REKLAMI GEÇ

Yatağında su kalmayan Büyük Menderes için sert tartışmalar

Yatağında su kalmayan Büyük Menderes için sert tartışmalar

Işıklı Barajı’ndan sadece Çivril ve Baklan sulama birliklerine su verilmesi sonucu yatağında su kalmayan Büyük Menderes’te yaşanan çevre katliamını Denizlihaber yazdı, ortalık ayağa kalktı.

Ferah Işık / DENİZLİHABER / 3 Temmuz 2017 Pazartesi, 13:35

Bölgede yaşanan çevre felaketini Denizlihaber gündeme getirdi, Devlet Su İşleri Denizli Şubesi’nde olağanüstü toplantı yapıldı. Bugün yapılan toplantıya DSİ Şube Müdürü Muhittin Püskül, DSİ üst düzey yöneticileri, Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven, Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, Çivril, Çal ve Baklan’daki sulama birliklerinin başkanları katıldı.

GÜLSEVER’DEN SERT ÇIKIŞ
Toplantıda, DSİ yetkililerinin Büyük Menderes Nehri yatağına su verilmesinin şu an mümkün olmadığını, suyun sadece tarım arazilerinin sulanması için sulama birliklerine verileceğini açıklaması sert tartışmalara neden oldu. Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever’in toplantıda söz alıp, “Lanetleneceksiniz. Bu köylüler sizi lanetler. Tarihte böyle bir rezillik görülmedi. Derhal barajın kapaklarını açın. Yeteri kadar su var. Şartlar ne olursa olsun Büyük Menderes’e su verilecek” dediği öğrenildi.

YETERLİ SU VAR
DSİ, Işıklı Barajı’nda 100 bin hektometreküp su olduğunu, bölgedeki tarım arazilerinin de Ağustos ayı sonuna kadar sulanacağı ve mevcut suyun yarısıyla tarım arazilerini sulamanın mümkün olduğu öğrenildi.

Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven, “Barajın acilen temizlenmesi gerekiyor. Kapasite 500 bin hektometreküp olmasına rağmen, en fazla 200 bin hektometreküp su toplanabiliyor. Baraj temizlenip kapasite arttırılmalıdır. Ayrıca, Afyonkarahisar bölgesine yeni göletler yapıldı. Oralarda su tutmak amacıyla Işıklı’ya su yetersiz geliyor” dedi.

3 BELEDİYE BAŞKANI BİRLİKTE HAREKET ETTİ
Çivril, Çal ve Baklan belediye başkanları DSİ’deki toplantıda ortak hareket etti. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Büyük Menderes yatağına saniyede 500 litre yaşam suyu verilmesi gerektiğini DSİ yetkililerine açıkladık. Olumlu cevap bekliyoruz. Çevre katliamına göz yumulmamalıdır. Sulama birlikleri ile DSİ daha akılcı hareket edip, koordineli şekilde doğal dengeyi bozmadan çalışmalıdır” diye konuştu.

ZEYBEKCİ ÇOK KIZDI
Denizlihaber’in gündeme getirdiği Büyük Menderes havzasındaki çevre katliamı nedeniyle Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever’in Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile görüştüğü öğrenildi. Zeybekci’nin, “Derhal barajın kapakları açılsın, bu rezilliğe son verilsin” dediği öğrenildi.

DSİ’deki gerçekleştirilen zirvede, baraj kapaklarının ne zaman açılacağı konusunda ise net bir açıklama yapılmadı, ancak en kısa sürede Büyük Menderes yatağına su verilmesi bekleniyor.

DENİZLİHABER TAKİBİNİ SÜRDÜRECEK
Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan kirliliği ve çevre katliamını sürekli gündemde tutan Denizlihaber, sorumlu yayıncılık anlayışını sürdürecek. Büyük Menderes havzasında nöbetimiz sürüyor. Su verilmezse tepkileri dillendirmeye ve konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu