REKLAMI GEÇ

Dere ıslah çalışmaları tamamlandı

Dere ıslah çalışmaları tamamlandı

DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, 1995 yılında başlanan ve yıllardır Denizli’yi sel baskınlarından kurtarması için tamamlanması beklenen dere ıslah projesinin, 2008 sonu itibariyle bitirildiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 31 Ocak 2009 Cumartesi, 01:00

Vali Yavuz Erkmen ve beraberindeki heyet, Aydın’da bulunan Bölge Müdürlüklerinde Denizli’de şu ana kadar yapılan ve 2009 yılında yapılacak DSİ ve toplulaştırma yatırımlarını değerlendirdi. İlk olarak DSİ Bölge Müdürlüğü’ne giden Vali Yavuz Erkmen başkanlığındaki heyet, DSİ Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap’tan, Denizli’de şu ana kadar yapılan ve 2009 yılında yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Toplantıda, tamamlanan yatırımların yanı sıra Organize Sera Bölgesi olarak ilan edilen bölgenin soğuk su ihtiyacının nasıl karşılanacağı konuları da görüşüldü.

Cindere Barajı tamamlandı,

barajda su tutuluyor

DSİ Bölge Müdürü H.İbrahim İndap, Cindere Barajı’nın enerji üretimine yönelik olarak inşa edildiğini,Adıgüzel Barajı’ndan bırakılan suların yeniden düzenlenmesi, mansabındaki Gölemezli, Pamukkale, Çürüksu, Karakıran, Buldan ve Yenicekent Ovaları’nın sulanması ve yılda 88 GWh enerji üretilmesi amacıyla 84 bin < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />27 metreküp suyun depolanmaya başladığını söyledi. İndap, barajda suyun depolanmasının ardından, Gölemezli, Pamukkale, Çürüksu, Karakıran, sağ sahilde Buldan ve Yenicekent Ovaları’nın cazibeyle sulanması yapılacağını belirtti.

‘Çiftçi elektrik maliyetinden kurtulacak’

DSİ 21. Bölge Müdürü İndap, Yenicekent HES ve İletim Kanalı ile ilgili olarak şöyle konuştu; “Cindere Barajı ile bağlantılı Yenicekent İletim Kanalı’nın ihalesi yapıldı. Kanal inşaatının tamamlanması ile birlikte Gölemezli-Sarayköy Sulama Ana Kanalı’na cazibeli su verileceğinden, Pamukkale Pompajı devre dışı bırakılacak, böylece çiftçimiz elektrik maliyetinden kurtulacak. Akabinde Buldan Ovası’nda 3.000 hektarlık alanın sulaması gerçekleştirilecek. Enerji üretimine yönelik inşa edilen santral, Cindere Barajı’ndan gelen kanalın hizmete alınması ile 10 bin 559 hektarlık Pamukkale Sulama Birliği’ne ait pompa tesisleri devreden çıkarılarak, pompajlı sulamadan cazibeli sulamaya dönüştürülecek ve Sulama Birliği’nin pompaj enerji masrafı ortadan kalkacaktır. Buldan Ovası’nda 3 bin hektarlık alanda, Yenicekent HES İletim Kanalı’ndan alınacak suyla, tarım arazilerinde şebekeli olarak damlama sulama sistemi ile sulama yapılacak” diye konuştu.

Akbaş Barajı, Denizli Belediyesi’ne tahsis edilecek

İndap, Akbaş Barajı’nın, 2009 yılı yatırım programına alındığını ve içme suyunda kullanılmak üzere belediyeye tahsis edileceğini söyledi. İndap, “Honaz sınırları içinde yer alan barajda depolanacak 24.35 milyon metreküp su ile 3 bin 350 hektarlık Honaz Ovası’nın sulaması planlanmakta, ayrıca Denizli’nin içme suyu için alternatif olması hedeflenmektedir. Bu nedenle içme suyu amaçlı kullanılmak üzere belediyeye tahsis edilecektir” dedi.

‘Dere ıslahı tamamlandı’

DSİ 21. Bölge Müdürü İndap, Denizli’yi sel baskınlarından kurtarması beklenen dere ıslah projesinin bitirildiğini söyledi. İndap, “1995 yılında çalışmasına başlanan proje 2008 yılı sonu itibariyle tamamlanmış, böylelikle İl Merkezi taşkınlardan kurtulmuştur. Yağışlı zamanlarda, Denizli İl Merkezi, Bağbaşı, Servergazi, Üçler ve Gümüşler Beldeleri ile Bozburun, Eskihisar ve Goncalı Köyleri’ne ait yerleşim yerlerini tehdit eden derelerin ıslah edilerek taşkınlardan korunması sağlandı” dedi.

Tavas-Yenidere Barajı

yıl sonunda bitecek

İndap, Tavas-Yenidere Barajı inşaatının yüzde 80’inin tamamlandığını belirterek, “Barajın 2009 yılı sonunda bitirilmesi hedefleniyor. Barajda, Tavas Ovası’nda sulaması yapılacak olan 7 bin hektarlık sahanın ihtiyacı olan 65 hm3 su depolanacaktır. Tavas İlçesi ile Çalıköy, Sofular, Tilkili, Ebecek, Solmaz, Kızılcabölük, Vakıfköy, Karahisar, Medet ve Çiftlik yerleşim birimlerine ait araziler faydalanacaktır” diye konuştu.

İçme suyu için 50 yıllık master plan

İndap, Denizli’nin içme suyu ile ilgili 50 yıllık master plan hazırlandığını dile getirdi. İndap, “Havzadaki su potansiyelinin belirlenerek Denizli’nin 2060 yılına kadar olan içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacının karşılanması için proje formülasyonunun ortaya konması açısından “Denizli İçmesuyu Temini Projesi Master Plan Raporu Mühendislik Hizmetleri İşi” ihale edildi. Yüklenici firma ile 27 Ocak’ta sözleşme yapıldı. Sözleşmeye göre Mart 2010’da, planlama raporunun DSİ’ye teslimi sağlanmış olacaktır. Bu hazırlanacak olan Master Plan, Denizli’nin bütün su kaynaklarının değerlendirileceği rapordur” dedi.

2009’da toplulaştırma devam edecek

Aydın Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda da Bölge Müdürü Hasan Akbaş, 2009 yılında Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nce Denizli’de toplulaştırma çalışmalarının hızla devam edeceğini belirtti. Buna göre; 2009 yılında, 14 yerleşim yerinde 20 bin hektarlık alanda arazi toplulaştırması yapılacak. Tavas Ovası’nda, Tavas Merkez, Garipköy, Kızılcabölük, Solmaz, Ulukent, Barza Ovası’nda; Balkıca, Bahçeköy, Horasanlı, Gümüşdere, Yorga, Acıpayam Ovası’nda ise Darıveren, Bedirbey, Köke, Dedebağ yerleşim yerlerinde arazi toplulaştırma çalışmalarının yapılacağı belirtildi.

Ayrıca Vali Yavuz Erkmen ve beraberinde heyet, Aydın Valisi Mustafa Malayı da makamında ziyaret etti. Aydın’daki toplantı ve ziyaretlerde, Vali Yavuz Erkmen’eDenizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Yüceliş,Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Edip Yılmazlı, İşadamı Halil Pekdemir ve İl Özel İdaresi’nden yetkililer eşlik etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
15 Mayıs 2025 Perşembe 11 27Az Bulutlu
16 Mayıs 2025 Cuma 14 32Parçalı Bulutlu
17 Mayıs 2025 Cumartesi 16 30Parçalı Bulutlu
18 Mayıs 2025 Pazar 16 29Çok Bulutlu
19 Mayıs 2025 Pazartesi 15 30Az Bulutlu