REKLAMI GEÇ

Denizli’nin milli mücadeleye katılışı kutlanıyor

Denizli’nin milli mücadeleye katılışı kutlanıyor

Denizli’nin Milli Mücadeleye katıldığı tarihi günün yıldönümü kutlanıyor. Denizli protokolü de yayınladıkları mesajlarla, bu özel ana dikkat çekti, kurtuluşta Denizli’nin önemini ortaya koydu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Mayıs 2019 Çarşamba, 12:39

Denizli’nin Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde milli mücadeleye katılışının yıldönümü kutlanıyor.

Bu özel güne ilişkin protokolden de mesajlar var. İşte o mesajlar

NİLGÜN ÖK (AK PARTİ DENİZLİ MİLLETVEKİLİ)
“Türk Milleti tarih boyunca esarete asla boyun eğmemiştir. Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde toplanan Denizli halkı, belki de Milli Mücadele’nin dönüm noktası olan bir hareketi başlatmış odu. Müftü Ahmet Hulusi Efendi, Denizli halkına hitaben yapmış olduğu konuşmada Türk Milleti’ne yapılan haksızlığa asla boyun eğilmemesi gerektiğini, ‘Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz’ diyerek Milli Mücadeleyi başlatmıştır. Kimsenin milli bütünlüğüne kast edici bir harekette bulunmayan Türk Milleti, kendi benliğine ve bütünlüğüne kastedenlere de her zaman büyük bir ders vermeyi başarmıştır. Tüm dünyaya örnek olan bir mücadele için atılmış ilk adımın Denizli’de olması bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır. Denizli tarihinin gelecek nesillere aktarılması adına, Denizli Belediye Meclisimizin Mayıs 2007 yılındaki toplantısında aldığı karar ile 15 Mayıs, Denizli Milli Mücadele Günü olarak kutlanmaktadır. Bizlere özgür ve bağımsız bir ülke bırakmak için canını hiçe sayarak bugünleri bize hediye eden başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, Denizli’de Milli Mücadele kıvılcımını ateşleyen Ahmet Hulusi Efendi ile birlikte diğer bütün isimsiz kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun. 15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü hepimize kutlu olsun.”

OSMAN ZOLAN (DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI)
“15 Mayıs 1919’da İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden 4 saat sonra, Denizlililer Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde Bayramyeri Meydanı’nda toplanarak, düşmana asla boyun eğmeyeceklerini tüm dünyaya haykırdı. Tam 100 yıl önce ülkemizde işgale karşı milli mücadele ateşini yakan ilk şehir Denizli olmuştur. Bugün, bu gururu bizlere yaşatan atalarımızı bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz. Türk milleti kadim tarihi boyunca topraklarına düşman postalını asla bastırmamış, esaret altında yaşamaktansa şehit olmayı tercih etmiştir. Bir asır önce Denizli’de yakılan milli mücadele ateşi istiklal mücadelemizin de en önemli destanlarından biri olmuştur. Denizlimiz Ata’sının yanında yer almış, şehrine düşman postalının girmesine izin vermemiştir. Bu nedenle Denizlimizin kurtuluş günü yoktur, Milli Mücadele Günü vardır. Bu vesilelerle başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu mücadelenin büyük kahramanlarını, ülkemiz için kanını akıtan tüm gazi ve şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyor, her birine Allah’ tan rahmet diliyorum.”

ŞENİZ DOĞAN (MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI)
“15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgal edilmesinden dört saat sonra, bu işgale tepki göstererek ilk mitingin yapıldığı yerdir Denizli. Müftü Ahmet Hulusi Efendi, Bayramyeri Meydanı’ndaki kalabalığa ‘Elinizde hiçbir silahınız olması dahi 3’er taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz’ diyerek milli mücadele ateşini yakmıştır. Gösterilen bu direniş ile düşman, bu topraklara adım atamamıştır. Kurtuluş Savaşı’nın başlamasında önemli bir olay olarak tarihteki yerini alan 15 Mayıs 1919’un 100. yıldönümü bugün. Evlatlarına, torunlarına, bizlere vatan toprağı bırakan ve bu amaç doğrultusunda mücadele örneği gösteren başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’yi, şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle ve şükranlarımı sunuyorum. 15 Mayıs Milli Mücadele Günümüz kutlu olsun.”

AVNİ ÖRKİ (PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI)
“Türk Ulusu’nun bağımsızlığını kazanma yolunda Denizli’mizde 15 Mayıs 1919 yılında önemli bir hareketlenme olmuştur. İzmir’in işgal edilmesinin haberinin Denizli’ye ulaşmasıyla birlikte, zamanın mutasarrafı, belediye başkanı, müftüsü ve ileri gelenleri ortak kararla, şehrin müftüsü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde düzenlenen mitingle başlayan vatan sevgisi, mili mücadele ruhu halen Denizli’li vatandaşlarımızda var. Denizli’mizden başlayan mili mücadele ruhu, Türk Ulusu’nu harekete geçirmesi noktasında önemlidir.

UĞUR ERDOĞAN (DENİZLİ TİCARET ODASI BAŞKANI)
“Şehrimizde kurtuluş mücadelesinin ilk kıvılcımı, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin önderliğindeki Denizlililer tarafından atılmış, o günkü birliktelik, düşman askerlerinin bizim üzerimizden ilerlemesini, Anadolu’nun diğer illerine de sirayet etmesini engellemiştir. Millî Mücadele kahramanımız Müftü Ahmet Hulusi Efendi, Bayramyeri’nde o ünlü fetvasını okumuş; ‘Silahımız olmayabilir, topsuz tüfeksiz olabiliriz; sapan taşlarıyla da olsa düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi hassasiyet şuurumuzla, kalbimizdeki imanla, mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız!’ diyerek, vatandaşları bağımsızlık uğruna mücadeleye çağırmıştır. Halk, böylelikle birbirine kenetlenmiştir. Aynı ruh, 100 yıl geçmesine rağmen halen ayakta. Milletimiz, birlik ve bütünlük içinde, yedi düvele karşı koymaya devam ediyor. 15 Mayıs, Denizli’nin onurudur! Bir asırdır olduğu gibi, gelecekte de öyle olacak. Bu duygu ve düşüncelerle, Denizli’mizin 15 Mayıs Millî Mücadele Günü’nü kutluyor, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve Millî Mücadele kahramanlarımız ile şehitlerimizi rahmetle anıyor, vatanı uğruna canını hiçe sayan gazilerimize ise minnetlerimizi sunuyorum.”

YUSUF GARİP (BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ)

“MİLLİ MÜCADELE ATEŞİMİZ SÖNMEYECEK”
“15 Mayıs Milli Mücadele Günü, tutsaklığa, esarete boyun eğmeyen Türk Milletinin duruşunu 7 düvele bir kez daha gösteren önemli bir gündür. Türk Milleti hiç bir zaman zalime boyun eğmemiş, esaret altına girmemiş, giremeyecek bir toplumdur. Şanlı tarihimize bakıldığında destanlarımızla bu açıkça ortadadır. İstiklal Marşımızın 3’ncü kıtasındaki ‘Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım, Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım. Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım, Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.’ dizeleri de toplumumuzun duruşunu net ortaya koymaktadır. 7 düvelin vatan toprağımıza saldırıya geçtiği bir dönemde 15 Mayıs 1919’da Yunanlıların İzmir’i işgal etmesinden 4 saat sonra Anadolu’da ilk olarak Denizli’de yakılan Milli Mücadele ateşinin ruhunun hiç sönmediğini ve o günün Denizli için bir gurur kaynağı olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve vatanseverlerin öncülüğünde Kurtuluş Savaşı’nın ilk meşalesi Denizli’de yakılarak Anadolu’ya yayıldı. Denizli halkını kentimize düşman postalını sonsuza kadar sokmamak üzere örgütleyen başta Müftü Ahmet Hulusi Efendi olmak üzere bütün kahraman ecdadımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Bağımsızlığı uğruna Anadolu’yu düşman işgalinden korumak için hayatını ortaya koyan milletin çocukları olarak bizler, bu toprakların nasıl kazanıldığını, bizlere neler uğruna emanet edildiğini bir an bile aklımızdan çıkarmamalıyız. Bağımsızlık için şartlar ne olursa olsun, yapılabilecek bir şeyler olduğunun en güzel kanıtlarından birisine adını yazdıran başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal mücadelemizin tüm kahramanlarına ve şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, minnet ve şükranla anıyorum.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
23 Nisan 2024 Salı 15 33Rüzgarlı
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 16 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 13 27Parçalı Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 30Parçalı Bulutlu