REKLAMI GEÇ

Menderes’te“ciddi manada kirlilik” bulgusu yokmuş!

Menderes’te“ciddi manada kirlilik” bulgusu yokmuş!

Büyük Menderes Nehri’nde ilki Çivril Gökgöl’de kincisi ise Çal’da meydana gelen balık ölümlerinin ardından yapılan incelemelerin sonuçlarını açıklayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, “Ciddi manada kirlilik bulgusuna rastlanılmamıştır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 4 Ocak 2014 Cumartesi, 10:45

Denizli sınırları içerisinde Büyük Menderes Nehri üzerinde ilki, 26 Ekim 2013 tarihinde Çivril Gökgöl bölgesinde, ikincisi ise 12-13 Kasım 2013 tarihinde Çal Yeşiloba ve Çoğaşlı Köyleri civarında olmak üzere iki defa balık ölümleri bu bölgelerdeki noktalardan su numuneleri alınarak inceleme yapıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, tahlil sonuçlarına göre Afyon sınırlarındaki bir meyve suyu fabrikasına idari para cezası uygulandığını, ikinci kirlilik nedeniyle de yine Çal bölgesindeki bir meyve suyu fabrikasına 40 bin TL ceza kesildiğini bildirdi.

“CİDDİ MANADA KİRLİLİK BULGUSU” YOKMUŞ!
Menderes Nehrinde zaman zaman yaşanan olumsuzlukların nedenlerinin araştırılması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan iki seyyar laboratuarın davet edildiği ve 17 noktadan numuneler alınarak incelendiğinin bildirildiği açıklamada, “2 adet seyyar laboratuvar aracımız 17 – 21 Kasım 2013 tarihlerinde Büyük Menderes Nehri’nin başlangıç noktası olan Afyonkarahisar İli Dinar İlçesi Suçıkan Mevkiinden başlamak üzere 17 farklı noktadan yüzey suyu numuneleri almıştır. Bu numuneler Bakanlığımız Merkez Laboratuvarı’nda analiz edilerek sonuçları ilimiz Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne gönderilmiştir. Numune sonuçlarına göre Menderes Nehri’nin başlangıç noktasından Sarayköy İlçemizde Çürüksu Kolu ile birleştiği noktaya kadar olan güzergahta ciddi manada bir kirlilik bulgusuna rastlanılmamıştır” denildi.

EVSEL ATIKLAR İÇİN ÇARE ARANIYOR
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün açıklamasında, nehir güzergahı boyunca bulunan yerleşim yerlerinden nehre yapılan evsel atıksu deşarjları nedeni ile kirlenmenin söz konusu olduğu belirtilerek, “Bununla ilgili olarak Denizli İl Özel İdaremizce, nehre evsel atıksu deşarjı yapan yerleşim yerlerimize arıtma tesisi yapılıp yapılamayacağı ile ilgili çalışma başlatılmıştır. Bu çalışma kapsamında ilk aşamada arıtması mevcut ama çalıştırılmayan bir köyümüzde mevcut arıtmanın çalıştırılması kararlaştırılmış, kanalizasyon hattı olan ve bu hatla atıksu deşarjını Büyük Menderes Nehri’ne yapan 3 köyümüz için 2 adet sızdırmasız fosseptik yapım ihalesine çıkılmıştır. Fosseptikler yapıldıktan sonra 3 köyümüzün kanalizasyon atıkları fosseptikte biriktirilecek ve vidanjörle atıksu arıtma tesisine nakledilecek ve nehre deşarj önlenmiş olacaktır. Bu çalışmalar sırasında 17 adet işletmenin atıksu arıtma tesisinden de, atıksu numuneleri alınmıştır. Büyük Menderes Nehri’nin özellikle Çürüksu Kolu üzerinde bulunan bu işletmelerin büyük çoğunluğunun kendi sektörel deşarj kriterlerini sağladığı ancak deşarj edilen ve bu kol üzerinde taşınan suyun sulama suyu kriterlerinde olmadığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
2 Mayıs 2024 Perşembe 15 27Parçalı Bulutlu
3 Mayıs 2024 Cuma 14 27Çok Bulutlu
4 Mayıs 2024 Cumartesi 13 23Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
5 Mayıs 2024 Pazar 11 21Çok Bulutlu
6 Mayıs 2024 Pazartesi 8 23Parçalı Bulutlu