REKLAMI GEÇ

Kale’de biber festivaline davet

Kale’de biber festivaline davet

Denizli’nin Kale ilçesi Belediye Başkanı İsmail Yarımca, 16. Geleneksel Kaledavaz Yağlı Pehlivan Güreşi ile Kale Biber ve Kültür Festivali’nin 23-25 Temmuz tarihleri arasında yapılacağını açıkladı.

/ DENİZLİHABER / 20 Temmuz 2010 Salı, 18:23

Festival ile ilgili Kale Kaymakamı Serap Özmen ile bir basın toplantısı yapan Başkan Yarımca, “Bu yılda etkinliklerimiz geçen yılda olduğu gibi Kale yüksek Okul Yaptırma ve yaşatma derneği yararına olacaktır. Festivalde Osmanlı arşivlerinden Osmanlı döneminin kaledavazı ve tabae kazılarından oluşan bir sergi açılacak. Festivalde semazen gösterileri, panel, yöresel yemek ve pide yarışması, kale biberi yarışması tertiplenecek. En son gün ise Ege’nin kırkpınarı geleneksel yağlı pehlivan güreşi ören yerinde yapılacak. Herkesi davet ediyoruz” dedi.

İlçenin geçim kaynağı
Kale biberinin önemli özellikleri olduğunu ifade eden Başkan İsmail Yarımca, Kale biberi yöremizde mikroklima özelliği gösteren Demirciler, Alanyurt, Gökçeören, Özlüce ve Habipler köylerini kapsayan (Akçay Havzası) lokal bölgede yetiştiriliyor. Farklı bölgelerde yaplan deneme çalışmalarında Kale biberinin yeterli gelişim göstermeyerek verimin azlığı ve ayırt edici özelliklerinin kaybolduğu görüldü. İlçede kale biberi takriben alanda yetiştiriciliği yapılmakta ve 2500-3000 ton civarında üretim yapılıyor. Bundan ilçe ekonomisine ise 2-2.500.000 TL katkı sağlanıyor. Ortalama 1 tarladan 4 ton ürün alınıyor. İyi bakımla bu 8-10 tona kadar yükseliyor. Hasat, Temmuz ayında başlayıp Ekim ayı ortalarında sona eriyor” diye konuştu.

Kale biberinin özellikleri
Kale biberinin fiziksel özelliklerine de değinen İsmail Yarımca, “Kale biberi iri yapılı, kalın etli, 3 damarlı, ortalama 125-150 gr ağırlığında, 50-60 mm çapında, 15-20 cm uzunluğunda, saman sarısı hafif yeşilimsi renkte, kurutmaya elverişli ve tatlımsı bir acılığı olan sebzedir. Kale biberi Türkiye’nin patentli 3. biberidir. Kale biberinin kimyasal özellikleri bakımından C vitamini ve potasyum yönünden dikkat çeker. Kale biberinin yakında dünyaya tanıtacağız” açıklamasını yaptı. Yarımca, kale biberinin kimyasal içerilikleri ise şöyle sıraladı, “24,0 Enerji (kcal/100 gr), 4.48 Karbonhidrat (kj/100 g), 1,12 protein (Nx6.25), 0,17 Yağ, 93.34 Nem, 9.50 Sodyum (mg/kg), 56,63 kalsiyum (mg/kg), 23,80 vitamin C (mg/kg) ve potasyum”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı