REKLAMI GEÇ

Akıllı elektronik çöp konteynırı üretti

Akıllı elektronik çöp konteynırı üretti

Mavi kapak kampanyası kapsamında kapakların alınıp pet şişelerin rast gele atılarak çevre kirliliğine neden olduğunu fark eden Makine Bakım Teknisyeni Haydar Köksal, Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında akıllı çöp konteynırı üretti. Akıllı konteynır, içine atılan atıkları türlerine göre ayrıştırarak parçalıyor. Köksal, 2.5 yıl üzerinde çalıştığı elektronik konteynırın patentini alarak üretime başladı.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 19 Haziran 2014 Perşembe, 13:45

Uzun süre özel sektörde Makine Bakım Teknisyeni olarak çalışan Haydar Köksal, emekli olduktan sonra kızının eğitimi için Denizli’ye geldi. 3 yıldan beri Denizli’de yaşayan Haydar Köksal, değerlendirilebilir atıkların ayrıştırılarak toplanması ve parçalanarak daha az yer kaplamasını sağlamak amacıyla yola çıkarak proje geliştirdi. İKE Makine’nin Sahibi İlyas Doğmuşay, Yazılım Uzmanı Şerif Eren ve Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle hayata geçirdiği projesinin patentini alarak, üretime başladı.

MAVİ KAPAK KAMPANYASI BAŞLANGIÇ OLDU
Mavi kapak kampanyası ile pet şişelerin 4 gram plastikten üretilen kapakları alınıp, 14 gram gelen şişe kısmının ise çevreye atıldığını fark eden Haydar Köksal, “İstanbul’da iken boğazda pet şişelerin suyun yüzeyini kapladığını gördüm. Daha sonra Denizli’ye geldim. Burada da piknik alanlarındaki pet şişelerin çevreye atıldığını görünce bunun bir başka çözümü olmalı diye düşündüm ve 2.5 yıl önce projenin üzerinde çalışmaya başladım. Tabi ilk olarak projemizi, Denizli Büyükşehir Belediyesi ile paylaştık. Onların da fikirleri alınarak elektronik konteynırımızı ürettik. Konteynır, pet, cam, kağıt metal gibi objeleri tanıyor ve parçalayarak ayrıştırıyor. Yabancı bir cisim atıldığında ise ya dışarı geri veriyor kabul etmiyor ya da tanımlanmamış cisimler kısmına atıyor. Böylelikle değerlendirilebilir atıklar yerinde ayrıştırılmış ve parçalanarak daha az yer kaplamış olacak” dedi.

“BELEDİYEYE 2 TANE YAPTIK”
Şu anda üretilen iki adet elektronik konteynırı Denizli Büyükşehir Belediyesi için yaptıklarını da açıklayan Haydar Köksal, “Belediye, birini Adalet Parkı’na diğerini ise İncilipınar Parkı’na koyacak. Ayrıca İzmir ve Muğla Belediyelerine de akıllı konteynırlardan yapıyoruz” diye konuştu.
denizli-elektronik-konteynır-ic

İLK VE TEK
Elektronik konteynırların Türkiye’de ilk kez Denizli’de üretildiğini de vurgulayan Köksal, Denizli Belediyesi’nin katkılarıyla ürünü, İstanbul’da yapılan Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Uluslararası Fuarı’nda sergilediklerini açıkladı. Türkiye’de ilk kez kendileri tarafından ve Denizli’de üretilen akıllı konteynırların patentini aldıklarını da söyleyen Köksal, AKE Geri Dönüşüm Teknolojileri adı altında 2 teknolojik ürünün patentine sahip olduklarını dile getirdi. Köksal, 8 ayrı ürün ürettiklerini vurguladı.

“AMACIMIZ ÇEVRENİN KORUNMASI”
Mavi kapak uygulamasından yola çıktıklarını ve daha gelişmiş bir konteynır üretmeye başladıklarını açıklayan Haydar Köksal, şunları söyledi: “Kendimizi Türkiye’de çevrenin korunması, toplumsal gelişim ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla sürdürülebilir bir geri kazanım sistemini sanayinin öncülüğünde geliştirmeye adıyoruz. Türkiye’de değerlendirilebilir atıklar konusunda sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin geliştirilebilmesi ve yasal altyapı çerçevesinde kaynağında ayrı toplama, ayırma ve geri dönüşüm uygulamalarının ülke geneline yayılması için yerel yönetimlerle işbirliği yapmak istiyoruz.”

Proje ortaklarından İKE Makinenin sahibi İlyas Doğmuşay ise Haydar Köksal’dan böyle bir teklif geldiğinde hiç tereddütsüz kapılarını açtıklarını belirterek, “ İşyerimize Haydar Köksal’a açtık. Çünkü projeye inandık” diye konuştu.

Yorumlar

salim   -  Bağlantı 20 Haziran 2014, 09:12

umarım denizli halkı bu teknolojiyi hakkıyla kullanırda çevre kirliliği önlenir, ekonomik kaynaklar çöpe gitmez

Mehmet   -  Bağlantı 19 Haziran 2014, 14:43

Allah senden razı olsun ,umarım denizli halkı sağ duyulu olur güzel şehrimizi temiz ve yaşanabilir bir kent haline getiririz,özellikle pet ve cam şişeler konusu halledilmiş olur.saygılarımla…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
17 Nisan 2024 Çarşamba 13 29Çok Bulutlu
18 Nisan 2024 Perşembe 12 29Çok Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Parçalı Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 11 22Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
21 Nisan 2024 Pazar 8 26Parçalı Bulutlu