REKLAMI GEÇ

3-5 MİLYONLUK İŞİ 30 MİLYONA YAPACAKLAR… ‘Rant mı var?’

3-5 MİLYONLUK İŞİ 30 MİLYONA YAPACAKLAR… ‘Rant mı var?’

Denizli’ye yeni yapılacak otogar, tartışma konusu oldu. Belediye Meclisi’nden otogar için 30 milyon lira borçlanma yetkisi alan Başkan Zeybekci muhalefet tarafından ağır dille eleştirildi.

/ DENİZLİHABER / 10 Haziran 2010 Perşembe, 18:32

Denizli’ye yeni yapılacak olan otogar, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ile muhalefeti yine birbirine düşürdü. Muhalefet 3-5 milyon liraya mal edilebilecek bir tesis için 30 milyon lira borçlanma yetkisi alındığını hatırlatarak, “Bu işte rant mı var?” diye sordu.
Denizli Belediyesi’nin tarihi bir hatanın eşiğinde olduğunu savunan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Arif Balkanay, “Başta Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve TMMOB-İKK olmak üzere uzman meslek kuruluşlarının tüm uyarılarına ve ‘yer seçimi yanlış’ demelerine karşın, yeni otogarı eski yerinde yapmaya kararlısınız. Bari kendi koyduğunuz kurallara kendiniz uyun. Sadece otogar için 30 milyon lira borçlanma yetkisi aldınız. Ama bir otogar yatırımının birkaç milyonla biteceğini herkes bilir. Anlaşılan proje kapsamında başka yatırımlar, rant tesisleri de var” dedi.

HANGİ BİLİMSEL VERİLERLE YAPTINIZ?
Programın hangi bilimsel verilerle ve kim tarafından yapıldığının kamuoyu ile paylaşılmasını da isteyen Balkanay, “Hazır olduğu söylenen projeyi nasıl elde ettiniz? Denizli kamuoyunun, ilgili bilim ve meslek kuruluşlarının ve belediye meclisi üyeleri olarak bizlerin neden bilgisi yok? ‘Demokrasi’ diye diye mangalda kül bırakmayanlar!.. Bu mu sizin demokrasi anlayışınız?” dedi.

İMAR PLANINDA ÇİFTE STANDART
İşte Balkanay’ın sözleri: “Ya imar planı kararlarındaki çifte standarda ne demeli? İmar planı kararları bilimsel veriler ve sosyal gerekçeler ışığında üretilir. Bir yapı adasındaki yapılaşma şartları da oranın mülkiyet durumuna göre değişmez. Vatandaşa bir türlü, Belediyeye başka türlü kural işletilmez. Yasalar ve kurallar karşısında herkes eşittir. Belediye başkanı da ‘ben burada ve böyle bir yapı istiyorum’ diyerek kural ürettiremez”

YOLDAN ÇEKEREK YAPAMAZSINIZ
“Otogar alanına çok yıldızlı bir otel yapmak isteyebilirsiniz. Hatta bunu 100 metre yüksekliğinde de yapabilirsiniz. Ancak bu yapıyı İzmir karayolundan 20 metre, Turan Güneş Caddesinden de 10 metre çekerek yapamazsınız!.. İnat edip yaparsanız da Mersin’deki gökdelen gibi yanlış yapmış olursunuz. Çünkü aynı oteli aynı yerde vatandaş yapmaya kalksaydı, ona; (en az 50 metre her iki yoldan geri çekeceksin) diyecektiniz”

YETKİYİ KÖTÜYE KULLANDINIZ
“Bu durumda almış olduğunuz karar, yetkiyi kötüye kullanmak değil midir? Konuyla ilgili meclis kararını gerekçe göstererek kendinizi aklayamazsınız. Çünkü kamu kurumu vatandaştan daha özverili davranır, davranmalıdır da. Yani söz konusu madde ile 50 metreden de fazla mesafe bırakılma olanağı yaratılması amaçlanmıştır, daha az değil. Zaten gerek komisyonda gerekse meclis kararında bu düşünce ile ‘evet’ denilmiştir. Bu nasıl iştir? Koskoca alanda bir otel yapısına 50 metre çekme mesafesi bulamadınız mı? Yoksa siz hazır projeye kural uydurma peşinde misiniz? Sahi siz yoksa minareye kılıf mı arıyorsunuz?”

ÖNCE YAPIP SONRA YANDAŞA MI SATACAKSIN?
“Öte yandan aynı meclis kararıyla otogar alanında ‘ifraz yapılabilir’ ibaresi koyduruyorsunuz. Bu da ne demek oluyor? Şimdiden soruyorum; Yoksa siz otogar alanında, kamu yatırımı adı altında ve Denizli halkının parasıyla, çok yıldızlı otel de dahil rant tesisleri yapıp parsel parsel bölmeyi, sonra da bunları büyük tekellere pazarlamayı mı düşünüyorsunuz? Diyelim ki durum böyle ve oteli yaptınız, filanca şirkete de sattınız? Oldu mu kamunun malı özel, vatandaşın parası da otel! 10 metrelik çekme mesafesini 50 metreye nasıl çıkartacaksınız? Yoksa bunu emsal alıp, ‘10 metre çek yap bir gökdelen’ kültürü mü yaratacaksınız? Yol yakınken tüm ilgilileri ve Denizli halkını uyarmayı bir görev sayıyorum.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
16 Nisan 2024 Salı 14 31Az Bulutlu
17 Nisan 2024 Çarşamba 12 29Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
18 Nisan 2024 Perşembe 12 29Parçalı Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 10 28Parçalı Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 28Gökgürültülü Sağanak Yağışlı