REKLAMI GEÇ

Denizli Protokolü’nün Basın Bayramı ile ilgili mesajları

Denizli Protokolü’nün Basın Bayramı ile ilgili mesajları

Türk Basını, bugün sansürün kaldırılışının 111. yıldönümü kutluyor. Her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanan Basın Bayramı ile ilgili Denizli protokolü yayınladığı mesajında, basının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğu vurgulandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Temmuz 2019 Çarşamba, 10:29

Gazetelere uygulanan sansürün kaldırılışının 111. yıldönümü olan 24 Temmuz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, tarafından “basın günü” olarak kabul edildi. Her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanan Basın Bayramı ile ilgili Denizli protokolü de yayınladıkları mesajlarla bu özel günü kutladı.

DENİZLİ VALİSİ HASAN KARAHAN
Çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez temel unsurlarından biri olan basın, toplumun yapılanmasında ve gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Basın; meslek ilkeleri ve kişilik haklarına saygı çerçevesinde tarafsız, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber vererek, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını sağlamada, özgürlüklerin ilerlemesi ve kamuoyu oluşumunda, kamu hizmetlerinin toplum adına denetiminde büyük bir güce sahiptir.
Halkın haber alma hakkını kullanması ve kamuoyu oluşturulmasında etkin rol oynayan basın kuruluşlarının, görevlerini yerine getirirken; meslek ilkelerini ve etiğini gözetmesi de son derece önemlidir.
Denizli’mizin her alanda hedeflenen başarıya ulaşmasında ve bu başarının ülkemiz ekonomisine olumlu yönde yansımasında basın mensuplarının gösterdikleri duyarlılığın ve bu konuda yaptıkları başarılı çalışmaların büyük katkı sağladığına inanıyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle, başta ilimizde faaliyet gösteren yerel gazete, televizyon, radyo, dergi, internet gazeteleri ve haber ajanslarının temsilcileri olmak üzere tüm değerli basın çalışanlarının 24 Temmuz Basın Bayramını kutlar, kendilerine sağlık, başarı ve esenlikler dilerim.

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OSMAN ZOLAN
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Türk basınında sansürün kaldırılmasının 111. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajı şöyle:

Halkın doğru haber alma özgürlüğü için mesai mevhumu gözetmeksizin çalışan özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesi ve demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarındandır.

Halkın doğru haber alma özgürlüğü için mesai mevhumu gözetmeksizin çalışan özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesi ve demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarındandır. Sanal ortamın giderek daha da yaygınlaştığı günümüzde basının önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Doğru, güvenilir, tarafsız haber akışı daha da önem kazanmıştır. Doğru bilgi ve haberlerin halka ulaşması demokrasinin sağlıklı bir şekilde işlemesi açısından zorunludur ancak basının da sorumluluklarının bilinciyle hareket etmesi gerekir.

Basın, Denizlimizin dünya kenti hedefine ulaşmasında önemli katkı sunan gizli kahramanlarımızdır. Çalışmalarımızı vatandaşlarımıza ve dünyaya duyuran her daim desteklerini hissettiğimiz değerli basın mensuplarımızın çalışmalarında başarılar diler, bir kez daha 24 Temmuz Basın Bayramı’nı en içten duygularımla tebrik ederim.

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. HÜSEYİN BAĞ
Türk basınında sansürün kaldırılmasının miladı olarak kabul edilen 24 Temmuz 1908 tarihi Türk basın tarihi açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu tarihi günün önemine binaen her yıl 24 Temmuz tarihi “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

Demokratik toplumların en önemli güvencelerinden biri olan tarafsız, etik, ilkeli, hukuka uygun ve özgür basın, kamuoyunun da gözü, kulağı ve sesi olup aynı zamanda kamuoyunun kişisel hak ve özgürlüklerine saygıyı korumaktadır. Demokratik toplumlarda özgür ve tarafsızlık ilkesiyle icra edilen gazetecilik mesleği, farklı seslerin ve görüşlerin ifade edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Hiç şüphesiz basın, bir milletin müşterek sesidir. Toplumsal gelişmeleri doğru ve tarafsız bir şekilde yayarak toplum fertlerinin aydınlanmasına katkı sağlayan basın; toplumun duygu, beklenti ve hedeflerini de dış dünyaya duyuran başlı başına yol gösterici bir araçtır.

Basın çalışanları 365 gün, aralıksız yerine getirdikleri bu önemli görevlerin yanı sıra milletimizin yaşadığı olağanüstü dönemlerde de önemli vazifeler üstlenmişlerdir. Bu alanda, ülkemizde yaşan son hadiselerde, milletimizi doğru bir şekilde bilgilendirerek demokrasi ve basın tarihimizde önemli bir görevi daha yerine getirmişlerdir. Basın çalışanlarının tıpkı Milli Mücadele’de olduğu gibi, 15 Temmuz 2016’da da milli iradenin yanındaki kararlı duruşu; cesur ve fedakârca yaptıkları çalışmalar ve milli menfaatlerimize uygun yayınları, her türlü takdirin üstündedir. İnanıyorum ki basın çalışanları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da olup bitenleri doğru ve tarafsız bir şekilde haber vererek şehrimizin ve ülkemizin sosyal, kültürel ve ekonomik alanlardaki gelişmesinde ve kalkınmasında büyük pay sahibi olmaya devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle basında sansürün kaldırılışının 111. yıl dönümünde Denizli’de ve ülkemizin dört bir yanında görev yapan tüm basın mensuplarının ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlar, meslek hayatlarında ve çalışmalarında başarılar diler, saygılarımı sunarım.

MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI ŞENİZ DOĞAN
Meşrutiyetin ilanı ile birlikte gazetelerin ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlandığı 24 Temmuz 1908 tarihini her yıl ‘Basın Bayramı’ olarak kutluyoruz. Toplumsal değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlüklerini korumayı görev sayarak halkımızın doğru ve tarafsız haber alma ihtiyacını sağlayan basın kuruluşları, aynı zamanda demokrasimizin güçlenmesine de katkı sağlamaktadır. İçinde bulunduğumuz iletişim çağında her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme hakkı modern dünyada tartışılmaz bir gerçektir. Toplum ve devlet arasında köprü olma görevi üstlenen basın mensuplarımız, görevlerini özveriyle yerine getirmektedir.
Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Basın, milletin müşterek sesidir” sözüyle basınımızın bu önemli misyonunu en güzel şekilde belirtmiştir. İlçemizin refah ve kalkınmasına, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine önemli katkılar sağlayan basınımızın, bu zor görevi başarıyla yerine getirmeye devam edeceklerine gönülden inanıyorum. Basın ilkelerine göre mesleklerini tarafsız bir şekilde yerine getiren, başta ilimizin basın mensuplarının olmak üzere tüm basın mensuplarının “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını” en içten dileklerimle kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI AVNİ ÖRKİ
Mesai kavramını gözetmeksizin, ülkemizde ve ilimizde gerçekleşen olayları halkımıza aktarma noktasında önemli bir görevi yerine getiren basın mensuplarımızın bu özel gününü kutluyorum. Denizli’de görev yapan basın mensuplarımızın, özellikle turizm bölgesi olan ilimizin, ilçemizin dünyaya tanıtılması noktasında üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştığını görmekteyiz. Kamu kurumlarıyla halkımızın arasında köprü görevi de gören basın mensuplarımızın, objektif, tarafsız, ilkeli olması ve tabi ki özgür olması bu noktada çok önem arz etmektedir. Bu vesileyle, ülkemizde ve ilimizde faaliyet gösteren yerel gazete, dergi, radyo, ulusal ajans temsilcileri, televizyonlar olmak üzere basın camiasının içinde yer alan tüm çalışanlarımızın Basın Bayramı’nı kutluyor, bundan sonraki çalışma hayatlarında kolaylıklar, başarılar diliyorum.

BULDAN BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA ŞEVİK
Basın mensupları doğru ve tarafsız haber yapma ilkesini benimseyerek vatandaşların bilgilendirilmesi, aydınlatılması, bilinçlendirilmesi konusunda çok önemli bir kamu görevi üstlenmiştir. Bu görevi, yazılı, görsel ve işitsel medya araçlarıyla yerine getirerek var gücüyle çalışan tüm basın mensuplarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu duygu ve düşüncelerle gece gündüz demeden toplumu bilgilendirmek için çalışan basın mensuplarımızın, 24 Temmuz Basın Bayramını kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim.

DENİZLİ TİCARET ODASI BAŞKANI UĞUR ERDOĞAN
Basında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü dolayısıyla kutlanan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı, sadece basın sektörünü değil toplumun özgür haber almaya kavuştuğu gündür. Halkın bilinçlenmesi ve doğru bilgiye ulaşması amacıyla çok önemli bir görev ifa eden basın, yaşamımızın olmazsa olmazıdır. Demokrasinin temel unsurları arasında yer alan basın; yazılı, görsel ve son yıllarda da internet mecrasında ışık tutar. Halkın doğru haber almasındaki konumuyla medya, zor şartlar altında gece gündüz demeden mesai gözetmeksizin çalışır. Gündem oluşturması ve bilgilendirmeleriyle, milletin ortak sesidir. Gerçeklerin ortaya çıkarılması, sorgulama yapılabilmesi, kişilerin düşüncelerini ve yaşadıklarını aktarabilmesi için adeta bir kamu görevi üstlenir. Medya mensuplarımızın, bundan sonra da görevlerini en iyi ve en doğru şekilde yerine getireceklerine yürekten inanıyoruz. Bu vesileyle Gazeteciler ve Basın Bayramını kutluyor, meslek ve aile hayatlarında başarılar diliyorum.

DENİZLİ SANAYİ ODASI BAŞKANI MÜJDAT KEÇECİ
Türk basın hayatında önemli dönüm noktasını teşkil eden basında sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz günü “Basın ve Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaktadır. 24 Temmuz 1908 tarihi basından sansürün kaldırıldığı tarihtir. Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamıştır. Günümüzde ise artık basın, çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olmuştur.

Hiç şüphesiz basın, bir milletin müşterek sesidir. Toplumsal gelişmeleri doğru ve tarafsız bir şekilde yayarak toplum fertlerinin aydınlanmasına katkı sağlayan basın, toplumun duygu, beklenti ve hedeflerini de dış dünyaya duyuran başlı başına bir kuvvet, köprü, bir rehberdir. Böylesine önemli bir görevi yerine getirmek için gündüz gece demeden çalışan; yerelden ulusala, tüm basın çalışanlarının ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor çalışmalarında başarılar diliyorum.

DENİZLİ TİCARET BORSASI BAŞKANI İBRAHİM TEFENLİLİ
Basının toplumsal gelişime ve bilinçlenmeye önemli katkılar sağladığını vurgulayan Başkan Tefenlili açıklamasında “24 Temmuz 1908 tarihinde kaldırılan basında sansürün bugün 111. yıl dönümünü kutluyoruz. Basında sansürün kaldırılmasıyla toplumun gözü, kulağı ve sesi olan basın camiası sansürsüz, tarafsız ve özgür bir şekilde görevini yaparak toplumsal gelişmeye ve demokrasiye büyük katkı sağlamaya başladı. Bu tarihten sonra sansür ağır bir suç sayılmış, artık basın çalışanları daha özgür bir şekilde görevlerini yapmıştır. Sansürsüz basın demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olmakla birlikte demokrasinin ve toplumun gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. Basın dünyamız etik değerlere bağlı kalarak, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber vermekte, sorumluluklarını yerine getirmektedir. Özverili şekilde çalışan tüm basın çalışanlarına müteşekkiriz.

Bu duygu ve düşüncelerle toplumu aydınlatan, ülkemizde ve dünyada yaşanan tüm olayların ve gelişmelerin bizlere aktarılması için gece gündüz demeden özverili bir şekilde çalışan tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Basın Bayramını kutlar, kendilerine çalışma yaşamlarında üstün başarılar dilerim.

AK PARTİ DENİZLİ İL BAŞKANI NECİP FİLİZ
Gazetecilik, gerçekleri araştırma ve kamuyu doğru kaynaklardan en etkin şekilde aydınlatma mesleğidir. Böylesine önemli bir görevi yerine getirmek için özveri ile çalışan, ilimizde faaliyet gösteren yerel ve yaygın gazete, televizyon, radyo, dergi, internet haber siteleri ve haber ajansları temsilcileri olmak üzere yerelden ulusala tüm değerli basın çalışanlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutlar, kendilerine sağlık, başarı ve esenlikler dilerim.

CHP MERKEZEFENDİ İLÇE BAŞKANI TOLGA VARLIKER
“Türk basınında bir dönüm noktası olan ve gazetelere uygulanan sansürün kaldırılışının 111. yıl dönümü olan 24 Temmuz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından ‘Basın Günü’ olarak kutlanmaktadır. Aydınlatıcı ve yol gösterici işleviyle basın, çağdaş demokrasinin temel taşlarından biridir. En zor şartlarda görevlerini yerine getiren gazetecilerimiz ise demokrasinin olmazsa olmazımızdır. Huzurlu ve sağlıklı bir toplumun oluşumunda tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyan bir medyanın önemli yeri vardır. Tarihin her döneminde, gecesini gündüzüne katarak, halkın gözü, kulağı ve sesi olmayı amaç edinen gazetecilerimizin daha iyi koşullarda mesleklerini icra edebilmesi en büyük dileğimizdir. Basın emekçilerimizin daha tarafsız ve daha üretken çalışabilmesi, halkın haber alma özgürlüğüne yapılan kısıtlamaların olmadığı, ekonomik ve yönetimsel zorlukların olmadığı bir ortam ile ancak mümkün olabilir. Çalışmalarını daha özgür koşullarda yürütebildikleri, görüşlerini özgürce ifade edebildikleri, yaptıkları haberlerden dolayı tutuklanmadıkları, cezaevlerinde tutulmadıkları bir ülke hepimizin en önemli isteğidir. İşte o zaman gerçekten de bu sansürsüz en güzel ve özel gün ‘Basın Bayramı’ olarak kutlanacaktır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
16 Nisan 2024 Salı 14 31Az Bulutlu
17 Nisan 2024 Çarşamba 12 29Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
18 Nisan 2024 Perşembe 12 29Parçalı Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 10 28Parçalı Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 28Gökgürültülü Sağanak Yağışlı