REKLAMI GEÇ

Avdan termik santralini iptale götüren Büyükşehir’in 3 dilekçesinde ne gerekçeler var?

Avdan termik santralini iptale götüren Büyükşehir’in 3 dilekçesinde ne gerekçeler var?

Tavas’ın Avdan mahallesinde yapılması planlanan ancak oluşan tepkilerden sonra önce durdurulduğu, ardından da ÇED sürecinin iptal edildiğinin açıklanmasından sonra gözler; ‘halk gayreti ve yerel yönetim sorumluluğu’na çevrildi. Toplumsal tepki ve itiraz dilekçeleri kadar, Büyükşehir Belediyesi’nin 3 ayrı tarihte yazdığı 3 ayrı dilekçede ‘Avdan’da neden termik santral olmaz’ı bakanlığa çok net anlatmasının iptal gerekçesinde büyük payı var.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Haziran 2020 Perşembe, 12:45

Tavas’ın Avdan mahallesinde yapılması için yıllardır çalışma yürütülen, ancak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu onayından sonra halktan yoğun tepkilerin yükseldiği termik santralin ÇEd sürecinin iptalinin mutluluğu yaşanıyor.

DİKKATİ AVDAN’A ÇEKTİK
Başta bölge halkı, Denizli ve ülkenin çevresinin, sağlığının, ekonomisinin etkileneceği santral için tepkiler mayıs ayı başında yükselmeye başladı. Denizli Haber olarak da, ÇED onayına giden süreçle birlikte halkı bilgilendirmek adına termik santrale karşı bir duruş sergiledik, dikkatlerin bu bölgeye yoğunlaşmasını sağlamaya çalıştık.

HALKTAN NET TEPKİ: İSTEMİYORUZ
Bölge halkının toplu olarak ÇED raporuna itiraz dilekçelerini sunmaları, yasal yollardan iptali sağlayabilecek platformun kurulması, sosyal medyada grup kurulması, odaların ve derneklerin desteği ile oluşan tepkilere karşı yetkililerin sessizliği zaman zaman haber konusu bile oldu.

ETKİLİ GİRİŞİMLER
Büyükşehir Belediyesi de sessiz kalmakla eleştirilen Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin de iptal sürecinde etkili girişimler yaptığı, iptal kararından sonra ortaya çıktı. Daha önceki bir televizyon programında daha tepkilerin oluşmaya başlamasından önce girişimleri yaptıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, konunun takipçisi olduklarını söylemişti.

İPTAL İÇİN DE BAŞVURDU
Büyükşehir’in dün yaptığı yazılı açıklamada, bakanlığın iptel yazısı da paylaşıldı. O yazıda, Büyükşehir Belediyesi’nin 27 ve 30 Nisan ile durdurulma kararının açıklandığı toplantıdan 2 gün sonra iptal için başvuru yaptığı dilekçelere yer verildi.

BİREBİR AKTARILDI
Dilekçelerin içeriğinde ise Denizlililerin sosyal platformlarda sıklıkla dile getirdiği kaygılar birebir aktarıldı. Büyükşehir’in iptal için yazdığı dilekçeler ile ilgili bakanlık yazısında şöyle denildi ve gerekçeler sıralandı:

İŞTE O GEREKÇELER
“Ancak, söz konusu projenin askı süreci içerisinde, komisyon üyesi olan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ilgi (a) ilgi (b) ve ilgi (c)’de kayıtlı yazıları ile;
– ‘… projenin ruhsat alanları içinde Belediyeye ait içme suyu isale hatlarının bulunması, madencilik faaliyeti sırasında içme suyu isale hattının olumsuz yönde etkileneceği, bölge halkına içme ve kullanma suyu temininde sıkıntılar yaşanabileceği,
– tesisin yerleşim yerlerinde yaşayan insanlar üzerinde çevresel ve sağlık yönünden etkilerinin olacağı,
– tesisin faaliyet göstereceği alanda 600 metreden başlamak üzere 1,5 km mesafede zeytin sahalarının bulunduğu, projenin 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun yönünden uygun olmadığı
– projenin sulanabilir tarımın yapıldığı tarım arazilerine çok yakın olduğu, tarım alanlarının yok olacağı,
– santralin Tavas ovasında üretilen ürünlere ve doğaya zarar vereceği ve tarım ürünlerine dayalı yapılan hayvancılık sektörlerini etkileyeceği,
– insan sağlığına (akciğer kronik rahatsızlıkları vb) ve ekolojik dengeye zarar vereceği…’
şeklindeki görüşleri Bakanlığımıza iletilmiştir.

ÇEVRE KAZANDI
Denizlililerin termik santrale karşı topyekûn mücadelesi ile ÇED sürecinin iptaliyle, sadece bölge halkı, Denizli, Türkiye değil, çevre de kazandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 18 32Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 18 31Parçalı Bulutlu