REKLAMI GEÇ

Sadece Kale’de üretilen biberin festivali başlıyor

Sadece Kale’de üretilen biberin festivali başlıyor

Denizli’nin Kale ilçesinde 15 ile 20 santimetre arasında uzayabilen, ağırlığı 125 ile 200 gram arasında değişen kendine has özellikleri bulunan bir biber ilçe dışında başka topraklarda üretilemiyor.

/ DENİZLİHABER / 27 Temmuz 2009 Pazartesi, 18:37

Denizli’nin Kale ilçesinde 15 ile 20 santimetre arasında uzayabilen, ağırlığı 125 ile 200 gram arasında değişen kendine has özellikleri bulunan bir biber ilçe dışında başka topraklarda üretilemiyor. Üç damarlı olan Kale biberi çarliston, dolmalık ve salçalık olmak üzere üç çeşit üretiliyor. İlçede biberi üreticilerinin kazancı yıllık 10 milyon YTL’yi geçiyor. Kale biberi merkez, Özlüce, Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Esenkaya, Muslugüme, Künar, Ortatepe, Çamlarca ve Karaköy’de yetiştiriliyor.
Biberin tanıtımı için her yıl festival düzenleniyor. Geleneksel olarak düzenlenen Kaledavaz Yağlı Pehlivan Güreşi Kale Biberi ve Kültür Festivali’nin bu yıl 15.’si yapılacak. Festival Komitesi Servergazi Zeytinli Bahçe’de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Kale Kaymakamı Tülay Baydar Bilgehan, Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca ve Kale ilçe Tarım Müdürü Yüksel Sözgen katıldı.
Toplantıda Müdür Sözgen, “ilçemizde yılda 2 bin 500 ton biber üretimi yapılıyor. Kale Biberi Akçay havzasına özel bir üründür. 1 tanesi 15-20 cm uzunluklar arasında değişiyor. Tanesinin ağırlığı ise 125-200 gram arasıdır. 5-6 cm çapı olan bu biber kalsiyum oranı yüksek olduğu için diğer biberlere oranla farklıdır.” dedi. Başkan Yarımca da, “Festivalimiz 31 Temmuz’da başlayarak 2 Ağustos’ta sona erecektir. Festivalimiz süresince çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. Festivalin açılışı 31 Temmuz günü 12:00’da düzenlenecek olan açılış programıyla başlayacaktır. 2 Ağustos günü de pehlivan güreşleriyle son bulacaktır. Tüm Kale ve Denizlileri festivalimize bekliyoruz.” diye konuştu. Kaymakam Bilgehan ise Kale biberinin diğer biberlere göre 6 kat daha kalsiyumunun fazla olduğunu 1 dekar yerden 5 tona yakın biber üretildiğini bildirdi. Biber üreticileri için damlama sulama projeleri geliştirdiklerini anlatan Bilgehan, “Biberimize Türk Patent Enstitüsü’nden Coğrafi İşaret Tescili için bağvuru yaptık. Ayrıca biberi tütüne alternatif olarak geliştirmeye çalışıyoruz. Ama bu değişim bir anda olmuyor.” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı