REKLAMI GEÇ

Dr. Ahmet Öz: Boşanmalar sıradanlaştı, rakamlar arttı.

Dr. Ahmet Öz: Boşanmalar sıradanlaştı, rakamlar arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı aile yapısı ve boşanmalara ilişkin araştırmasını tamamladı. Aile yapısının bozulmasında öne çıkan nedenleri 16 maddede sıralayan TÜİK araştırmasını ve boşanma oranlarını değerlendiren Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Öz, evliliklerin bitirilmesinin en önemli nedenlerinin yetişilen aile yapısındaki olumsuzluklar, erken evlilik ile sevgi eksikliği olduğunu söyledi, boşanmaların sıradanlaşmasının ise bunu artıran ön önemli etken olduğunu söyledi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 23 Ocak 2017 Pazartesi, 15:43

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı aile yapısı araştırma sonuçlarını açıkladı. Genel aile yapısı ve boşanma rakamları ile nedenleri üzerine yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

TÜİK boşanmaya yol açan en önemli nedenleri 16 başlık altında özetledi. Buna göre boşanmalara ve aile yapısının bozulmasında öne çıkan konular; çocuklar ile ilgili sorumluluklar, ailece birlikte vakit geçirmeme, harcamalar, giyim tarzı, ailesi ile ilişkiler, alkol alışkanlığı, sigara alışkanlığı, işi ile ilgili sorunların eve taşınması, gelirinin yeterli olmaması, arkadaşlar, görüşülen kişiler konusu, kendine yeterince özen göstermeme, internet, kıskançlık, kişilik farklılıkları, eğlence alışkanlıkları olarak sıralandı.

Denizli Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Öz ile boşanmaya yol açan nedenlerin ortaya çıkış süreçleri ve boşanmalara nasıl zemin hazırladığını değerlendirdi.

EVLİLİK PROBLEM ÇÖZME SANATI
Evliliğin durumu ile ilgili bir yol izlemenin mümkün olmadığını belirten Denizli Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Öz, “Eş seçimi ile ilgili yolunda gitmeyen muhakkak bir şeyler var ki, insanlar ayrılıyor. Evlilik aslında problem çözme, problem çözmeyi başarabilme sanatıdır” dedi.

“BOŞANMALAR NORMAL KARŞILANMAYA BAŞLANDI”
Evliliği sonlandırmanın veya yön vermenin sosyolojik değişim ile ilgili bir yönü olduğunu ifade eden Dr. Ahmet Öz, “Köyden kente de geldik. Eski geleneksel aile modeli içerisinde evlilikler farklı kuruluyordu. Şimdi biraz daha farklı oluşuyor. Evlenme yaşı değişti. Onun dışında bir de evlilikleri bitirme, boşanma ile ilgili kültür gelişiyor. İnsanlar boşanmayı daha normal karşılamaya başladı. Eskiden boşanma hoş karşılanan bir şey değildi” diye konuştu.

“ÇOCUKKEN AİLE YAPISI BOZUK OLANLARIN EVLİLİKLERİ UZUN SÜRMÜYOR”
Aile yapısının çok bozuk olduğu ortamlarda yetişen kişilerin daha çok boşanmaya eğilimli olduğunu söyleyen Dr. Öz, aile durumu çocukken bozuk olan kişilerin boşandıktan sonrada tekrar evliliklerini yürütemediklerini ifade etti.

EKSİKLİKLER BOŞANMAYI DOĞURUYOR
Evlilik hayatını bir piramit ile örnekleyerek açıklayan Öz, “Bir piramit düşünün en altta fizyolojik ihtiyaçlar yani bizim temel ihtiyacımız yeme, içme. Daha sonra güvenlik, kendimizi güvende hissetme. Sonra sevilme, değer verilme. Sonra da kendini gerçekleştirme. Fizyolojik ihtiyaçlarımız karşılanınca ne oluyor. Güvenlik, onda da kendimizi iyi hissediyorsak. Sevilme, değer görme kısmı başlıyor. Ondan sonra kendini gerçekleştirme kısmı devam ediyor. Kişi piramidin son halkası sevme ve değer görmeyi karşılayamayınca veya erken yaşta atıldığı evlilikte önceden yaşayamadığı eksikliği görmesi boşanma sebebi” dedi.

KADINLARIN EKONOMİK ÖZGÜRLÜĞÜ
Geçmiş ile günümüzü karşılaştıran Öz, “Eski dönemlerde boşanan kadınlar toplumdan dışlanıyorlardı. Şimdi ise boşanmış olanlar artık dışlanmıyor. Denizli’de iş dünyasında kadının yerinin artması ve kadınların ekonomik özgürlüğüne sahip olmasını sağlıyor. Denizli’deki boşanmaların fazla olmasının önemli nedenlerinden biri de budur” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu