REKLAMI GEÇ

Camiler ve Kuran kursları tek tek inceleniyor

Denizli’ye 6 ay önce atanan Müftü Alaaddin Gürpınar, camilerin, müftülük ve Kuran kursları binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını tespit projesini hayata geçirdi.

/ DENİZLİHABER / 9 Aralık 2011 Cuma, 16:45

Denizli’ye 6 ay önce atanan Müftü Alaaddin Gürpınar, camilerin, müftülük ve Kuran kursları binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını tespit projesini hayata geçirdi. Deprem bölgesi Düzce’de 7 yıl müftülük yapıp, hasarlı 195 camiyi ayağa kaldıran Gürpınar, Denizli’de de 120 camiyi test ettirdi, dayanıksız iki caminin yıkılmasını sağladı. Depreme dayanıksız olduğu belirlenen 4 cami ise cemaati tedirgin ediyor.

Kastamonu’da görev yaparken 1999 Düzce depreminin ardından bu kente müftü olarak atanan Alaaddin Gürpınar, depremin normal ve kamu binaları kadar camiler için de ne kadar yıkıcı olduğunu yerinde gördü. Düzce’de depremde yıkılan ve hasar gören 195 camiyi, devletin yanı sıra vatandaşların da desteğiyle ayağa kaldıran Müftü Gürpınar, 6 ay önce Denizli’ye atandı.

Denizli’nin de 1’inci derece deprem kuşağında olduğunu öğrenen Alaaddin Gürpınar, kentteki camilerin depreme dayanıklılığı konusunda kapsamlı bir çalışma yapılmadığını görünce harekete geçti. Valilik ve Bayındırlık İl Müdürlüğü’ne konuyu ileten Gürpınar, bunların yanı sıra başta mimar Metin Coza olmak üzere, uzman kişilerin de danışmanlığı ve yardımıyla kentteki camilerin depreme dayanıklı olup olmadığını incelettirmeye başladı. Altı ay gibi bir sürede kent merkezindeki 120 cami incelemeye tabi tutularak depreme dayanıklı olup olmadığı tespit edildi.

İlk tespitlerde Pelitlibağ ve Halil Bozbey camilerinin depreme dayanıksız olduğu belirlendi. Müftü Alaaddin Gürpınar, camide namaz kılan cemaati ve hayırseverleri ikna ederek bu iki caminin yıkılarak yerine yenilerinin inşaatına başlanmasını sağladı. Teknik incelemelerde Kaplanlar, Yeni Mahalle, Evliya ve Kaleiçi Unpazarı camilerinin de depreme dayanıksız olduğu belirlendi. Bu dört caminin duvarlarındaki çatlaklar depremde ne kadar büyük risk taşıdıklarını gözler önüne serdi. İbadete devam eden cemaat ise yaşadığı tedirginliği dile getirdi.

Müftü Alaaddin Gürpınar, herhangi bir devlet kurumundan camilerin depreme dayanıklılığının test edilmesi ve dayanıksız olanların yıkılıp yenilerinin yapılması yönünde direktif almadıklarını, tamamen kendi inisiyatifleri ile çalıştıklarını söyledi. Pelitlibağ ve Halil Bozbey camilerini yıktıklarını ve hayırseverlerin yardımıyla yenilerinin yapıldığını anlatan Alaaddin Gürpınar şöyle dedi:

“Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce koruma altında olan Kaplanlar Camisi başta olmak üzere müftülüğümüze bağlı Yeni Mahalle, Evliya ve Kaleiçi Unpazarı camileri depreme dayanıksız. İmkanlar olmadığı için bu süreçte buraları yıkıp yenilerini yapma gibi şansımız yok. Hayırseverlerimiz destek olurlarsa bu camilerimizi de yıkıp yenilerini yapmak istiyoruz. Umarım hayırseverlerimiz bizlere destek olurlar.”

Müftü Alaaddin Gürpınar, proje kapsamında kent merkezi ve ilçelerde bulunan bin 164 cami ile 152 Kuran kursu binasının tamamının teste tabi tutulacağını belirtti. Gürpınar şunları söyledi: “Hiç kimse böylesine acılar veren deprem felaketi olmasını istemez. Ancak Türkiye ve Denizli deprem bölgesinde ve bu acıları yaşıyoruz. Bu yüzden önlemlerimizi zamanında almalıyız. Bir deprem felaketinde binalar yıkılsa bile devlet kurumları, camiler, hastaneler ayakta kalmalı, insanlar buralara sığınabilmeli. Ben Düzce depreminde yaşanan yıkımları gördüm. Bu yüzden Denizli’ye gelir gelmez camiler, müftülük binaları ve Kuran kurslarının depreme dayanıklıklarını belirlemek için çalışma başlattık. Şu ana kadar 120 camide bu testleri yaptık. Tamamını bitirmek istiyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
16 Mayıs 2025 Cuma 14 32Parçalı Bulutlu
17 Mayıs 2025 Cumartesi 16 29Çok Bulutlu
18 Mayıs 2025 Pazar 15 29Parçalı Bulutlu
19 Mayıs 2025 Pazartesi 15 30Az Bulutlu
20 Mayıs 2025 Salı 16 31Az Bulutlu