REKLAMI GEÇ

Tarihi değirmen Gençlik Merkezi oldu

Tarihi değirmen Gençlik Merkezi oldu

Kent belleğinde önemli bir yeri olan Merzeci Değirmeni’ni restore eden Denizli Belediyesi, tarihi binayı gençlerin kullanımına açtı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı Genç Denizli Gençlik Merkezi’nin açılış töreninde konuşan Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, “Geçmişle geleceği bu mekanda buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Biz burada hem gençlerimizin sosyal ve sanatsal etkinliklere katılarak kişisel gelişimlerine katkı koymasını hem de bu tarihi binanın yaşayan bir mekan olmasını istedik” dedi.

/ DENİZLİHABER / 30 Aralık 2013 Pazartesi, 09:00

Denizli Belediyesi kentin tarihi mekanlarını restore ettirerek eski ihtişamına kavuşturuyor. Kent belleğinde önemli bir yeri olan Merzeci Değirmeni’ni restore eden Denizli Belediyesi, tarihi binayı yaşayan bir mekan haline getirdi. Belediye’nin ödüllü Genç Denizli Projesi kapsamında gençlerin kullanımına tahsis edilen Merzeci Değirmeni’ni bundan böyle Gençlik Merkezi olarak hizmet verecek.

ic-zolan

Denizli Belediyesi tarihi mirasa sahip çıkıyor
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Milletvekilleri Nurcan Dalbudak, Mehmet Yükse, Bilal Uçar ve çok sayıda davetlinin katıldığı Genç Denizli Gençlik Merkezi’nin açılış töreninde konuşan Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, ” Atalarımızdan bize kalan bu tarihi mekanı yeniden yaşan bir mekan haline getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Biz burada geçmişle geleceği buluşturuyoruz. Gençlerimiz burada geleceğe hazırlanacak. 2010 yılında Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci’nin belediye başkanlığı yaptığı dönemde başlatılan Genç Denizli Projesi kapsamında artık burası bir Gençlik Merkezi olarak gençlerimizin hizmetine sunuluyor. Bu proje Denizli’ye en iyi sosyal sorumluluk projesi seçilerek birincilik getirdi. Sayın Bakanımız Başbakanımızın elinden o ödülü alarak bizleri onurlandırdı. Biz bu proje kapsamında gençlerimiz için bir çok etkinliğe ve yeniliğe imza attık. Çanakkale gezileri ile binlerce gencimize o topraklarda atalarımızın bu topraklar için nasıl mücadele verdiklerini gösterdik. Proje kapsamında gençlerimize indirim kartları verdik. Denizli’de yüzlerce ticari kurumla yaptığımız anlaşmalarla gençlerimiz alış verişlerini indirimli yaptı. Farklı bir çok alanda ücretsiz kurslar gerçekleştirdik. Bu proje her geçen gün büyüdü. Bu gün 4000 bin üyesi olan bu projede şimdi bu tarihi mekanda daha güzel işlere imza atacağız. Gençler bu mekanda alacakları eğitimlerle kendi yeteneklerini geliştirecekler. Gençler burada bir yandan güzel sanatların farklı dallarında düzenlenecek kurslara burada katılacak, diğer taraftan da kişisel gelişimlerine katkı koyacak toplantılar ve konferanslara bu tarihi mekanda iştirak edecek. Genç Denizli üyesi olan gençler, burada oluşturulan sinema, tiyatro, resim, doğa başta olmak üzere sanatın birçok alanında faaliyet gösterecek. Gençlerin gelişimi açısından da artık toplantılar ve konferanslar bu mekanda organize edilecek. Bu mekanın oluşturulmasında büyük emeği olan Başta Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci olmak üzere Valimize, Milletvekillerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Denizli’de nerede güzel bir iş varsa bu birliktelikle ortaya çıkıyor. Biz yaptık demiyoruz. O yüzden Biz bu güzellikleri birlikte başardık diyoruz. Bu tarihi mekanın yeniden yaşayan bir mekan olması için gayret gösteren herkese teşekkür ediyor, gençlerimize ve Denizli’ye hayırlı olsun” dedi.

Belediyeye övgü dolu sözler
Törende konuşan Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak ise böylesi bir mekanı Denizli’ye kazandıran ve gençlerin kullanımına sunan Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan’ı kutladı. Milletvekili Dalbudak, ” Gençlere kendilerini ifade etme şansı veren Denizli Belediyesini kutluyorum. Eminim ki burası çok önemli ve güzel üretimlerin ortaya çıkmasını sağlayacak” dedi.

ic-vali

Denizli için önemli olan tarihi mekanlara yeniden hayat veren Denizli Belediyesi’ni kutlayarak konuşmasına başlayan Denizli Valisi Abdülkadir Demir ise yaptığı konuşmada belediyenin doğrudan insanı ilgilendiren projeler üreterek tüm Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi. Vali Demir, ” Denizli Belediyesi klasik belediyeciliğin dışında bir çok sosyal projeyi hayata geçirerek çok önemli işlere imza atıyor. Denizli’nin tarihi mekanlarına yeniden hayat veren ve yaşayan mekanlar haline getiren belediyemizi kutluyorum. Burada gençler eğitilecek ve yetenekleri doğrultusunda eğitimler alacaklar. Gençler bizim için önemli. Bu makanla birlikte var olan enerjileri bu Gençlik Merkezi’nde doğru şekilde yönlendirilecek ve kendilerini geleceğe taşıyacaklar. Burada emeği olan herkesi kutluyorum” dedi.

ic-zeybekci

‘İşte devamlılık bu’
Açılışa katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci konuşmasına ‘Bu mekanla ilgili hayallerimiz vardı. Bu gün bu hayalin gerçekleşiyor olmasının mutluluğunu yaşıyorum’ diyerek başladı.
Bakan Zeybekci, ” Bir zamanlar bu kentte var olan bir çok güzellik yoktu. Denizli’de gençlerimizin enerjilerini harcayacakları parklar, spor alanları yoktu. Göreve geldiğimizde ilk yaptığımız hemen hemen her mahalleye spor alanları yapmak oldu. Gençlerimizin yaralanacağı mekanlar yaratmak zorundaydık ve gerçekleştirdik. Denizli’de hayallerimizi tek tek gerçekleştiriyoruz. Burası da o hayallerden biriydi. Buranın çizimi bize ait. Yapılması ve bitirilmesi ise Başkanımız Sayın Osman Zolan’a nasip oldu. İşte devamlılık bu. Burası aynı duyguları, aynı hayalleri paylaşabilmenin ürünü. Bu hayallerin elle tutulur, gözle görülür olması bizi son derece mutlu ediyor. Gençlerimiz burada eminim ki güzel işlere imza atacak. Burası ile başlayan değişim bu bölgenin bir gençlik alanı, kültür alanı olmasını sağlayacak. Denizli için daha çok hayallerimiz var. Buranın yaşayan bir mekan haline getirilmesinde başta Belediye Başkanımız Osman Zolan’a Valimize, Milletvekillerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Denizli’ye gençlerimize hayırlı olsun” dedi.

ic-1
Bakan Zeybekci, daha sonra diğer protokol üyeleriyle birlikte Denizli Belediyesi Gençlik Merkezi’nin açılışını yaptı. Binada incelemelerde bulunan Zeybekci ‘Savaş Oyunu’ isimli tiyatro gösterisini izledi. Bakan Zeybekci, oyunun sonunda oyuncuları tek tek tebrik etti. Gençlik Merkezi’ni gezen Bakan Zeybekci ve beraberindekiler kursiyerlerle sohbet etti ve yaptıkları eserleri inceledi.
Merzeci Değirmeni
19. yüzyıl sonuna tarihlendiği iddia edilen Merzeci Değirmeni ve Hanı Denizli’de bulunan sayılı tarihi anıtsal yapılardan biridir. Yapının kentin sanayileşme sürecine tanıklık etmesi yapıya belgesel bir değer kazandırmaktadır. Ayrıca değirmeninin hem konumsal olarak günümüzde şehir merkezinde kalması hem de mekânsal özeliklerinden dolayı kültürel etkinlikleri barındıracak potansiyellere sahip olması, yapının onarılarak yeniden kullanılmasındaki önemi arttırmıştır.

Merzeci Değirmeni, 2 katlı beşik çatılı yığma bir yapı olan değirmen yapısı ve 3 katlı yığma taş bir yapı olan idari binası olmak üzere iki yapı biriminden oluşmaktadır. Bu yapı blokları restore edilmeden önce değirmen yapısı olarak bilinen 2 katlı mekânın ara kat döşemesi ve çatısı yoktu ve bu yapı oldukça yıkık durumdaydı. 3 katlı yığma taş bina da ise yangın izleri görülmekteydi. Restorasyon projesine göre gerekli yenileme ve onarım işlemleri yapılarak varolan yapılar korunmuş, işlevsel gereklilik nedeniyle de cam kütle eklenerek tarihi anıtsal yapı kente yeniden kazandırılmıştır.
İki yapı restitüsyon projesinde olduğu gibi köprü ile birbirine bağlanmıştır. Bir sanat merkezinde gerekli olacak mekansal süreklilik göz önüne alınarak iki yapı arası, yapıların cephesini gizlemeyecek şekilde şeffaf olarak kapatılmış ve bu alan fuaye olarak düşünülmüştür. İki katlı birim mekânsal özelliklerinden dolayı daha geniş grupların çalışmasına imkân veren resim ve tiyatro gibi etkinlikleri; 3 katlı taş yapı ise hat sanatı, karikatür gibi daha küçük grup çalışmalarına imkân veren etkinlikleri içinde barındırmaktadır. Islak hacimler, yapının varolan mekansal özelliklerini bozmamak için tarihi yapıya uyumlu peyzaj düzenlemesi ile birlikte bahçe de konumlandırılmıştır.

ic-2

Genç Denizli Projesi
Denizli’de yaşayan gençlerde Denizlilik bilincinin oluşması, sosyal yaşamda daha aktif olmaları ve yerel yönetimlerin çalışmaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları amacı ile 2010 yılında hayata geçirilen Genç Denizli Projesi, o günden bugüne pek çok önemli ‘İlk’e imza attı.

Gerçekleştirdiği birbirinden başarılı çalışmalarla Türkiye’deki pek çok kurum ve kuruluşa örnek olan Genç Denizli Projesi, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından da Türkiye’nin En Başarılı Sosyal Sorumluluk Projesi ödülüne layık görüldü. Bugün yaşları 15 ile 25 arasında değişen 35 bin gencimiz Genç Denizlili olmanın ayrıcalığını yaşıyor.

2010 yılından bu yana 8000 genci Çanakkale’ye götüren, Genç Denizli tribünü ile Denizlisporumuza büyük destek veren, 35.000 gence indirimli alışveriş imkanı sağlayan, her yıl pek çok ücretsiz konser, tiyatro ve sahne gösterisine imza atan Genç Denizli, 8 adet kulübü ile de Ege Bölgesi’nin en büyük gençlik kulübü olma özelliğini taşıyor. Şu anda 4.000 gencimiz Genç Denizli kulüplerinde tiyatro, hat, tezhip, karikatür, resim, fotoğraf, sinema, doğa, acil kurtarma gibi birbirinden farklı alanlarda ücretsiz kurslar alıp, gelecek günlere güvenle bakıyorlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
29 Nisan 2024 Pazartesi 15 30Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 15 31Çok Bulutlu
1 Mayıs 2024 Çarşamba 16 31Parçalı Bulutlu
2 Mayıs 2024 Perşembe 16 30Çok Bulutlu
3 Mayıs 2024 Cuma 16 29Parçalı Bulutlu