Doğallığı ile dikkat çeken Beyağaç ve Çameli, “Sakin şehir” olabilir mi?

Pamukkale Üniversitesi’nden bilim insanları, bir dönemin kırsallığı nedeniyle rağbet görmeyen Çameli ve Beyağaç’ın hava ve su kalitesini inceledi. Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Akşit öncülüğündeki çalışmada, Çameli’nin hava kalitesinin Kaz Dağları’na yakın olduğu belirlendi. Beyağaç’ta tarım ilacı kaynaklı su kirliliği söz konusu. İki ilçenin sakin şehir belgesi alması için incelemeler yapıldı.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Eylül 2023 Pazartesi, 14:28
Denizli’nin rakımı yüksek iki ilçesinin geleceği, bilim insanlarının incelemesi ile belirleniyor. Doğal kaynakları ve havasıyla özellikle şehir ve sıcaktan bunalanların tercih ettiği Beyağaç ve Çameli’nin su ile hava kaliteleri inceledi.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Akşit, iki ilçede çalışmalar yürüten ekibin lideri. Akşit, İhlas Haber Ajansı’na iki ilçede yürüttüğü çalışma ile ilgili şu açıklamaları yaptı:
“ÇAMELİ’NİN HAVASI KAZ DAĞLARI’NA YAKIN”
“Özellikle Çameli ve Beyağaç gibi merkeze uzak olan ilçeler, eskiden sürgün yeri olarak algılanırdı. Gelişmemiş ve uzak olduğu için insanlar gitmek istemezdi. Aslında uzak olan bu ilçeler dezavantaj değil, birçok avantaj kazanmış oldu. Doğaları daha iyi korundu ve temiz kaldı. Bu bölgenin ‘Sakin Şehir’ belgesini alması onlar için avantaj teşkil ettiğini görmekteyiz. Bizler coğrafya bölümü olarak bölgede hava kalitesi çalışmasını yürüttük. Sempozyumda da bu çalışmayı sunduk. Gayet kendi çevresinde temiz kaldı. Hatta hava kalitesini Kazdağı ile eşleştirdik. Hani Kazdağı için en fazla oksijenin bulunduğunu söylerler. Biz de diyoruz ki Çameli, Denizli’nin Kaz Dağları’dır. Bunu çalışmalarımızda adlandırdık ve bu konu ile ilgili makale yazdık. Bölgede sanayinin bulunmaması hava kalitesi açısından Çameli için avantaj teşkil etmiştir” dedi.
“BEYAĞAÇ’TA TARIM İLAÇLARI SU KİRLİLİĞİ TEHDİDİ YARATIYOR”
Beyağaç ilçesinde su kalitesinin korunması için eski geleneksel sulama yöntemlerine geçilmesi gerektiğini belirten Dr. Selahattin Akşit, “Beyağaç ilçemizde su kalitesi ile ilgili öğrencilerimizle birlikte çalışma yaptık. İlçede tarımsal sulamanın yoğun olması su kalitesini nasıl etkileyeceği hakkında çalışmalar yürütmeye çalıştık. 2 senedir devam eden çalışmalarımızda tarımsal ilaç kullanımının birtakım sıkıntılar oluşturacağını tespit ettik. Arazide aldığımız örnekler ve laboratuvar çalışmalarında bir takım sorunlar ile karşı karşıya kalabileceğimizi gördük. Ama biz bunların bir şekilde çözüleceğinde hemfikiriz. Beyağaç eski geleneksel tarım sistemine döndüğü zaman bu tür sorunların üstesinden gelecektir.”
Yorumlar
Sakın Şehre İhtiyacımız Yok. Tarlalara Ev Yapalım Yeter. Tarım Bitti Artik Her Şey A101’de BİM’de Satiliyor Nasıl Olsa Herkesin de Cebin de Parası Var. Gerek Yok Sakinlige Falan
Yorum Yaz
Hava Durumu
Denizli | Sıcaklık (°C) | Durum | |
---|---|---|---|
En Düşük | En Yüksek | ||
9 Mayıs 2025 Cuma | 17 | 33 | Parçalı Bulutlu |
10 Mayıs 2025 Cumartesi | 18 | 31 | Parçalı Bulutlu |
11 Mayıs 2025 Pazar | 16 | 28 | Parçalı Bulutlu |
12 Mayıs 2025 Pazartesi | 13 | 26 | Parçalı Bulutlu |
13 Mayıs 2025 Salı | 14 | 26 | Parçalı Bulutlu |