REKLAMI GEÇ

DENİZLİ’Yİ KURTARIYORLAR

DENİZLİ’Yİ KURTARIYORLAR

Denizli Çimento, bölgedeki arıtma tesisleri ile tek tek anlaşıyor ve arıtma çamurunu yakıta, fabrikalardan çıkan kül ve cürufu da hammaddeye dönüştürüyor. Proje kenti zehirli atıklardan ve hektarlarca depolama alanı israfından kurtaracak.

Selami Aydın / DENİZLİHABER / 2 Ağustos 2018 Perşembe, 09:42

Denizli’nin en köklü işletmelerinden biri olan Denizli Çimento geçtiğimiz hafta bazı kamu kurumlarının yanı sıra sektör temsilcilerinin de yer aldığı çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Denizli Valiliği tarafından da destek verilen proje kapsamında Denizli’deki arıtma tesisleri ve fabrikalardan çıkan atıkların değerlendirilmesi planlanıyor. Yıllarca Denizli’nin başına bela olan atıklar artık ekonomiye kazandırılırken, çevre kirliliğinin de önemli ölçüde önüne geçilmesi planlanıyor. Projenin denetçisi ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olacak. İşte detaylar…

BÜYÜK GELİŞİM KAYDETTİ
Son dönemde yatırımları ile dikkat çeken buna karşın kamuoyunda yeterli takdiri toplayamayan firma, bünyesinde elektrik üretim tesisinin yanı sıra solar kurutma tesisi de kurdu. Bakanlıktan gerekli emisyon izinlerini alan Denizli Çimento, Denizli’nin atık yönetimine inanılmaz büyük bir katkı koymayı amaçlayan projesinde arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamurlarına, fabrikaların yakıt ünitelerinden çıkan cüruf ve küllere çevirdi.

ATIKLARI NE YAPACAKLAR?
Kısa süre içinde sektör temsilcileri ile temasa geçen ve tek tek anlaşma yoluna giden Denizli Çimento, arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamurlarını enerji üretiminde kullanmak üzere yakıt olarak seçti. Önce solar kuruma tesisinde kurutulacak çamur daha sonra elektrik üretiminde yakıt olacak. Fabrikaların yakıt ünitelerinden çıkan küllerin içindeki yanmamış enerjiden de yine aynı tesiste faydalanılacak. Fakat buradan gelecek yakıt ile fabrikalardan gelen diğer cüruflar aynı zamanda çimento üretiminde hammadde olarak kullanılacak.

DENİZLİ BU ATIKLARI NE YAPIYORDU?
Denizli’de özellikle arıtma tesislerinden çıkan çamurların bertarafı kısa süre öncesine kadar çok ciddi problem oluşturuyordu. Arıtma Çamuru Bertaraf Tesisi bulunmayan kentte Çevre ve Şehircilik İl Müdürülğü’nün 2014 yılındaki müdahalesi öncesinde atıklar Katı Atık Depolama Alanı’nda gömülüyor ve Denizli açısından hayati öneme sahip hektarlarca alan zehirli atıkların bertarafında kullanılıyordu. 2014 yılından sonra ise arıtma tesislerinden çıkan atıklar diğer kentlerdeki ünitelere gönderilmeye başlanmıştı. Hatta potansiyeli fark eden Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü bu atıkların yakıt olarak değerlendirilmesi amacı ile bir proje başlatmış ve kente bir tesis kazandırmayı planlıyordu. Çok ciddi yatırımlar gerektiren tesis için bir dizi incelemeler gerçekleştiren Denizli OSB yetkilileri, Denizli Çimento’nin devreye girmesinden sonra tesise ihtiyaç kalmadığını görerek bu yatırımdan da vazgeçmiş oldu.

KORKUNÇ RAKAMLAR
Denizli’de büyük çaplı 13 arıtma tesisi bulunuyor. Sadece Denizli OSB’deki arıtma tesisi günlük 10 ile 15 ton arasında arıtma çamurunu atık olarak üretiyor. Denizli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü verilerine göre Denizli’de 2014 yılında 22 bin 380 ton arıtma çamuru atığı ortaya çıktı. Geçen yıl ise bu rakam 29 bin 570 tona kadar çıktı. Çevre ve Şehirclik İl Müdürü Fikret Büyüksoy bu zehirli atıkların çevreye etki etmesini engellemenin yanı sıra ekonomiye kazandırılacak olmasının Denizli adına son derece önemli olduğunun altını çizdi. Projeye Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü de önemli ölçüde destek veriyor. Denizli’deki tüm arıtma tesisleri ile protokol yapmayı hedefleyen Denizli Çimento sektör temsilcileri ile yaptığı toplantıda bu atıkları değerlendirmeye hazır olduğunu duyurdu.

DENİZLİ 2014’TEN BU YANA ATIK KONUSUNA HAKİM
2014 öncesinde düzensiz olarak depolanan atıkların son beş yılda tehlikeli atık tesislerinde değerlendirildiği Denizli’de diğer endüstriyel ve tıbbi atıkların yönetimi konusunda da ciddi adımlar atıldı. Temposunu artıran Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yaptığı çalışmalarla zehirli atıkların gömülmesini 2014 yılından bu yana engellemeyi başardı. İl Müdürü Büyüksoy atıkların değerlendirilmesinin çevre temizliğine ve çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik katkısının önemine dikkat çekerken artık katı atık depolama alanlarının daha da uzun ömürlü olacağını ifade etti. Büyüksoy atıkların ekonomiye kazandırılmasının da güzel bir gelişme olduğunun altını çizdi.

TIBBİ ATIKLARDA KAÇAK ÖNLENDİ
Denizli’de il müdürlüğünün çalışmaları sayesinde tıbbi atıklardaki kaçak oranının da engellendiği kaydedildi. Daha önce yüzde 30 oranında kaçak olan kentte yapılan çalışmalar ve kente kazandırılan yeni sterilizasyon tesisi ile kaçak oranı düştü. 2014 yılında bin ton olan tıbbi atıklar kaçakların önlenmesi ile bir yıl sonra 1500 ton olarak bertaraf edildi. Denizli’de tehlikeli atıkların toplanmasındaki başarı her geçen gün daha da artarken arıtma tesislerine yapılan yüzde 50’lik enerji teşviğinin de faydası görülüyor. 2014 yılında 1 trilyon olarak gerçekleşen geri teşvik tutarı geçen yıl 1,6 trilyon sınırına dayandı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Büyüksoy çabalarının kirliliği kaynağında yok etmek olduğunun altını çizerken bu amaçla tüm birimlerin büyük bir özveri ile çalıştıklarını kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
17 Mayıs 2025 Cumartesi 16 30Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
18 Mayıs 2025 Pazar 15 29Parçalı Bulutlu
19 Mayıs 2025 Pazartesi 14 29Az Bulutlu
20 Mayıs 2025 Salı 15 29Parçalı Bulutlu
21 Mayıs 2025 Çarşamba 15 30Az Bulutlu