REKLAMI GEÇ

DİKKAT! ASANSÖR TABUTUNUZ OLMASIN

DİKKAT! ASANSÖR TABUTUNUZ OLMASIN

Son zamanlarda ki ölümlü kazalar, “kontrol ve bakım” gibi hayati önem taşıyan zorunlulukların göz ardı edildiği asansörleri bir kez daha gündeme taşıdı. Zaten TMMOB Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nin, Denizli genelinde kontrolünü gerçekleştirdiği 751 asansörden yüzde 85’ininilk kontroller sonrası “kullanımı can ve mal güvenliği açısından sakıncalıdır” şeklindeki uyarı ibaresiyle “kırmızı etiket” alması da konunun hassasiyetini ortaya koyuyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Aralık 2014 Pazartesi, 13:18

Ne zaman göçük olsa madenleri, ne zaman asansör yere çakılsa düğmesine dokunduğunuzda binaların en üst katına yol alan taşıyıcının tabuta dönüştüğünü konuşuyoruz. Peki, güvenli bir ortam için gereken önlemleri, hayati önem taşıyan kontrol ve bakım gibi zorunlulukları ne kadar yerine getiriyoruz?

SALTAK CADDESİ’NDE VAHİM TABLO
İlimizde insan ve yapı konularında oldukça yoğun bir cadde olan Saltak Caddesi’nde yapılan tarama şeklindeki asansör kontrolleri sonucu,158 adet asansörden 122 tanesi kırmızı etiket aldı. Merkezefendi ve Pamukkalebelediyeleri tarafından tüm kırmızı etiketli asansörler gibi kullanıma kapatıldı.

MMO KONTROL GÖREVLİLERİ HALKIMIZI BİLİNÇLENDİRİYOR
Asansörleri kontrol edilen binalardaki yöneticilere ve bina sakinlerine MMO Kontrol görevlileri tarafından yapılan bilgilendirmeler sonucu halkımız tarafından kırmızı etiket alan asansörlerin yüzde 25’lik bir kısmının bakım, onarım işlemleri gerçekleştirilerek kullanıma açıldı.

VATANDAŞ NE DİYOR?
Peki, bu kötü tablo karşısında halkımız ne düşünüyor? “Nasıl hala kaza olmadı” diyen de var, “Bakım ve kullanım konusunda hassasiyet gösteriliyor” diyen de… İşte o görüşler…

Hüseyin ARMAĞAN
ic-huseyin-armagan1983 yılından bu yana Özel İdaresi İşhanı’nda bulunuyorum. Şu an burada yönetici olarak çalışmaktayım. Asansörler konusunda bakım ve onarımı için anlaştığımız bir firma mevcut. Bu firma aylık olarak bakım işlemleri yapılmaktadır. O bakımlar esnasında, görülen eksiklikler giderilmektedir. Eksiklik olarak yaşadığımız olaylar ise; sarsıntı, katlar arası kalma, ışıkların kontrolsüz olarak sönmesi…
Bu periyodik bakımlar sonrası asansörlerimize yük sensörü taktırarak işe başladık ve oldukça olumlu sonuçlar aldık.
Türkiye’deki asansör kazalarında da ben bunun insan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bakımların zamanında yapılmadığını düşünüyorum. Bizim asansörlerimizin tam karşısında güvenlik birimimiz var onları da sık sık uyarıyoruz asansörlerimizi özellikle yük ve eşya taşıttırmamaya gayret ediyoruz.

Servet KAHRAMAN
ic-servet-kahraman1970 yılından bu yana Özel İdare İşhanı’ndayım. Daha önceleri bu asansörde nasıl kaza olmadı, ben hala şaşırıyorum. Bu Allah’ın mucizesi… Çünkü hiçbir bakım yoktu. Hiçbir duyarlılık yok. Özel idarenin 7-8 elemanı olduğu halde asansörün önünde bekleyen kişi bulunmuyordu. Geçmiş zamanda asansörün içinde 3 günde bir insanlar kalıyordu. Şimdi 9 yıldan bu yana asansör yenilemesi yapıldı. O günden sonra ne arıza verdi ne de tehlike.

Bizim buradaki sıkıntımız da 7-8 tane resmi kurum var. Kurumlar yeri geldiğinde koli taşıyor ve asansör bu yükü kaldırmadığında şikayet ediyorlar. Bu yük asansörü değil insan asansörü. Ayrı asansör denetimleri ücretsiz olmalıdır. Yapılan denetimler ücretli olduğu için para olmayınca da denetim yaptıramayanlar mutlaka vardır. İnsan sağlığı düşünülüyorsa önce ücretsiz denetim yapılmalıdır.

Tahsin SARIKAYA
ic-tahsin-sarikayaKendim inşaat mühendisi ve müteahhit olduğum için asansördeki sorunu az çok biliyorum. Bizim binanın asansörünü tartışacak, konuşacak olursak; bu bina yapılalı 22 yıl oldu. 22 yıl önceki teknoloji ile bugünkü teknoloji farklı. O zamanlara ait olan bir asansör olduğu için belirli zamanlarda bakımını yaptırıyorsunuz ve kullanmaya devam ediyorsunuz. Sonuç itibari ile şu an için kullandığımız asansörün her ay bakımı yapılır. Şu an için bir sıkıntımız yok.

Bizim Türk milleti sadece asansör konusunda değil, birçok konuda bilinçsiz… “Vur” dedik mi “kır” anlıyoruz. Şimdi bizim asansörün taşıma kapasitesi 320 kilo. Ama hiç düşünmeden 350-400 kilo yükü taşımaya çalışan da olur. Tabi böyle zamanlar da o asansörde halat da kopar, sigorta da atar. Asansör düzgün çalışırken bile bazen sıkıntı oluyor. Toplum olarak önce kendimiz bilinçlendirmemiz lazım. Biz toplum olarak bilinçli insanlar değiliz. Bu sıkıntılar var Türkiye’de ve hala devam ediyor. Asansörde sıkıntı olmadan yenileme yapıyoruz. Bunun en büyük avantajı binadaki insanların asansör konusundaki bilincinden dolayı. Eğer bu asansör daire asansörü olsaydı, 10-20 kişilik daire asansörü olsaydı belki de çalışmayabilir ve iflas edebilirdi. Çünkü “bakım yapalım” dediğimizde 10 senelik asansörün neyine bakım yapılabilir gibi tepkilerle karşılaşılabilir. Asansör olaylarında yönetimin bilinçli olması lazım ki herşey daha düzgün olsun.

Rukiye DAŞÇI
ic-rukiye-dasciBizim binamızda 28 daire var. Eski olduğu için küçük o nedenle alan bakımından yetersiz geliyor. Kapasitesinden fazla kişi bindiği zaman tehlike olmasından korkuyoruz. Asansör yaşlılar, çocuklar, engelliler için tabi elimizde çanta olunca iyi oluyor. Kullandığımız asansörün ayda bir bakım yapıldığını biliyorum. Takılma yaşadığımız zaman hemen gelip bakımını yapıyorlar. Çok fazla yük olan eşyaları asansörle taşırsak, asansöründe ömrü kısa olur. Bilinçli kullanmamızın gerekli olduğunu düşünüyorum.

Mehmet KARAKAYA
ic-mehmet-karakayaAsansör evimde mevcut değil, ancak şu ana kadar diğer alanlarda kullandığım asansörlerin yüzde 30’unun sorunlu olduğunu ve eski asansörlerin daha güvensiz olduğunu düşünüyorum. Bir keresinde asansörde kalmıştım asansörde acil çağrı düğmesi bir yana havalandırma dahi yoktu. Asansörün camını kırdığımı hatırlıyorum. Asansörlerde çok fazla eksiklikler oluyor. Bunları tamamlamaları gerektiğini düşünüyorum. Oluşan asansör kazalarında da soruna yaklaşılmıyor. Asansörlerde tamamen tarama yapılmıyor. Sorumluluk alan kişinin özenerek engel olmadan bu bakımları yapması gerekli. İnsan hayatı her şeyden önemli.

Hasan KARAKAYA
ic-hasan-karakayaKullandığım asansörlerin genelde sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Çok yavaş hareket edenler ve sarsıntı yaşadıklarım oluyor. Tabi insanlık hali bu da beni korkutuyor. Birçok asansörlerin genel bakımının yapıldığını düşünmüyorum. Çok fazla asansör içinde kaldığım oluyor. Birde yük asansörü ile insan asansörünü karıştıran vatandaşlarımız oluyor. Bu sorundan dolayı da asansör ömrü azalıyor. Daha bilinçli asansörler kullanılmış olsa bunda böyle bir problem olacağını düşünmüyorum.

BİLGİ İÇİN BAŞVURUN
Asansör denetimleriyle ilgili daha geniş bilgi 263 36 38 nolu telefon ve www.mmo.org.tr adresinden alınabilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 30Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 15 30Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 32Parçalı Bulutlu