REKLAMI GEÇ

AYDEM’in hedefi ‘Sıfır’ kesinti

AYDEM’in hedefi ‘Sıfır’ kesinti

Denizli, Aydın ve Muğla’da elektrik dağıtım işini alan Bereket Enerji’ye bağlı olan AYDEM Elektrik Dağıtım A.Ş., Bereket Enerji olarak yapacakları yatırımlarla, orta vadede bölgedeki tüketimin tamamını karşılayarak ‘Sıfır’ kesinti hedefliyor.

/ DENİZLİHABER / 20 Ağustos 2008 Çarşamba, 00:00

Denizli, Aydın ve Muğla illerinden oluşan elektrik dağıtım bölgesinin işletme hakları 91/2325 sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereği ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEDAŞ, TETAŞ ve EÜAŞ ile imzalanan sözleşmelere uygun olarak, 15 Ağustos 2008 tarihinde, özel sektördeki ilk dağıtım lisansı sahibi olan Aydem Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye devredildi.

Sözleşmelere göre bölgedeki dağıtım tesislerinin işletme hakları şirkete devredildi. AYDEM Elektrik Dağıtım A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, hedeflerini ve bölgede yapacakları çalışmaları, Esnaf Sarayı’nda yaptığı basın toplantısında aktardı. Toplantıda, Saldanlı’ya AYDEM Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Mesut Güzel ve AYDEM Genel Koordinatörü Fikret Akbaş da eşlik etti. Saldanlı, AYDEM olarak hedeflerinin ‘Sıfır’ kesinti olduğunu söyledi.

< ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

‘Alacaklar TEDAŞ’a aktarılacak’

Bölgedeki dağıtım tesislerinin mülkiyetinin yine TEDAŞ’a ait olduğunu ve sadece işletme hakkının 30 yıl süreyle AYDEM’e devredildiğini belirten Saldanlı, “Gayrimenkuller TEDAŞ’a aittir ve AYDEM’e devredilmemektedir. Ayrıca, devir bedelinden başka, il müdürlükleri ve demirbaşlar için TEDAŞ’ın tespit ettiği miktarda kira ödenecektir” dedi. AYDEM’den önce belgede elektrik dağıtım işini sürdüren Menderes Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin nakit varlıklarının AYDEM’e devredilmediğini, alacakların TEDAŞ’a ait olduğunu ifade eden Saldanlı, “Alacaklar, AYDEM tarafından tahsil edilip, otomatik olarak TEDAŞ’a aktarılacak. Bu kapsamda tahsil edilip aktarılacak tutarın 200 milyon doları aşmasını bekliyoruz” dedi.

‘İşçilerin tamamı şirkete geçti’

Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, halen faaliyetleri yürüten memurlardan dileyenlerin, işçilerin ise tamamının şirkete geçtiğini söyledi. Saldanlı, “Bizimle beraber çalışmayı isteyen personel için çalışma koşullarını iyileştiren bir paket hazırladık” dedi.

‘Özel sektörün enerjisini

şirkete katacağız’

Saldanlı, bölgede AYDEM’den önce faaliyetleri yürüten Menderes EDAŞ’ın, 2007 yılında 46.6 milyon YTL zarar ettiğini, bu yılın ilk 6 aylık dönemindeki zararının ise 29.8 milyon YTL olduğunu belirterek, dağıtım şirketlerinin olağanüstü karlara sahip olmadıklarını bilmelerine rağmen, şirketi kara geçireceklerini söyledi. Saldanlı, “Verimliliği artıracağız. TEDAŞ’ın tahsil edilemeyen alacaklarını alacağız. Daha iyi hizmet götüreceğiz. Devlette, iş yapmaktan çok yapmamak karlı hale gelmiştir. Bu yüzden, Menderes EDAŞ, kar edememiştir. Biz artık eli kolu bağlı olan personelin elinin bağını çözeceğiz. Özel sektörün enerjisini şirkete katacağız. Artık hızlı, dinamik ve yeniliklere açık bir yönetim olacak” dedi.

‘Fiyatlar artmayacak azalacak’

Saldanlı, kamuoyunda, sektörün özelleştirilmesiyle, elektrik fiyatlarının yükseleceğine ilişkin düşüncelerin de yanlış olduğunu söyledi. Saldanlı, “AYDEM Elektrik Dağıtım A.Ş. bütün faaliyetlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından tespit edilen düzenlemelere ve ilgili mevzuata göre sürdürecek. Buna göre elektrik satış fiyatı da EPDK tarafından tespit edilmektedir ve ülke genelinde aynı tarife uygulanmaktadır. Şirketin elektrik fiyatlarının belirlenmesine ilişkin bir yetkisi bulunmamaktadır” diye konuştu. Saldanlı, geçiş dönemi sonunda, sanılanın aksine bölgedeki elektrik fiyatlarının azalacağını söyledi.

‘8 yılda 400 milyon

dolarlık yatırım yapacağız’

Yapacakları yatırımlar hakkında da bilgi veren Saldanlı, “Yatırımların, önümüzdeki 8 yılda 400 milyon doları bulması beklenen finansmanı, AYDEM tarafından sağlanacak. AYDEM, Türkiye’de uygulanmayan sistemleri Türkiye’ye getirecek. Bölgedeki evlerde ve işyerlerinde yapılabilecek küçük ölçekli yatırımlara da destek vereceğiz. Bereket Enerji olarak yapacağımız üretim yatırımlarıyla da orta vadede bölgedeki tüketimin tamamının karşılanmasıyla sıfır kesintiyi hedefliyoruz” dedi.

AYDEM’in ödedikleri

AYDEM’in, devir için yaptığı harcamaları da açıklayan Saldanlı, “Bölgeyi devralmak için 110 milyon dolar devir bedeli ödüyoruz. Buna ilave olarak 24 milyon YTL KDV ödendi. 77 milyon YTL teminat tesis edildi. Tahsil edilmeyen alacaklar için 70 milyon tutarında bir fon kullanılıyor. AYDEM’in gelirleri, düzenlemeye tabi olduğu ve EPDK tarafından tespit edildiği için devir bedeli üzerinden bir gelir elde etmemiz söz konusu değil. Devir bedeli maliyeti aynen yansıtılacaktır” dedi.

AYDEM

AYDEM Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin iki büyük ortağı bulunuyor. Ortaklar; Ceyhan Saldanlı ve Ali Yağlı elektrik mühendisi. Her ikisi de İTÜ’den mezun olan ortaklar, aynı zamanda Bereket Enerji Grubu’nun da büyük ortakları. Bereket Enerji, Türkiye’nin ilk özel hidroelektrik santrallerini kuran ve halen 10’dan fazla hidroelektrik santral işleten bir şirket.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 30Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 15 30Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 32Parçalı Bulutlu