REKLAMI GEÇ

“Arazi planlamasını biran önce yapın”

“Arazi planlamasını biran önce yapın”

TEMA Denizli Temsilcisi Zeki Akakça, Türkiye’de, her yıl 1 milyar 400 milyon ton toprağın erozyonla kaybedildiğini belirterek, buna rağmen henüz Türkiye’nin arazi planlaması yapılmadığını hatırlatarak, yetkililerin biran önce arazi planlamasını yapması gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 17 Haziran 2008 Salı, 00:00

Tema Vakfı Denizli Temsilcisi Zeki Akakça, Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, Türkiye’de erozyonla kaybedilen toprakların çokluğuna dikkat çekti. Türkiye’de, 500 milyon tonu tarım alanlarında olmak üzere, her yıl 1 milyar 400 milyon ton toprağın erozyonla kaybedildiğini belirten Akakça, “Çölleşme, küresel bir sorundur. Dünya yüzeyinde her yıl 6 milyon hektar alan çölleşmekte yaklaşık 750-800 milyon kişi çöl ve çöl benzeri yerlerde açlık sınırında yaşamaktadır. Küresel düzeyde çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yıllık gelir kaybı 42 milyar dolar iken çölleşme ile mücadelenin yıllık bedeli sadece 2.4 milyar dolardır” dedi.

Birleşmiş Milletler’in, 17 Haziran 2008 Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü’nün ana temasını, “Sürdürülebilir tarım için arazi bozulumu ile mücadele” olarak belirlediğini hatırlatan Akakça, “Arazi bozulumu; giderek artan iklim değişikliğinin de etkisiyle bir ülkenin tek başına çözebileceği sorun olmaktan çıkmıştır. Arazi bozulumu tarımsal ve ekonomik kayıpları şiddetlendirmekte, yerel-bölgesel ve uluslararası gıda pazarlarını alt üst etmekte, sosyal ve siyasal istikrarsızlığa sebep olmaktadır” diye konuştu.

Türkiye’nin, yaşadığı toprak kaybına rağmen, henüz arazi planlaması yapmadığını söyleyen Akakça, “Bu nedenledir ki tarım arazileri üzerine sanayi tesisleri kurulmakta, ormanlar yakılıp talan edilerek yapılaşmaya açılmakta ya da tarlaya çevrilmeye çalışılmaktadır. Suyun olmadığı yerde çok su isteyen ürünler yetiştirilmeye çalışılmakta, sulak alanlar kurutularak tarlaya çevrilmeye çevrilmektedir. Bu nedenlerle TEMA Vakfı 2008 Dünya Çölleşme Mücadele gününde ülkeyi yönetenleri “Gelecek için arazi planlaması” yapmayaçağırmaktadır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 18 32Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 18 31Parçalı Bulutlu