REKLAMI GEÇ

Bilirkişi raporu: Taş yapılar korunmalı

Bilirkişi raporu: Taş yapılar korunmalı

EML bahçesindeki taş yapılar için kurtuluş umudu doğdu. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun “korumaya gerek yoktur” kararı üzerine, Mimarlar Odası Denizli Şubesi tarafından açılan davayı yürüten Denizli İdare Mahkemesi’ne görevlendirdiği bilirkişi, “Taş yapılar korunmalı” raporu düzenledi

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Haziran 2014 Pazartesi, 10:37

YAŞAR TOK
Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Aralık-2013’te taş yapılarla ilgili “korumaya gerek yoktur” şeklinde bir karar almış, bunun üzerine Mimarlar Odası Denizli Şubesi de geçtiğimiz Şubat ayında Denizli İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Bu başvurunun ardından mahkeme, bilirkişi heyeti oluşturulmasına ve heyetin 22 Haziran’a kadar konuyla ilgili rapor hazırlamasına karar vermişti.

Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bozkurt Ersoy’un yanı sıra, aynı bölümden Uzman Hasan Uçar ve Dokuz Eylül Üniversitesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Tanaç Zeren’den oluşan heyet çalışmasını tamamladı.

ic-1

Alınan bilgiye göre, Prof. Dr. Bozkurt Ersoy, Doç. Dr. Mine Tanaç Zeren ve Uzman Hasan Uçar’dan oluşan bilirkişi heyetinin, “korumaya gerek yoktur” diyen Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aksine, “taş yapılar korunmalı” yönünde görüş belirttiği, heyetin bu kararı verirken “mimari üslup, tarihi değer, yapıyı projelendiren mimarın niteliği ve kentsel bellek değeri” gibi kıstasları göz önünde bulundurduğu öğrenildi.

Bilirkişi heyeti raporunun eski Endüstri Meslek Lisesi bahçesindeki taş yapıların yıkımını önleyecek önemli bir adım olarak nitelendirilirken, şimdi gözler Denizli İdare Mahkemesi’nin vereceği karara çevrildi.

TARTIŞMA NASIL BAŞLADI?
Denizli İl Özel İdaresi ile Zorlu Holding sahibi Ahmet Nazif Zorlu arasında yapılan protokol gereğince, 10 bin metrekare üzerine inşa edilecek bir Arkeoloji Müzesi projesi hazırlandı. Proje alanı, mevcut EML taş yapılarını da kapsadığı için, yapıların korunmasına ilişkin ortaya çıkan tartışmalar, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2013 Aralık ayı başlarında verilen “korumaya gerek yoktur” kararıyla boyut değiştirdi. Oysa aynı kurul 2010 yılında, bu yapıların depreme dayanıklı olduğu raporu üzerine korunması gerektiği kararına varmıştı.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, kurulun Aralık-2013 başında aldığı yıkım yolunu açan ikinci kararını Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, “yürütmeyi durdurma” ile birlikte konunun bilirkişi raporu ile araştırılmasına karar verdi.

ic-2

EML TAŞ YAPILARININ ÖZELLİKLERİ
Uluslararası yarışmalarda ödülleri bulunan Denizlili mimar Cengiz Bektaş ve Mimar Necati İnceoğlu’nun verdiği bilgilere göre, EML taş yapıları, Denizli kent belleği için önemli yapılar. Söz konusu binalar, 1940’lı yıllarda Türkiye’de Teknik Öğretim Müsteşarlığı ve danışmanlık yapan Alman Mimar PoulBonatz’ın üslubunu taşıyor. Türkiye mimarlığının bir dönemini yansıtması açısından da önemli örneklerden sayılıyor.

Yapılarda hem taş, hem de betonarmenin kullanılmış olmasının ülkemiz mimari geleneği içinde öncü rol oynadığı, ansiklopedilerde örnek olarak yer aldığı, binaların inşasında kullanılan taşların bu yöreye ait olduğu, Anadolu mimari geleneğinden yararlanıldığı ifade ediliyor.

Yorumlar

derin   -  Bağlantı 23 Haziran 2014, 21:39

cihan,sana sonuna kadar katılıyorum.bende hep böyle düşündüm.turist merkeze gelse nereye gidecek?düzgün biyer yok ki çınar civarında.zaten bu gidişle müzede yalan olacak gibi 🙂

Cihan   -  Bağlantı 23 Haziran 2014, 15:39

Kent Müzesi yapıp turist çekmek istiyorlarsa Üçgen Çarşısını yıkıp Kent Müzesi yapılabilir.
Turist kent merkezine Çınar’a da gelsin esnaf kazansın denirse, turist için merkezde cazip alan yok.Nereyi gezip görecek?Cafe yok.Mekan yok.Turist rahat edemez bu gidişle.

Sadık Emre Çaputçu   -  Bağlantı 23 Haziran 2014, 15:25

Şeyh ve İsmail isimli vatandaşlar kararı vermiş, bize susmak düşer:)

ismail   -  Bağlantı 23 Haziran 2014, 14:03

bu binanın yıkılmasının önlenmesi, tamamen siyasi sebebtir. başka da amacı yok.

Seyh   -  Bağlantı 23 Haziran 2014, 12:40

Denizlide Yaşayan doğan Büyüyen :
Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun ‘’Korumaya Gerek Yoktur’’ gerekçesi yerinde ve Aksi yöndeki mütalaa katılmıyorum

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu