REKLAMI GEÇ

Ekmek tartışması bitmiyor

Ekmek tartışması bitmiyor

Fakirin besin maddesi ekmek üzerindeki tartışmalar bitmek bilmiyor. Birbiri ardına gelen zamlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in maliyet üzerine yaptığı değerlendirmeler ve son olarak bakkallarda ekmek satışına sınırlama getirilmesine yönelik söylemler ekmeği yine gündemin ilk sırasına taşıdı.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 3 Şubat 2016 Çarşamba, 13:55

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in “Zaruri bir gıda maddesi olarak fiyatının keyfiyeti konusunda mevzuatın bize yüklediği sorumluluklar var. Vatandaşları keyfi uygulamalarla karşı karşıya bırakamayız. Kimsenin karında gözümüz yok. Tabii ticari faaliyettir. Bir il, 70, 75 kuruşa satarken yanı başındaki il 1 liraya satıyor, bunun izahı yok” açıklamaları, ekmeğin bir lira olduğu iller arasında yer alan Denizli’de de yankılandı. Ekmeğin bakkallarda satışı ve fırın sayısında sınırlama getirilmesiyle ilgili meslek odalarından açıklama geldi.

denizli-ekmek-satislari-firincilar-odasi-baskani-bekir-karadaban

MALİYETİ DANIŞMANLAR DEĞİL SAHADAKİLER BİLİR
Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, 61 kuruş ekmek maliyetinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, bunu danışmanların değil sahadaki isimlerin bileceğini söyledi.

Karadaban, “Ekmeğin maliyeti yalnızca, un, su, elektrik ve dağıtım değil. Ekmeğin maliyetini belirleyen 60 kalem var. Çamlık Mahallesi’nde üretim yapan fırın ile sevindik mahallesindeki fırın aynı kirayı ödemiyor. Bunun gibi ekmek maliyetini etkileyen birçok unsur var. O nedenle, Denizli’deki maliyet ile ekmeği 75 kuruştan satan illerin maliyeti aynı değildir. Bakan Çelik’in danışmanlarının masaya koyduğu maliyet hesabı ile sahadaki maliyet hesabı aynı değildir. Sahada olan bizleriz” dedi.

200 FIRIN VAR
Sektörün “15 bin kişiye 1 fırın düşecek şekilde sınırlama getirilsin” önerilerinin de değerlendirildiği yönündeki açıklamalarından Denizli’deki fırıncılarda etkilenecek. 19 ilçede toplam 200 fırının günlük 300 bin ekmek ürettiğini söyleyen Karadaban, bu uygulamanın AB uyum yasaları çerçevesinde uzun yıllardan beri yürürlükte olduğunu dikkat çekti. Denizli’de merdiven altı üretim yapan fırın olmadığını söyleyen Karataban, “Denizli’de ruhsat verilirken buna dikkat ediliyor” diye konuştu.

Ancak, Bakan Çelik’in açıkladığı, “15 bin kişiye 1 fırın” düzenlemesi hayata geçirilecek olursa Denizli’deki 200 olan fırın sayısı, 993 bin 442 nüfus dikkate alındığında 67’ye düşecek.

denizli-ekmek-satislari-bakkallar-odasi-erol-tuzen

BAKKALLARI KAPATIR GİDERİZ
Ekmekte tartışılan diğer bir konu ise satışı. Bakan Çelik’in açıklamasına göre her bakkal ekmek satışı yapamayacak. Ancak ruhsatı olan bakkallar ekmek satabilecek.

Denizli’de ekmek satan tüm bakkalın ruhsatının olduğunu, ruhsatsız ekmek satan bakkal bulunmadığını açıklayan Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Erol Tüzen, “Denizli’de odamıza kayıtlı 1500 bakkaldan 1400’ü ekmek satan bakkallardır. Ayrıca Ticaret Odası’na kayıtlı 750 bakkaldan büyük bir bölümü yine ekmek satarak ayakta kalıyor. Eğer bakkallarda ekmek satışı yasaklanacak veya sınırlama getirilecek olursa, biz bakkalları kapatır gideriz. Ama böyle bir uygulamanın hayata geçeceğine ihtimal vermiyoruz. Çünkü yalnızca bakkallar değil, vatandaşlar da mağdur edilir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 30Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 15 30Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 32Parçalı Bulutlu