REKLAMI GEÇ

Denizli, 340 kilometre uzaktaki depremi nasıl hissetti

Denizli, 340 kilometre uzaktaki depremi nasıl hissetti

Yunanistan açıklarında saat 14.21’de meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem Denizli’yi de salladı. Depremin merkez üssünün Türkiye’ye en yakın bölgesi 171 kilometre uzaklıktaki Marmaris/Taslıca olan, Denizli’ye de 340 kilometre mesafede bulunan sarsıntının hissedilmesi kafalarda soru işareti bıraktı. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, fay hatlarının birbiriyle bağlantısının olmadığını, yalnızca yüzeysel hissedildiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Ocak 2020 Perşembe, 16:19

Türkiye ve çevresinde bir süredir ciddi deprem hareketliliği yaşanıyor. Elazığ’da meydana gelen ve ciddi yıkım yaratan depremin ardından Muğla ve Yunanistan açıklarında ciddi sarsıntılar yaşandı.
Salı günü ve bugün öğle saatlerinde Yunanistan açıklarında meydana gelen iki depremin Denizli’de de ciddi şekilde hissedilmesi, akıllara, “Fay hattı aynı mı?” sorusunu gündeme getirdi.

340 KİLOMETRE UZAKTA MEYDANA GELDİ
Salı günü yaşanan 5.4 ve bugün saat 14.21’de meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremlerin merkez üssü, Türkiye’ye en yakın bölgesi olan Marmaris/Taslıca’nın 171 kilometre uzağında. Marmaris ile Denizli arasındaki mesafe de dikkate alındığında, Denizli kendisinden 340 kilometre uzaklıkta meydana gelen sarsıntıyı hissetti.

DEPREM GİRİT DALMA BATMA ZONU’NDA MEYDANA GELDİ
“Denizli bu depremi neden hissetti?” sorusunu, kentin deprem konusunda en yetkin isimlerinden biri olan Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar’a sorduk.

Yaşanan depremin Helen Zonu olarak da bilinen Girit Dalma Batma Zonu’nda meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Halil Kumsar, bu zonun 8’in üzerinde büyüklükte deprem yaratabilecek potansiyele sahip olduğun söyledi.
Bu hafta ciddi 2 deprem meydana gelen Helen Zonu’nun 8’in üzerinde büyüklükte deprem üretme potansiyelinin olduğunu belirten Prof. Dr. Halil Kumsar, “Milettan sonra 3. yüzyılda çok ciddi bir deprem meydana gelmiş, ardından da devasa tusinamiler yaşanmıştı. Bu fayın büyük depremler üretme potansiyeli her zaman var” dedi.

FAY HATLARI İLİNTİLİ DEĞİL
Depremin Denizli’de de hissedilmesinin aynı fay hattında bulunduğu anlamını taşımadığını belirten Prof. Dr. Kumsar, “Girit Dalma Batma Zonu, Fethiye Körfezi’ne gelip karaya saplandıktan sonra Fethiye Zonu’na dönüşür. Antalya ve Kaş tarafından da bağlantıları vardı. Ancak, bu zonun Denizli’deki fay hatlarıyla doğrudan bir bağlantısı bulunmamaktadır. Bu nedenle de Denizli’nin Girit Dalma Batma Zonu’nda meydana gelen depremi yüzeysel olarak hisseder” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
28 Nisan 2024 Pazar 16 30Az Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 15 30Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 31Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
1 Mayıs 2024 Çarşamba 18 32Parçalı Bulutlu
2 Mayıs 2024 Perşembe 18 30Çok Bulutlu