REKLAMI GEÇ

“Anız yakmak, yok etmektir”

“Anız yakmak, yok etmektir”

DOÇEV anız yakmanın zararları konusunda uyarıda bulundu. DOÇEV’den yapılan açıklama, anız yakmanın yüzde 10 oranında toprağa faydası olduğunu, zararının ise yüzde 90 oranında olduğunu belirtilerek, “Anız yakmak yok etmektir. Anız yakan çiftçi, alacağı ürünün büyük bir kısmını bir yıl önceden yitirmektedir. Anız yakmak, doğal dengeyi bozar” dendi.

/ DENİZLİHABER / 20 Haziran 2008 Cuma, 00:00

DOÇEV (Doğa ve Çevre Vakfı), yaz aylarında bolca rastlanan anız yakmaya karşı çiftçileri uyardı. DOÇEV’den yapılan yazılı açıklamada, anız yakmanın, yüzde 10 oranında faydası olduğu, zararının ise yüzde 90’a vardığı belirtildi. Anız yakmanın, sürümü kolaylaştırdığı, toprak yüzeyindeki hastalık etmenlerini yok ettiği ve toprak üzerindeki yabancı ot tohumlarını ortadan kaldırdığı ancak buna karşın toprağa ve doğal dengeye birçok zararı olduğu ifade edildi. Çiftçinin, anız yakarak, alacağı ürünün büyük bir kısmını bir yıl önceden yitirdiğinin dile getirildiği açıklamada, “Ürünün miktarı yanında, kalitesi ve toprağın verimliliği de düşmektedir. Yani, yanan sadece anız değil, ülkenin doğal zenginliğidir.Anız yakmayla toprak verimliliği azalır. Anız yakma ile canlıların beslenme ortamı veya besleneceği organik artıklar yok olur. Bir toprağın verimi, içinde barındırdığı canlıların miktar ve tür zenginliğine bağlıdır. Anız yakmayla canlıların bıraktığı birçok atık maddeler ve enzimlerle oluşturulan yaşam ortamı yanarak yok olur. Toprağın üst kısmında bulunan bu tabaka, insan ve hayvanlardaki deri gibidir. Derinin yanması ile insan ve hayvan ne kadar acı çekiyorsa, toprak da aynı şekilde acı çeker veya yaşanmaz bir duruma gelir. Anız yakıldığında toprak yel ile üfürülerek, sel ile süpürülerek erozyona (taşınmaya) uğrar. Anız yakma toprak yorgunluğunu artırır. Anız yakma toprağın geçirgenliğini azaltır ve su tutma kapasitesini engeller. Anız yakma doğal dengeyi bozar. Doğada yaşayan birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamı yok olacağından, doğal yaşam tehlikeye girecektir. Orman yangınlarının çıkmasına sebep olurlar. Bugün ülkemizdeki orman yangınlarının büyük çoğunluğu anız yangınlarından kaynaklanmaktadır. Yakılan anızla birlikte çıkan duman hava kirliliğini artırmakta, atmosferdeki karbondioksit oranını yükseltmekte ve yol kenarında yakılan anızlar da karayollarında görüş mesafesini kısaltarak ölümle biten trafik kazalarına sebep olmaktadır” denildi.

Çevre ve Orman Kanunları’na göre; anız yakılmasının yasak olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, “Anız yakanlara para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır. Her yıl yaz ortalarından sonbahar sonlarına kadar yakılan anızlarla ülke ve çiftçi büyük zarara uğramaktadır” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
18 Nisan 2024 Perşembe 15 27Çok Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 10 27Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 19Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
21 Nisan 2024 Pazar 8 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 10 27Çok Bulutlu