REKLAMI GEÇ

Tıkıroğlu mimarlıktaki 60 yılını anlattı, deneyimlerini paylaştı

Tıkıroğlu mimarlıktaki 60 yılını anlattı, deneyimlerini paylaştı

Denizli Belediyesi eski başkanı, denizlihaber.com köşe yazarı mimar Ziya Tıkıroğlu, meslekteki 60 yılını anlattı, deneyimlerini ve anılarını paylaştı. Eseri olan Zümrüt Evleri anlatan Tıkıroğlu, evleri at damına benzettiklerini ve kendisi için de “Ziya delirdi” dediklerini ifade etti.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 18 Şubat 2017 Cumartesi, 09:48

Denizli Belediyesi’nin eski Başkanı Ziya Tıkıroğlu, Mimarlık’ta 60. yılını kutluyor. Denizlihaber.com köşe yazarı Ziya Tıkıroğlu için Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nde “Mimarlıkta 60. yıl” adıyla söyleşi düzenledi. Mimarların katıldığı söyleşide Tıkıroğlu, 60 yıllık mesleki deneyimlerini anlattı, genç mimarlara, sadece çizim yapmayın, yaratıcı olun tavsiyesinde bulundu.

Katılımcılarla anılarını da paylaşan Ziya Tıkıroğlu, Pamukkale’nin Bağbaşı Mahallesi’ndeki Zümrüt Evler’i yaparken yaşadıklarını anlattı. Zümrüt Evler’in mimarisini ve müteahhitliğini kendisinin yaptığını söyleyen Tıkıroğlu, “Eskiden mimarlığın yanı sıra müteahhitliğe de başlamıştım. Zümrüt Evler’in yollarını cetvel kullanmadan yaptım ama binaları tek tek ellerimle çizdim, uğraştım. Site içinde bulunan evler birbirini asla göremiyor. Kimsenin evi gözetleme şansı yok. Düşünerek yaptım” dedi.

Zümrüt evleri görenlerin “ Ziya delirdi” dediğini söyleyen Tıkıroğlu, “Zümrüt Evler 1.5 katlı evlerdi. Görenler at damlarına benziyor diyorlardı. O dönem 350 bin lira borca girdim. ‘Bir daha mimarlık’ yapmam diye 1973-1980 yılları arasında kalorifer kazan işine girdim, borçlarımı kuruşuna kadar ödedim” dedi.

BAYRAMYERİ CAMİ ALTINDA NEDEN PASAJ VAR?
Bayramyeri Meydan’ında bulunan ve bir ara tartışmalara neden olan pasajlı cami hakkında da açıklama yapan Ziya Tıkıroğlu, “Bayramyeri Camii, Denizli’de Cumhuriyet dönemi mimarisinin özelliklerini taşıyan bir yapı. Projesini, mesleğimin ilk yıllarında Denizli Belediyesi’nde mimar olarak görev yaparken ben çizdim. Pasaj, caminin yapılabilmesi için zorunlu olarak projede yer aldı. Orada eski bir cami vardı. Çürük raporu verilmiş, yıkılıp yerine yenisi yapılacak. Benden proje hazırlamam istendi. Hazırladım daha sonra da askerlik için ayrıldım. Denizli’ye tekrar döndüğümde cami inşaatı bitmişti” dedi.

Tıkıroğlu, “Projenin uygulanabilmesi için mevcut arsa yetersiz kalıyordu. Bunun üzerine bitişiğinde yer alan arsa sahibiyle konuşuldu. Ona pasaj yapabileceği ifade edildi. Böylece cami tabanının o pasajla aynı olabilmesi için alt bölüm işyerleri olarak planlandı” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
14 Mayıs 2024 Salı 10 26Parçalı Bulutlu
15 Mayıs 2024 Çarşamba 13 28Parçalı Bulutlu
16 Mayıs 2024 Perşembe 15 28Parçalı Bulutlu
17 Mayıs 2024 Cuma 16 32Çok Bulutlu
18 Mayıs 2024 Cumartesi 18 34Parçalı Bulutlu