REKLAMI GEÇ

Bal ormanları kuruluyor

Bal ormanları kuruluyor

Denizli Orman Bölge Müdürlüğü, arı neslinin korunması ve daha yüksek bal üretimi için “Bal Ormanları” kurdu. Şu ana kadar 7 ayrı noktada toplam bin 50 dekar alanda kurulan, arılar için büyük önem taşıyan ağaç ve bitki türlerinden oluşan bal ormanlarına ise arıcılar büyük ilgi gösteriyor.

İlyas Coşkun / DENİZLİHABER / 4 Haziran 2014 Çarşamba, 14:23

Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, Denizli’de arıcılığın geliştirilmesi açısından önemli bir çalışma yaptıklarını, bal ormanları kurduklarını belirtti.

Ersoy, “Şu ana kadar 7 ayrı noktada toplam bin 50 dekar alanda arılar için büyük önem taşıyan ağaç ve bitki türlerinden oluşan bal ormanları kurduk. Çalışmalarımız devam ediyor. 2 adet bal ormanı daha hazırlıyoruz. Arıcılık hem doğayı koruma hem de bal sektörünün sürekliliği açısından çok önemli. Arıların bal ve arı ürünleri üretiminden önce temel görevi ‘polinasyon’ bitkisel tozlaşmayı sağlamasıdır. Arıların arı yetiştiricilerinin azalması demek bitkilerin döllenmenin azalması anlamına gelir ve bazı bitki türlerinin yok olması demektir. Kurum olarak arılar için daha fazla yaşam alanı yaratmak için arıların aradığı tür ağaçların bulunduğu bir orman kurma çalışması yaptık” dedi.
denizli-bal-ormanlari-ic-1

Bugüne kadar arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretimini desteklemek için 7 adet bal ormanı kurulduğunu açıklayan Ersoy, “ İkisi de kurulma aşamasında. Serinhisar İlçesi merkezinde, 438 dekar alanda 1 adet, Acıpayam İlçesi Pınarbaşı köyünde, 146 dekar alanda 1 adet, Denizli Merkez Karataş Köyünde 101 dekar alanda 1 adet, Çivril İlçesinde, Işıklı ve Kocayaka Köylerinde 235 dekar alanda 2 adet, Tavas İlçesinde, Ovacık ve Akyar köylerinde130 dekar alanda 2 adet. Bugüne kadar toplam 1050 Dekar alanda 7 adet bal ormanı kurulmuştur. Bu ormanlarımızda ‘Badem, Alıç, Ateş Dikeni, Akasya, Mahlep, Dağ Muşmulası, Ahlat, İğde, İncir, Tesbih çalısı, Defne, Ihlamur, Kuşburnu, Erguvan, Bal otu, Karamuk, Akçaağaç, Hünnap, Biberiye, Kekik, Ada Çayı’ bir çok türde fidanlar dikilerek ormanlarımız oluşturulmuştur” diye konuştu.

Ersoy ayrıca 2014 yılında ise, Acıpayam İlçesi Alaattin Beldesinde 200 dekar, Çardak İlçesi Beylerli Beldesinde de 200 dekar olmak üzere bal ormanları kurulacağını belirtti.

“ORMAN FARKINDALIĞI OLUŞTU”
Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, orman teşkilatının kuruluşunun 175. Yılı etkinlikleri kapsamında Çamlık Mesireliği’nde basın mensuplarına bilgilendirme toplantısı düzenledi. 1938 yılında kurulandenizli-bal-ormanlari-ic teşkilatın o gününden bu yana gelişimini aktaran Ersoy, devlet olarak ve halk olarak ormancılık konusunda farkındalığın önemli bir seviyeye ulaştığını söyledi.

Ersoy, “Oksijen depoları olan en büyük zenginlik ormanların korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yapan Ersoy, ormanlık alanları koruma, bakımı ve yeni ormanlık alanlar yaratmanın yanında yangınla mücadelenin de büyük önem taşıdığını söyledi. Ormanların korunması, geliştirilmesi için 10 yıllık süreçte 60 milyon liralık bir yatırım yapıldı. Denizli İlinin ormanlık alanı 5 milyon 616 bin dekardır. Denizli’nin % 47’si ormandır. Denizli İli ormanlarının %59’ u normal, % 41’i bozuk ormanlardan oluşmaktadır. Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında; 2003-2013 yılları arasında 983 bin 450 dekar arazide çalışma yapılarak 80 milyon 276 bin adet fidan dikilmiştir. Yangınla mücadele ise hassas bir şekilde canla başla devam etmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 31Az Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 16 32Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 30Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
1 Mayıs 2024 Çarşamba 17 30Parçalı Bulutlu