REKLAMI GEÇ

8 asırlık geleneğe kuraklık engel olmuyor

8 asırlık geleneğe kuraklık engel olmuyor

Çal’ın Aşağıseyit Mahallesi’nde 8 asırdır sürdürülen ‘Sudan koyun geçirme yarışı’nın kuraklık ve koronavirüs nedeniyle yapılıp yapılmayacağı yarışmaya aylar kala gündeme geldi. Bu yıl yarışmanın yapıldığı Büyük Menderes Nehri’nde su sıkıntısı yaşanıyor. Su sıkıntısı olduğu yıllarda bölge halkı her zaman bir çözüm bulup yarışmayı gerçekleştirdi, Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Susuzluk engel olmaz, baraj kapaklarını açtırır yarışmayı yaparız” dedi.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 23 Mayıs 2021 Pazar, 12:24

Çal’ın Aşağıseyit Mahallesi’nde UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan ‘sudan koyun geçirme yarışı’ 8 asırdır sürdürülüyor.
Yarışmada, çobanların rengarenk boyayıp süslediği koyun sürüleri Büyük Menderes Nehri’ni yüzerek geçmeyi amaçlanıyor. Suyun, koyunların yüzmesi için yeterli olmadığı yıllarda ise yarışmanın yapılabilmesi için çözüm bulunuyor, gelenek sürdürülüyor.

SU SEVİYESİ ENGEL OLMADI
Kurak geçen 2008 yılında nehrin derinliği 30 santimetreye düşünce yarışmanın iptali gündeme geldi. Soruna çözüm arayan köylülere, muhtar ve kaymakam destek verdi. Onlar da suyun önüne set çekti. Su toplanınca yarışma da başladı. Yine 2017 yılında yaşanan kuraklıkta, nehrin üst kısmındaki Işıklı Barajı’nın kapakları yarışma için açıldı.

GEÇEN YIL TEMSİLİ OLARAK YAPILDI
Geçtiğimiz yıl koronavirüs nedeniyle temsili olarak gerçekleştirilen 8 asırlık geleneğin bu yıl ne şekilde yapılacağı, aylar öncesinden konuşulmaya başladı. Yarışmanın yapıldığı Büyük Menderes Nehri’nde kuraklık nedeniyle su sıkıntısı yaşanıyor, nehirdeki su son yılların en az seviyesinde. Koyunların bu su seviyesinde yüzüp karşıya geçmesi mümkün değil ancak koronavirüs nedeniyle iptal edilen etkinliklerin yapılması yönünde bir karar çıkarsa, nehre barajdan su bırakılması ve yarışmanın gerçekleştirilmesi planlanıyor.

BAŞKAN AKCAN: BARAJ KAPKLARINI AÇARIZ
Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Denizli Haber’e yaptığı açıklamada, hayat normale döner ve koronavirüs nedeniyle iptal edilen aktivitelere izin verilirse yarışmanın yapılacağını ifade ederek, “Asırlardır süren geleneğimizi bu yıl da gerçekleştirmek istiyoruz. Daha önceki yıllarda su sıkıntısı çekildiği zamanlar oldu ama bir çözüm bulunup yarışmalar yine yapıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) ile görüşür Işıklı Barajı’nın kapaklarını yarışma için açtırır ve su seviyesini yükseltiriz. Burada önemli olan hayatın normale dönmesi ve etkinliklerin yapımına izin çıkması” dedi.

KAPALI DEVRE SULAMA SİSTEMİNE GEÇİLMELİ
Bölgede yaşanan su sıkıntısına da değinen Akcan, “Su sıkıntısının giderilmesi için kapalı devre sulama sistemine geçilmesi gerekiyor. Göreve geldiğimiz günden beri bunun gerçekleşmesi için çalışıyoruz. İlgili bakanlıklarla görüştük, 2023 yılında bu sistemin ilk adımlarının atılacağını söylediler, bu işin takipçisiyiz” dedi.

Yorumlar

zeki Akakça   -  Bağlantı 25 Mayıs 2021, 22:49

Kapakları açılacak Baraj göletlerinde su var mı????

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu