REKLAMI GEÇ

Denizli’de Ebabil kuşu

Denizli’de Ebabil kuşu

Türkiye’nin dört bir yanında Ebabil kuşu görüldüğüne dair gelen haberlere Denizli’de eklendi. Kuş Sırakapılar’da bir evin balkonuna kondu ve orada kaldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Haziran 2018 Pazar, 10:05

Türkiye’de son dönemlerde pek çok kentte ebabil kuşuna rastlanıldı. Göçle ülkeye giren nadir türlerden biri olan Ebabil kuşuna Sivas, Nevşehir ve İstanbul’da rastlanmıştı.

Denizli’de de bu türe ait bir kuş Sırakapılar Mahallesi’nde bir evin balkonuna kondu ve orada kaldı.

Ali ve Canan Solak çiftinin balkonuna konan kuş bir daha ayrılmadı. Ailenin genç üyesi Efdal Solak kuşun bir yarası olmamasına karşın çok fazla hareket etmediğini görünce karton kutulardan bir yuva yaptı ve önüne su koydu. Biraz kıyma ile karnını doyuran Ebabilk kuşu bilinmeyen bir nedenle uçup gitmeyi tercih etmedi.

Genç Efdal Solak kime haber vereceğini bilemediklerini belirterek, “Yabani türlerle hangi birimin ilgilendiğini bilmiyorum. Yetkililer bizimle temasa geçsin ve kuşu teslim edelim. Ölmesini istemiyorum ama yem ve su vermekten başka elimden de bir şey gelmiyor” dedi.

EBABİL NASIL BİR KUŞTUR?
Ebabil kuşu, kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavisli bir kuş türüdür. Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür. Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar. Türkiye’de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler.

Çıkardıkları sesler, görüntüsüyle görenleri büyülemektedir. Yaklaşık 17 santim olan bu kuşlar Ebabil (Apus apus), sağangiller (Apodidae) familyasından gelmektedir. Genellikle şehirlerde yaşayan bu kuş türü, kırlangıç kuşuyla benzediği için zaman zaman karıştırılmaktadır. Ebabil kuşu yaşam sürelerinin yüzde 90’ınını havada süzülerek geçirirler. Ebabil kuşlarının çok sayıda türü vardır. Türkiye’de ise bu türlerden 4 tanesi yaşamaktadır. Bu kuşlar göçmen kuşlar arasında yer almaktadır. Türkiye soğuk olduğu için kış aylarında Afrika’ya göçerler. İlkbaharın sonuna doğru da tekrar Türkiye’ye gelir. Ebabil kuşlarının ortalama ömür süreleri ise 27 yıldır. Yuvalarını kalabalık yerlere yapmazlar. Bumeranga benzer kanatları kısa ve çatallı bir kuyruk yapısına sahiptirler ana rengi kahverengi olarak bilinen Ebabil gökyüzünde siyah renge bürünmektedir. Uçarken kanatlarını asla kapatmazlar yuvaları çatıların uzak noktasındadır ve çok hızlı hareket ederler. Ebabil kuşu tüm canlılardan kaçmaya çalışır ve bunun için hızlı ve çevik bir vücut yapısına sahiptir. Onları beslenirken ya da yerde yürürken görmeniz mümkün değildir denilemez ancak çok da nadirdir.

Kuran-Kerim’de de yer alan kuş Ebabil kuşları Kabe’yi yıkmak için gelen; dönemin en acımasız ve İslam düşmanlığı yapan Ebrehe ve kalabalık fil ordusunu gagalarıyla taşıdıkları taşları atarak yenilmelerine sebep olmuşlardır. Ebabil kuşları Kuran-ı Kerimde geçen nadir kuşlardandır. Bu kuşlar Fil Suresi’nde yer almaktadır. (Alıntı)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
17 Mayıs 2025 Cumartesi 16 30Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
18 Mayıs 2025 Pazar 15 29Parçalı Bulutlu
19 Mayıs 2025 Pazartesi 14 29Az Bulutlu
20 Mayıs 2025 Salı 15 29Parçalı Bulutlu
21 Mayıs 2025 Çarşamba 15 30Az Bulutlu