REKLAMI GEÇ

Denizli Büyükşehir, su yönetimi ve iklim değişikliği projeleriyle Dünya 2.si oldu

Denizli Büyükşehir, su yönetimi ve iklim değişikliği projeleriyle Dünya 2.si oldu

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) düzenlediği Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda Dünya 2’ncisi oldu. Denizli Büyükşehir Belediyesinin doğa ve çevre yatırımlarıyla da tüm dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Başkan Osman Zolan, “Bu gurur hepimizin” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Nisan 2021 Pazartesi, 16:06

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) düzenlediği Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda Türkiye Şampiyonu olmasının ardından ülkemizi dünya kentleri arasında temsil eden Denizli Büyükşehir Belediyesi, “Su Yönetimi ve İklim Değişikliği” projeleriyle Dünya 2’ncisi olmanın gururunu yaşıyor. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, şehirlerin iklim değişikliğine olan farkındalıklarını artırmayı ve iklim değişikliği ile mücadele faaliyetlerini öne çıkarmayı hedefleyen, 27 ülkeden 54 kentin katıldığı Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda aldığı tarihi başarıyı muhteşem bir organizasyon ile kamuoyuyla paylaştı. Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Denizli Milletvekili Şahin Tin ve Ahmet Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, doğa ve çevre programcısı Güven İslamoğlu, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

WWF TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ PASİNLİ: “BU GERÇEKTEN BÜYÜK BİR GURUR”

WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, Denizli Büyükşehir Belediyesinin  255 uluslararası belediyenin katıldığı yarışmada iklim değişikliği konusundaki plan ve taahhütlerini sunduğunu anlatarak, “Denizli Büyükşehir Belediyesi ilk olarak Türkiye şampiyonu oldu. Daha sonra büyük bir destek alarak Dünya ikincisi oldu. Bu gerçekten büyük bir gurur. Çok tebrik ediyorum. Denizli Büyükşehir Belediyesinin tüm Türkiye ve Dünya’ya ilham olabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullanarak, bundan sonraki süreçte de Denizli Büyükşehir Belediyesinin yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.

BAŞKAN ZOLAN: “DENİZLİMİZE BİRÇOK TESİS KAZANDIRDIK”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise, 50 yıl önce başlayan sanayileşme ve bunun ardından fosil yakıtların kullanılmasıyla şehirleşmenin en üst seviyeye çıktığını anlattı. Şehirlerin çekim merkezi haline gelmesinin ardından çevre ve atmosfere zarar verilmeye başlandığını kaydeden Başkan Zolan, “Bu noktada toplu yaşamanın getirdiği çöpleri ortadan kaldırmak için katı atık bertaraf tesisleri yapmanız gerekiyor. Diğer taraftan çoğalan nüfusla birlikte doğaya atık sularınızı vermek durumunda kalırsınız. Bunu da önlemek için atıksu arıtma tesisleri yapmanız gerekiyor. Bu tesislerden de metan gazları ortaya çıkar. Metan gazları ise atmosferde sera etkisi yapar, onları da bertaraf etmeniz gerekir. Büyükşehir Belediyesi bu noktada hem katı atık, hem de atıksu arıtma anlamında Denizlimize birçok tesis kazandırdık. Bu tesislerdeki metan gazından da yenilenebilir enerji anlamında elektrik ürettik” dedi.

“2020’DE DÜNYA’DA 1000’E YAKIN AFET OLMUŞ”

Doğa ve çevre için fosil yakıtların önüne geçilmesi ve yenilenebilir enerji üretiminin artırılması gerektiğini belirten Başkan Zolan, “Son 10 yılda ülkemizde yenilenebilir enerji üretiminde çok büyük artış var. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu konuda sadece bir kurumun ya da kişinin gayret etmesi çözüm için mümkün değil. Tüm kurumlar ve vatandaşlarımızla birlikte odaklanmamız gerekiyor” diye konuştu. 2020’nin en çok felaketlerin, afetlerin olduğu bir yıl olduğunu işaret eden Başkan Zolan, “2020’de Dünya’da 1000’e yakın afet olmuş. Kum fırtınaları, söndürülemeyen yangınlar, aşırı yağışlar, kurak bölgeler, sonuç itibari ile denge bozulmuş. Bu dengenin bozulmasının en başta etkisi sera gazı. Bu olumsuzluk iklimleri değiştiriyor. Biz Denizli’mizde ‘sera gazını azaltmamız gerekiyor’ diye bir hedef koyduk ve ortaya bir yol haritası çıktı” dedi.

“SORUN KÜRESEL, ÇÖZÜM YEREL”

Amaçlarının çevreyi korumak olduğunu vurgulayan Başkan Zolan, tek merkezden yürüttükleri SCADA Su Yönetim Sistemini anlatarak, Denizli’de bir zamanlar içme suyu kayıp kaçak oranının yüzde 60’ı bulduğunu, yaptıkları alt yapı yatırımlarıyla bunu sıfıra yakın hale getirdiklerini söyledi. Bugüne kadar kent merkezinde döşedikleri alt yapının 7000 km’yi bulduğunu bunun da Denizli’den Çin’e kadar uzanan bir rakama denk geldiğini anlatan Başkan Zolan, “Geleceğimizi ve suyumuzu korumak adına bunları yaptık. Trafik Yönetim Sistemi, akıllı şehir uygulamaları gibi birçok uygulama yaptık. Her yıl şehrimize yüzbinlerce fidan diktik. Bunlar tek başına yeterli değil. Hep beraber el ele vereceğiz. Sorun küresel, çözüm yerel. Bunu hep beraber başaracağız. Bir lambayı kapatacağız, evin ısı derecesini 1-2 derece düşüreceğiz, toplu taşıma kullanacağız, ısı yalıtımı ile enerji verimliliği sağlayacağız. Dünyanın ateşinin yükselmesine ancak bu şekildeki önlemlerle engel olabiliriz diye düşünüyorum” dedi.

“HEP BERABER BAŞARDIK”

Dünyada salgın krizi, ekonomik kriz, savaş ve siyasi krizler olabildiğini ancak bunların bir şekilde aşılabileceğini belirten Başkan Zolan, “Ancak çevre krizi olursa biz yok oluruz. Çevre ile ilgili olumsuzluklara en üst seviyede hassasiyet göstererek yolumuza devam edeceğiz. Yarışmada Türkiye şampiyonu olmak bize motivasyon anlamında çok büyük katkı sağladı. Vatandaşlarımızın olağanüstü desteği ile şehrine sahip çıkmasıyla biz çok şükür bugün Dünya ikincisi olduk. Bunu hep beraber başardık. Bu gurur hepimizin. İnşallah bu sonuç bizi daha da motive edecektir. Çevre ile ilgili el ele vereceğiz ve daha ne yapabiliriz onun gayreti içerisinde olacağız” ifadelerini kullandı.

İKLİM VE ÇEVRE BİR FARKINDALIK İŞİ   

Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız, sanayi şehri olarak çevre ödülü almanın gurur verici olduğunu belirterek, “Başkanımız Osman Zolan ve ekibini tebrik ediyorum. İklim ve çevre bir farkındalık işi. İklim değişikliği eylem planı konusunda devletimiz ve yerel yönetimlerimiz önemli adımlar atıyor. Denizli’de bunlara en güzel örneklerden bir tanesi” dedi. Denizli Milletvekili Şahin Tin de, “Dünya’da iklim değişikliğin getirmiş olduğu doğal afetlerin bizlere gelecekte nasıl krizlerle karşı karşıya bırakacağını hepimiz biliyoruz. Bireysel ve kurumsal olarak iklim değişikliği ile ilgili bir başarının taçlanması için buradayız. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan bu iklim değişikliği eylem planına yönelik projelerle önce Türkiye birincisi sonra da Dünya ikincisi olan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan’ı ve ekibini kutluyorum ve teşekkür ediyorum” dedi.

VALİ ATİK, “GURURLA İZLEDİK”

Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Denizli’de yaşayan birisi ve Denizli Büyükşehir Belediyesinin hizmetlerinden faydalanan bir vatandaş olarak konuşmak istediğini belirterek, “Büyükşehir Belediyemizin kentimize katmış olduğu değerleri hep beraber gururla izledik. Bu çalışmalar için başta değerli Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan olmak üzere kıymetli ekibine ve destek veren tüm Denizlili hemşerilerime kentim adına Denizlililer adına teşekkür ediyorum” diye konuştu. Konuşmaların ardından Başkan Zolan, Dünya 2’nciliği ödülünü WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli’nin elinden aldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı İklim Değişikliği Şube Müdürü Berna Yılmaz ise, Dünya 2’nciliğine giden süreci ve Büyükşehir Belediyesinin bu konudaki yatırımlarını anlattı. Daha sonra ünlü doğa ve çevre programcısı Güven İslamoğlu bir sunum yaptı.

Yorumlar

Bakış Açısı   -  Bağlantı 5 Nisan 2021, 19:17

Kusura bakmayın. Önce şu soruya yanıt arayınız. Horoz lunaparkının yapıldığı, üniversitenin tepesinde yaşayan doğal yaşamın parçası hayvanlara ne oldu? Şurdan başlayınız; Şehre inmeyen domuzlardan.

ismail   -  Bağlantı 5 Nisan 2021, 17:06

heryer delik deşik.konfordan geçilmiyor. 10 gündür yol kenarlarında çim kürümece var kepçelerle.toz, duman, çamur ortalık. aynı mahalleden 5-6 tane intihar var açlıktan, borçtan.hala bunlar diz dize,yüz yüze toplantılarda.düğünü 50, toplantı 1000kişi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Belediye Başkanı

Osman ZOLAN

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı

_

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
28 Mart 2024 Perşembe 9 26Sağanak Yağışlı
29 Mart 2024 Cuma 12 25Çok Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 12 28Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 14 29Az Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 16 30Az Bulutlu

Genel Sekreter

Mustafa ÜNAL

Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter

_

Denizli Harita

denizli-side

http://adres.denizli.bel.tr/

Büyükşehir Rehber

Adres Denizli Büyükşehir Belediyesi, Altıntop Mah. Lise Cad. No:2 PK:20100
Tel: +90 (258) 280 20 20
Tel: +90 (258) 265 21 37
Sms: +90 (258) 265 21 37
Fax: +90 (258) 280 29 99
Mail: denizli@denizli.bel.tr

http://denizli.bel.tr/

/denizlibuyuksehirbld

_

Büyükşehir İlçe İrtibat

ACIPAYAM - 0541-612 33 38

SERİNHİSAR - 0541-672 70 64

KALE VE BEYAĞAÇ - 0541-612 33 44

TAVAS - 0549-541 23 30

SARAYKÖY VE BABADAĞ - 0533-667 39 41

BULDAN - 0541-672 70 16

ÇİVRİL VE BAKLAN - 0533-733 25 73 0549-744 58 82

ÇAL VE BEKİLLİ - 0549- 747 33 58

BOZKURT VE ÇARDAK - 0549-541 23 26

_