REKLAMI GEÇ

Atatürk ve Etnografya Müzesi ve çevresinin 80 yıllık değişimi

Atatürk ve Etnografya Müzesi ve çevresinin 80 yıllık değişimi

Denizli’nin önemli tarihi değerlerinden Atatürk ve Etnografya müzesinin çevresi son 80 yılda hayli değişti ama tarihi yapı aynı kaldı. Arşivlerden çıkan fotoğraflar, Denizli’nin değişimini de gözler önüne seriyor…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Haziran 2021 Pazar, 12:47

Son olarak, yaklaşık 40 yıllık ömrünü tamamlayarak yıkılan Özel İdare İşhanı ile gündeme gelen bölgenin, arşivden çıkan fotoğrafları Denizli’nin değişimini de gözler önüne serdi.

Rum asıllı Türk yurttaş Kimon Vandazoflus’un 19’ncu yüzyıl sonlarında oturmak için inşa ettirdiği, Cumhuriyet’in ilanından sonra parti binası olan ve sonrasında müzeye dönüştürülen asırlık bina Denizli’nin ender ayakta kalan yapılarından biri olarak duruyor.

Ancak çevresindeki değişim hayli hızlı devam ediyor. 1940’ta endüstri meslek lisesi taş binalarının bulunduğu alandan, İstasyon Caddesine doğru bakışla çekilen bu siyah beyaz fotoğrafta binanın büyük bir giriş kapısının olduğu da görülüyor. O dönemde de kentin hareketli noktalarından biri olan bölgedeki tek katlı binalar ve ağaçlar dikkat çekiyor.

2005 yılındaki bu fotoğrafta da müze olarak kullanılan binanın 1970’lerde yapılan ve dönem için büyük bir ihtiyacı karşılayan iş hanının gölgesinde kaldığı görülüyor. İlk yapıldığındaki bahçe kapısı bulunmayan bina, betonun arasında adeta nazar boncuğu gibi duruyor.

Ve 2020’de iş hanının yıkılmasıyla tarihi bina biraz daha nefes alıyor. Mülkiyeti Denizli Büyükşehir Belediyesi’nde olan binanın yıkılarak yerinin park olarak halka bırakılmasıyla müze olarak kullanılan asırlık tarihi bina şimdi ziyaretçilerini ağırlıyor.

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin halen çalışmalarını sürdürdüğü, alanın müzeler bölgesine dönüştürülmesi projesi bulunuyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 18 32Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 18 31Parçalı Bulutlu