REKLAMI GEÇ

Adaylara ekolojik yönetim çağrısı

Adaylara ekolojik yönetim çağrısı

Denizli Barosu ve TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu ile Büyük Menderes İnisiyatifi tarafından yerel seçim adaylarına ortak bir basın açıklamasıyla ekolojik yönetim çağrısı yapıldı. Denizli Gazeteciler Cemiyetinde yapılan basın açıklamasında meslek odası temsilcileri ve çevre örgütleri hazır bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Mart 2019 Perşembe, 17:20

Yaşadığımız kentte son yıllarda giderek artan çevre sorunlarının önüne geçilemeyişi, Denizli kamuoyunda ve sivil kurumlarında tepkiye neden olmaya devam ediyor. TMMOB ve Denizli Barosu gibi meslek örgütlerinin de içinde olduğu sivil inisiyatifler, yerel seçimler arifesinde belediye başkan adaylarının çevre ve ekoloji konusundaki program ve vaatlerine ilişkin demokratik önerileriyle ortaya çıkıyorlar.

Bu ayın başında Denizli Kent Sempozyumunu düzenleyen Denizli İKK’nın da içinde olduğu son basın açıklamasının bileşenleri Denizli Barosu Kent ve Çevre Komisyonu ile Büyük Menderes İnisiyatifi Denizli Bileşeni oldu.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti salonunda yapılan basın toplantısında Denizli bölgesi belediye başkan adaylarına “Ekolojik Yönetim çağrısı” yapıldı. Bu amaçla hazırlanan açıklamayı TMMOB İKK Sekreteri Mehmet Sarıca okudu.

Hazırlanan basın açıklamasından yaşanmakta olan çevre tahribatlarının muhtelif boyutlarına değinen Sarıca sözlerine, “Kentimizde ciddi ekolojik tahribatlar yaşanmaktadır. İlimizin her ayrı bölgesinde sermaye ve rant adına doğa hakkı ihlalleri gerçekleşmektedir. Büyük Menderes nehri her geçen gün daha fazla kirlenmektedir. Sulanan topraklarda tarım yapılamaz hale gelmekte yetiştirilen gıdalar kirlenmektedir. Endüstriyel atıklar, kentsel atıklar ve kanalizasyon sorunları, tarım ilaçları gibi etkenler sularımızı/besinlerimizi zehirlemektedir” diye başladı.

Son dönemde Jeotermal enerji santrallerinin yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan tarım arazileri tahribatını özetleyen Mehmet Sarıca, “Jeotermal Enerji Santrali’nin (JES) havaya saldığı zararlı atıklar (H2S, CO2 vb.), doğrudan B. Menderes’e deşarj edilen veya yüzeysel yapılan re-enjeksiyona bağlı toprağa karışan akışkanlar (Bor, Arsenik, Kadmiyum vb. ağır metaller) yeni kirlilik kaynakları olmuştur” dedi.

“Bir başka büyük sorun ‘Hava kirliliği’dir” diye sözlerini sürdüren TMMOB İKK Sekreteri Mehmet Sarıca, Tavas Avdan’da yapılmak istenen termik santrale de değinerek, “hava kirliliğine bağlı olarak kanser, felç, kalp yetmezliği, kalp krizi, koah, astım, çocuklarda akciğer bozuklukları yaşandığı rakamlarla sabitlenmiştir” açıklamasında bulundu.

Tarihi ve kültürel varlıkların da zarar gördüğünü belirten Mehmet Sarıca, “Çamlık Seyir Tepesi rekreasyon alanı, Honaz tüneli, Zeytin yaylası, Teleferik projesi, Çardak-Gemiş’te mermer ve maden ocakları ile ormanlar katledilmiş, tarihi ardıç ağaçları dahi yok edilmiştir. Kültürel varlıklarımıza hürmet edilmemiş, kentin belleği silinmiştir. Daha önce yıkılan Cumba evler ve Ulucami’ye, Kız Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi Taş atölyeleri de eklenmiştir. Tripolis, Hierapolis, Laodikya, Colassea vb. antik kentlerimize sahip çıkılmamıştır” diyerek belediye başkan adaylarına 5 maddeden oluşan bir ekolojik yönetim önerisi sundu.

Yaptığı çağrıda “Her türlü faaliyette doğa yararı esas alınmalıdır” diyerek önerilerini sıralayan Sarıca ayrıca “Geçmiş kimliğimizi oluşturan değerlere sahip çıkılmalıdır”, “Tarım ve gıda politikalarında kendi kendine yeterlik ilkesi esastır”, “Ortak yaşam alanlarına sahip çıkılmalı, jeolojik miras korunmalıdır”, “B. Menderes havzası üzerinde yaşanan her türlü kirliliğin engellenmesi için tüm hukuksal ve yasal yollar denenmelidir” diyerek çağrıyı özetleyerek son söz olarak “Doğaya saygılı ekolojik bir kentin yolu, doğa ve toplum yararını esas alan politikalardan geçmelidir” önerisiyle açıklamasını tamamladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 31Az Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 16 32Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 30Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
1 Mayıs 2024 Çarşamba 17 30Parçalı Bulutlu