REKLAMI GEÇ

Ayrımcılık ve nefret söylemiyle mücadele

Ayrımcılık ve nefret söylemiyle mücadele

Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı’nın öncülüğünde Sivil Toplum Diyalogu İçin Sanat Projesi kapsamında “Her türlü ayrımcılık ve nefret söylemi ile mücadele” konulu panel düzenlendi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Mart 2015 Cuma, 17:27

Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı “Sivil Toplum Diyalogu İçin Sanat Projesi” kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Her Türlü Ayrımcılık ve Nefret Söylemi ile Mücadele” etkinliklerine devam ediyor.

Proje kapsamında Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda panel düzenledi. Panele Prof. Dr. Önder Göçgün yöneticilik yaptı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Çayır, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmet Parlak, Londra Ekonomi Okulu Danışmanı Sergio Andreis panelin konuşmacılarıydı.
Panele CSA Vakfı Başkanı Ali Abalıoğlu ve yönetim kurulu üyesi İsmet Abalıoğlu da dinleyici olarak katıldı.

Panelin yöneticisi Prof. Dr. Önder Göçgün nefret söyleminin toplumları çökerten ana neden olduğunu belirterek, “Bir millet sağlık ve mutluluk içerisinde daha refah düzeye çıkmasına neden olan şey insanların bir arada yaşamasını öğrenmesidir. İnsanlar neyi düşünürse onu söylerler. İnsanlar bir şey söylemeden önce düşünmeliler. Bütün toplumların daha ileri ve daha iyiye gitmesi için düşünmek önemlidir. Nefret söylemi yani ırkçılık, dışlamak, soyutlamak, ayrımcılık toplumun bölünmesine yol açar. Kendi bölümlerinde uzman değerli konuşmacılar sizlere ayrımcılık ve nefret söyleminin toplumda yol açtığı zararlara değinecek” dedi.

KADIN CİNAYETLERİ NEDEN ARTTI?
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Çayır, ayrımcılık konusunda akademik çalışmalar yaptığını belirterek, “Kısaca toplumdan örnek verirsek; kadın cinayetleri, Alevilerin yaşadığı sorunlar, Romanların yaşadığı sorunlar, Ermeniler ve Rumların yaşadığı sorunlar, Transseksüel bireylerin yaşadığı sorunları toplumda ayrımcılık olarak gösterebiliriz. Türkiye’de her gün bir kadın öldürülüyor. Türkiye modernleşiyor. Kadınlarımızın eğitim seviyesi yükseldikçe sesleri daha çok çıkıyor ve kadın cinayetleri yaşanıyor” dedi.

AVRUPA’DA IRKÇILIK VAR!
Londra Ekonomi Okulu Danışmanı Sergio Andreis, CSA Vakfı’nı böyle bir projeye öncülük ettiği için tebrik ederek başladığı konuşmasında, “Irkçılık, renkler, dini inanç, cinsiyet, sosyal köken, azınlık olma, cinsel tercihler ayrımcılığın başlıca sebepleridir. Ayrımcılık toplumla alakalıdır. Avrupa Birliği’nde ayrımcılığın önüne geçmek için eğitim faaliyetleri yapıyoruz. Irkçılık bir ayrımcılıktır. İtalya’da mülteci çok Bun nedenle ırkçılık olayları yaşanıyor. Türkiye’de Suriyeli sayısı artıyor. Bu nedenle sizin ülkenizde de sorunlar başladı. Avrupa’da ırkçılık var. Ama ırkçılık ve ayrımcılığa karşı mücadele ediyoruz” dedi.

ŞİDDETİ NEFRET KÖRÜKLÜYOR
Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmet Parlak da, Türkiye’de her alanda öfke ve nefretin yaygınlaştığını belirterek, “Bir insanın canına kolaylıkla ve basit nedenlerle kıyılabiliyor. Hrant Dink cinayetinin nedeni nefrettir. Madımak olaylarının nedeni nefrettir. Nefreti ortadan kaldırmak, şiddetin de önüne geçmenin ön koşuludur” dedi.

Panele katılan öğrenciler arasında da panel ve proje ile ilgili fikirlerini almak amacıyla anket yapıldı. Anketin, sonuçları sivil toplum diyalogu için sanat adresinden yayınlanacak.
Proje kapsamında ocak ayında gerçekleştirilen aynı temadaki atölye çalışmasına 12 yerli ve yabancı sanatçının ürettikleri eserler önce UPSD’de ardından Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı’nın ev sahipliğinde Denizli’de sanatseverlerle buluşacak.

 

Yorumlar

Bakış AÇısı   -  Bağlantı 21 Mart 2015, 13:09

Nefret duygusu ilk önce ebeveyn daha sonra okul daha sonra din önderleri, daha sonra siyasiler tarafından insanın beynine tohumlanmaktadır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
17 Nisan 2024 Çarşamba 13 29Çok Bulutlu
18 Nisan 2024 Perşembe 12 29Çok Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Parçalı Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 11 22Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
21 Nisan 2024 Pazar 8 26Parçalı Bulutlu