REKLAMI GEÇ

“Taşıma suyla göller korunmaz!”

“Taşıma suyla göller korunmaz!”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Burdur Gölü’ne Büyük Menderes’ten su verileceği yönündeki açıklaması Büyük Menderes Havzası İnisiyatifi’ni tedirgin etti. Denizli ziyareti öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı yapan inisiyatif, “Taşıma suyla göller korunmaz!” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Şubat 2019 Perşembe, 11:58

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Burdur mitinginde Burdur Gölü’ne su takviye etmek için, “Büyük Menderes Nehri kaynaklarından su vereceğiz, böylece ülkemizin bir tabiat harikası olan Burdur Gölündeki su çekilmesini telafi edeceğiz” açıklaması, 548 km’lik Büyük Menderes Nehri yakınındaki yerleşim yerlerinde yaşayan on binlerce köylü ve çiftçiyi endişelendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasını değerlendiren Büyük Menderes Havza İnisiyatifi Afyon, Uşak, Denizli, Aydın Bileşenleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a
Burdur Gölü’nün suyunun çekilmesi ve kurumasına ilişkin yanlış bilgi verilmiş olabileceğini söyledi.

Açıklamada, “Burdur Gölü’nün suyunun çekilmesinin en büyük nedeni; gölün çevresinde yapılan çok sayıda gölet ve barajlar ile yine gölün çevresinde yapılan sulu tarımda köylülerin topraklarını sulamak için açılan yasal ve yasal olmayan binlerce su kuyularıdır. Göllerde suyu tutan çanak çok önemlidir. Burdur Gölü çevresinde açılan çok sayıdaki taş ocağı, suyu tutan gölün doğal ekolojik yapısında hasarlar oluşturmaktadır. Bu da gölün suyunun yıllar içerisinde çekilmesine neden olmaktadır. Burdur Gölü’nün başlıca sorunları bunlardır ve yerinde çözülmelidir” dendi.

Gölü besleyen dereler, kaynaklar ve yeraltı sularının özgür bırakılması gerektiği hatırlatılan açıklamada, “Göl yakınlarına taş ocakları, barajlar ve göletler yapılmazsa Burdur Gölü’nün Büyük Menderes’in kaynaklarına ihtiyacı olmayacaktır. Taşıma suyla göl dolmaz! Kaldı ki Büyük Menderes’in kaynağının (Dinar Su Çıkan’ın) yakınlarında kurulması planlanan termik santral, nehrin suyunu zaten kurutacaktır. Nehirdeki su, 548 km’lik havza için şu an bile yeterli değildir. Nehrin suyu, işletmelerin ve yerleşim yerlerinin atıklarıyla büyük oranda kirlenmiş, tarım ve sulama için kullanılamaz duruma gelmiştir.
Yaklaşan yerel seçimler nedeniyle veya yanlış bilgilendirmeyle yapıldığını tahmin ettiğimiz bu açıklamada, Burdur Gölü’nün suyunun çekilmesinin Büyük Menderes Nehri’nin kaynaklarıyla giderilmesi durumunu asla kabul edemeyiz. Büyük Menderes Havza İnisiyatifi, böylesi açıklamalar karşısında Büyük Menderes Nehri’ni korumaya ve doğanın ekolojik dengesini bozmaya yönelik her durumda gereken duyarlılığı göstermeye devam edecektir” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 31Az Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 16 32Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 30Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
1 Mayıs 2024 Çarşamba 17 30Parçalı Bulutlu