REKLAMI GEÇ

“6 bin kişi işbaşı yaptı”

“6 bin kişi işbaşı yaptı”

Vali Yavuz Erkmen, Denizli’de, 2009 Nisan ayında istihdam edilen kişi sayısının 129 bine düştüğünü, Kasım 2009’da ise bu sayının 135 bine çıktığını belirterek, “Yani 6 bin kişi tekrar işbaşı yapmış. Bu bizi buruk da olsa sevindiriyor” dedi.

/ DENİZLİHABER / 8 Ocak 2010 Cuma, 17:42

Polisevi’nde gerçekleştirilen, ‘istihdam ve sosyal güvenlik’ konulu toplantıya; Vali Yavuz Erkmen, Vali Yardımcıları Mehmet Çapraz, Abdullah Acar, İsmail Tezel, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Ünal, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, işadamları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile oda başkanları katıldı.

Vali Yavuz Erkmen, toplantının konusu olan istihdam ve sosyal güvenlik konusunun herkesi çok yakından ilgilendirdiğini söyleyerek, “Hepimizin düşüncesi, herkesin bir işi, evine götürebilecek ekmeği olsun, herkes refah olarak arzu ettiği seviyeye gelsin. Hepimiz biliyoruz ki işsizlik sadece ülkemizin ya da ilimizin sorunu değil, tüm dünyadaki ülkelerin sorunu. Kimine göre az, kimine göre yüksek ama hepsine göre bir sorun. Türkiye’deki oranlarla ilgili Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan işsizlik oranlarında, Denizli 9.4 işsizlik oranına sahip. Bakıldığı zaman insanı mutlu etmiyor, ancak çevre illerle kıyaslandığı zaman biz biraz daha iyi görünüyoruz. Türkiye ortalamasının altındayız. Antalya 9.7, Aydın 12.4, Muğla 10.1 ile bizden daha çok işsize sahip. İstihdama katılma oranında, biz yine onlara göre daha iyi durumdayız. Denizli’de işgücüne yüzde 48.2’lik bir katılım var. Bu katılım diğer illerde bizim altımızda kalıyor. Çevreye göre iyi olmak demek, kendimizin iyi olduğu anlamını taşımıyor” dedi.

Vali Erkmen, “Geçtiğimiz yıl dünyadaki ekonomik kriz öncesinde, Denizli’de 2008’in Ekim ayında 145 bin olan istihdam sayısı, 2009’un Nisan ayında 129 bine düşerek en dip noktayı bulmuştu. Mayıs ayından itibaren, en son istihdam rakamlarının çıktığı 2009 Kasım ayında, istihdam sayısı 135 bine gelmiş durumda. Yani 6 bin arkadaşımız tekrar işbaşı yapmış görünüyor. Bu bizi buruk da olsa sevindiriyor. Sevinilen bir diğer husus ise son zamanlarda tekstil sektöründeki olumlu kıpırdanma” dedi.

Vali Yavuz Erkmen toplantıdaki amacın, konulara somut olarak öneriler geliştirmek olduğunu, somut önerileri ilgili bakanlıklara ve ilgili kurumlara gönderip takip anlamında Denizli’nin sorun tespitinin yapılacağını ve çözüm önerilerini sunulacağını söyledi. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun Denizli’de toplanmasını sağlamak için Denizli’nin ekonomi gündemini, ilgili bakanlara sunmayı hedeflediklerini söyleyen Vali Erkmen, bu toplantılarda çıkan sonuçların yapılacak sunumlarda önemli olacağına dikkat çekti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Ayhan Dorum, SGK olarak Denizli’de yapılan faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Dorum, “5 Ocak tarihi itibari ile Bakanlığımız Denizli’de Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’nin açılmasını emretti ve Türkiye’de ilk kez biz bunu hayata geçirdik. Denizli’de ayda 400 bin reçete almaktayız. Denizli’de 20 özel hastane ve tıp merkezi mevcut. Yılda en az iki kere eczaneleri ve 3 defa hastanelerimizi denetliyoruz. 4 ilçemizde SGK Merkez Müdürlükleri açılmasına karar verildi. Çivril ve Sarayköy’de Merkez Müdürlükleri hizmete girdi. Şu anda bu müdürlüklerimizde, emekli aylığı bağlama ve borcu yoktur belgeleri hariç, tüm işlemler yapılıyor. Acıpayam ve Tavas’ta Merkez Müdürlüklerimizi faaliyete geçiremedik. Yer sıkıntımız var. Hazinenin arazileri üzerinde binalar yapmak suretiyle buradaki müdürlüklerimizi hizmete açmayı planlıyoruz” dedi.

SGK Müdürü Ayhan Dorum, ayrıca bu yıl geçerli olmak kaydıyla, İŞ-KUR’dan işsizlik maaşı alan kişilerin iş bulmaları durumunda, çalışacağı işyerindeki aylık primin hazine tarafından karşılanacağını söyledi.

İŞ-KUR İl Müdürü Mevlüt Akman da Denizli’de tekstil sektörünün ekonomiye büyük katma değer sağladığını söyleyerek, “Denizli’de dokuma, giyim eşyası ve deri sanayi sektöründen sonra tesis sayısı bakımından en önemli yeri metal eşya, makine ve teçhizat sanayi almaktadır. Metal eşya, makine ve teçhizat sanayinin bir alt kolunu oluşturan kablo ve çivi sanayi alanında da gelişmiş sanayi kuruluşları bulunmaktadır. Türkiye’nin ikinci büyük mermer ve traverten yatakları Denizli’dedir. Üzüm üretiminin bir kısmı çerezlik olarak, büyük bir bölümü de Güney ve Bekilli İlçelerinde bulunan fabrikalarda şarap haline getirilerek yurt içinde ve yurt dışında pazarlaması yapılmaktadır. Denizli’de gelişme gösteren sektörlerden biri de kimya sanayidir. İlimizde orman ürünleri ve mobilya sanayi yeterince gelişmemiştir. Denizli’de kağıt ürünleri sanayi yaygınlaşmamasına karşın, bu sektörde üretim yapan firmalarımız kendi alanında üretim yapan büyük sanayi kuruluşları arasında yer almaktadır” dedi.

Önceki yıllara ait İŞ-KUR sayısal verileri hakkında da bilgiler veren Akman, 2008 yılında 20 bin 820 kişinin iş başvurusunda bulunduğunu, bu rakamın global krizle birlikte 2009 yılında 24 bin 456 kişiye yükseldiğini söyledi. 2009 yılında, 89 kurs açıldığına dikkat çeken Akman, Toplum Yararına Çalışma Programı’nda 64, Staj Programı’nda 13 olmak üzere toplam 166 aktif işgücü programı uygulandığını söyledi. Akman, 2009 yılında Aşçılık, Bayan Kuaförlüğü, Bilgisayar Destekli Tasarım Elemanı, Bilgisayar İşletmeni, Bilgisayar Operatörü, Bilgisayarlı Muhasebe, Büro İşçisi ve Dikiş Makinesi Operatörlüğü başta olmak üzere kurslar düzenlendiğini ifade ederek, toplamda açılan 48 kursa 2 bin 461 kişinin katıldığını söyledi.

Konuşmaların ardından katılımcılar, istihdam ve sosyal güvenlik alanında yapılmasını düşündükleri önerilerini sundular.

Toplantının sonunda son olarak söz alan Vali Erkmen, özel sektör temsilcilerine öneride bulunarak, “Mesela 10 yıl üst üste düzgün şekilde primini yatıran arkadaşlarımızdan, onu takip eden bir ay, devlet tarafından prim alınmasın. Devlet hep böyle tutup ceza kesecek değil. En azından böyle bir öneri benim aklıma geldi. Bu tip toplantılardan bu şekilde somut öneriler çıkarılmasını istiyorum. Mesela belli bir süre iş kazası olmayan işletmeye, bir takım kolaylıklar getirmek için adım atılmalı. Çünkü toplanan paranın oradan eksilmesi yönünde bugüne kadar en ufak bir hareketi olmamıştır, aksine katkısı olmuştur. Dolayısıyla böyle getirilecek önlem, iş kazalarına karşı insanları daha çok önlem almaya sevk eder” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu