REKLAMI GEÇ

Tabea Antik Kenti’nin Kalelilerin tapulu malı olduğu ortaya çıktı

Tabea Antik Kenti’nin Kalelilerin tapulu malı olduğu ortaya çıktı

Denizli’nin Kale İlçesi’nin eski yerleşimi olan ‘eski Kale’ olarak da bilinen Antik Tabae Kenti’nde tapulu arazileri olan vatandaşlar, Kale Belediyesi’ne emlak vergisi, Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’na da koruma parası ödedi. 4 yıldır kazı çalışmaları yapılan antik kentteki sadece temelleri kalan evleri istimlak edilmediği için yıllardır vergi ödemek zorunda kalan vatandaşlar dertli. Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca, “Bugüne kadar istimlak olmadığı için tarihi antik kent vatandaşın tapulu malı” dedi.

/ DENİZLİHABER / 10 Ağustos 2012 Cuma, 14:13

Deha 20 Gazetesi’nin haberine göre, Kale İlçesi’nin eski yerleşimi olan Antik Tabae Kenti’nin üzerinde kurulu eski Kale’nin, heyelan ve yerleşimin genişleme alanı olmadığı için 1954 yılında taşınmasına karar verildi. Kale’nin yeni yerleşim alanı belirlendi ve 1957 yılından 1960 yılına kadar taşınma işlemleri sürdü. Eski Kale’de oturan vatandaşlar yeni yerleşim yerlerinde kendilerine gösterilen yerlere evlerini, bedellerini kendileri ödeyerek yaptı ve oturmaya başladı. Kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Makedonya İmparatorluğu döneminde kurulduğu sanılan, Kayra, Helen, Bizans, Selçuklu, Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan antik Tabae kenti, Kale ilçesinin taşınmasıyla yerleşim yeri olmaktan çıktı. Yeni yerlerine evlerini yapan Kaleliler, dönemin yöneticilerinin talepleri doğrultusunda eski Kale’de bulunan evlerini de yıktı, evlerin sadece temelleri kaldı. Antik kent 12 Nisan 1985’te, birinci derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi ve antik kente o günden bu yana tek bir çivi bile çakılmadı. Antik kentte kazı çalışmaları sürerken, eski Kale’de oturan ve yeni ilçeye taşınan vatandaşların yıllardır belediyeye emlak vergisi ve Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’na da koruma parası ödediği ortaya çıktı.

Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca, eski Kale’de oturanların evleri yıkıldığı halde yıllardır Emlak Vergisi ödediğini tespit edince sorunun çözümü için harekete geçti. Antik kentte bulunan tapuları tek tek çıkarttıran Yarımca, bin 178 tapu bulunduğunu belirledi. Tapu sahipleriyle görüşmeye başlayan ve tapularını toplamaya başlayan Yarımca, eski Kale’nin 70 hektar alana kurulduğunu belirterek “Bu ilçemiz için büyük bir sorun. Devlet 1985 yılında bölgeyi SİT alanı ilan etmiş ama kamulaştırma yapmamış. 1960’a kadar süren taşınma sırasında vatandaşlar evlerini kendileri yapmış, bedelini kendi ödemiş. Bu nedenle yıllardır eski yerleşimde yani antik kentin bulunduğu yerdeki tapuları üzerlerinde kalmış. Evleri yıkıldığı halde gayrimenkul var göründüğü için emlak vergisi, çiftçi koruma parası ödemişler. Hala ödemeye devam ediyorlar” dedi. Sorunun bir şekilde çözülmesi gerektiğini söyleyen Başkan Yarımca “Eski Kale’de bin 178 tapu var. Tapu sahiplerinin büyük bölümü vefat etmiş, varisleriyle sorun yaklaşık 3 bin kişiyi ilgilendiriyor. Tapusu olan kişilerle tek tek görüşmeye başladım. Yerlerini hibe edebileceklerini, bağışlayabileceklerini söylüyorum. Tapuların önemli bir bölümünü toplayınca yetkililerle görüşeceğim. Hazine’yi arsa takası yapması için ikna etmeye çalışacağız. Bir şekilde sorunun çözümü için uğraşacağız” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı