REKLAMI GEÇ

BÜYÜKMENDERES HAVZA KORUMA EYLEM PLANI AÇILIŞ TOPLANTISI YAPILDI

BÜYÜKMENDERES HAVZA KORUMA EYLEM PLANI AÇILIŞ TOPLANTISI YAPILDI

TÜBİTAK-MAM ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü arasında imzalanan sözleşme gereği Türkiye genelinde 11 havzada Havza Koruma Eylem Planları hazırlanacak.

/ DENİZLİHABER / 24 Kasım 2009 Salı, 17:56

Söz konusu projelerin yürütülebilmesi ve verimli sonuçlar alınabilmesi için proje çerçevesinde yürütülecek çalışmalarda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğinin sağlanması için çalışmaların yürütüldüğü 11 havzada açılış toplantıları yapılıyor. Büyük Menderes Havza Koruma Eylem Planı açılış toplantısı Denizli’de Halk Eğitim Merkezi Salonunda yapıldı.

Toplantıya Vali Yavuz Erkmen, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Recep Şahin, Denizli Belediye Başkan Vekili Osman Zolan, Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım, Aydın, İzmir, Uşak, Muğla illerinin Vali Yardımcıları ile Çevre ve Orman Müdürleri, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinden proje yürütücüsü Dr.Sönmez Dağlı katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Recep Şahin, Türkiye’de su ve çevre temizliği çalışmalarında önemli gelişmeler sağlandığını, 5-6 yıl öncesinde 15 milyon kişinin düzenli çöp depolama sahalarından hizmet alırken bu rakamın şimdi 35 milyonu bulduğunu ifade ederek, “ Artık katı atıklar düzenli depolama sahalarında depolanıyor. Atık su arıtımı konusunda da önemli mesafeler aldık. Arıtma tesisleri konusunda örnek gösterilebilecek belediyelerimiz var. Çöpler düzenli depolanmadığı takdirde, bu alanlardan çıkacak olan bir tonluk metan gazı, 21 tonluk karbondioksitin yarattığı kirlilik kadar kirlilik yaratıyor” dedi.

İklim değişikliği konusuna da değinen Şahin, iklim değişikliğinin doğal bir olay olmadığını, tamamen insan kaynaklı olduğunu söyledi. Çevreyi korumanın ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının kolay bir olay olmadığının altını çizen Şahin, “ Anayasamızda “Çevreyi korumak devletin ve vatandaşların görevidir” der. Bu konuda vatandaşlarımıza da çok önemli görevler düşüyor. Çevreye verilen her kirlilik, kat be kat insanlara geri dönüyor. Bu bilinçle çevreyi korumamız gerekir” diye konuştu.

İki üç yıldır su kullanımına havza bazında baktıklarını hatırlatan Şahin, koruma ve kullanma dengelerine de bu şekilde yaklaştıklarını, Havza Koruma Eylem Planlarının su havzalarının planlı ve programlı şekilde korunmasını ve kullanılmasını hedeflediğini sözlerine ekledi.

Vali Yavuz Erkmen, toplantıya katılan bütün kurum temsilcilerine projeye verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederek, “ Projenin daha iyi anlaşılması için bazı açıklamalar yapmak gerekirse, bizim Denizli, Aydın, Uşak illeri ve Afyon ilimizin Dinar ilçesini kapsayan havza birliğimiz var. Bu havza birliğinin yürüttüğü Çevre ve Orman Bakanlığımızın önderliğinde Devlet Su İşlerimizin organize ettiği Su Eşleştirme Projesi var. Bu proje Büyük Menderes’in suyunun kalitesinin korunması, kapasitesinin arttırılmasına yönelik Avrupa Birliği ile birlikte uygulanıyor. Şu anda açılış toplantısını yaptığımız bu proje, yürütülen su eşleştirme projesini de içine alan daha geniş kapsamlı bir uygulamadır. Yani bu proje ile birlikte atık su, katı atıklar ve diğer çevre konularını da kapsayan bir durum söz konusudur. Bütün bu başlıklar diğer 11 havzada olduğu gibi TÜBİTAK ile birlikte bir eylem planı haline dönüştürülerek uygulamaya konulacak. Diğer 4 havzayı Bakanlığımız kendisi proje haline getirdi. TÜBİTAK ile yaptığımız görüşmelerde konunun her yönü ile ele alınıp bir an önce uygulamaya geçilmesi konusunda gayret edilmesini kararlaştırdık. Havzayı içine alan illerimizle en kısa sürede projeyi tamamlayarak elimizde nelerin yapılması gerektiğini gösteren bir yol haritası olmasını amaçlıyoruz. Birliğimizin yürüttüğü çalışmalar sonucu havzayı ilgilendiren yerleşim birimlerini her yönü ile alan bir veri tabanı oluşturmuş olacağız. Bu sayede her belde için eksiklikler tespit edilip, bu eksikliklerin giderilmesi için ne türlü çalışmaların yapılması gerektiği belirlenmiş olacak. Bu proje ile bu veriler de kullanılarak daha geniş boyutta nerde ne tür çalışmaların yapılması gerektiği, yerleşim yerlerinin eylem planına nasıl dahil olmaları gerektiği tespit edilerek en verimli şekilde çalışmalar yürütülecek” dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı ve Avrupa Birliği finansmanı ile yürütülecek proje sonunda ellerinde kesinleşmiş bilimsel veriler olacağının altını çizen Vali Erkmen, “ Bu bağlamda bizzat saha araştırması yaparak projeye destek veren TÜBİTAK görevlilerine her türlü desteğin verilmesi konusunu yetkili arkadaşlardan rica ediyorum. En doğru ve sağlıklı bilgiye ulaşmak için gereken kolaylığın sağlanması çok önemlidir. Çevre konusunda verilmesi gereken her türlü bilgi ve verinin paylaşılması son derece faydalı olacaktır. Ayrıca projenin başarıya ulaşması için de gerekli olduğunu düşünüyorum. Üstüne basa basa söylemek istiyorum ki ister kamu, ister özel kuruluş, isterse sivil toplum kuruluşu olsun, hepimiz bu konuya sahip çıkarak, güçlerimizi birleştirerek, en iyi sonucu almak için çaba göstermeli ve destek olmalıyız. El birliği olursa başarıya ulaşabiliriz. Örneğin Denizli Belediyemiz yaptığı olumlu uygulamalar sonucu bu yıl en çevreci belediye ödülünü aldı. Bu örnekleri çoğaltarak diğer yerleşim yerlerimizin de konuya gereken önemi göstereceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinden proje yürütücüsü Dr.Sönmez Dağlı, Havza Koruma Eylem Planları, Proje Genel Bilgileri, Proje Personeli Bilgileri, Proje İş Adımları, Proje İş Takvimi konularında sunumlar yaptı. Toplantı soru-cevap, öneriler ve genel değerlendirmenin ardından sona erdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
18 Nisan 2024 Perşembe 15 27Çok Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 10 27Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 19Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
21 Nisan 2024 Pazar 8 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 10 27Çok Bulutlu