REKLAMI GEÇ

Ekmek ateşten gömlek

Ekmek ateşten gömlek

Kimi edebiyat öğretmenliği bölümünden mezun oldu, kimi mimarlık fakültesinden; kimi yüksek lisans yaptı, diğeri kaymakam olmak için kamu yönetimi okudu. Son zamanlarda rekor kıran işsizlik ordusuna karıştılar, alevlerin ortasında buluştular. Denizli Belediyesi’nin son itfaiye eri sınavını kazanan 54

/ DENİZLİHABER / 3 Ekim 2009 Cumartesi, 16:21

Denizli Belediyesi’nin Eylül ayı ortasında yaptığı itfaiye eri alımı sınavları için üniversite mezunu 485 genç başvurdu. Önce yazılı, sonra sözlü mülakata tabi tutuldular. Başarılı olanlar komando eğitimlerini anımsatan zorlu bir sınavdan daha geçtiler. Çoğu elendi.

Bir zamanlar akıllarının ucundan bile geçmeyen itfaiye eri olabilmek için birçok engeli aşıp aday memur olarak belediyeye giren 54 genç ise, 15 gündür meslek içi eğitim görüyor. Denizli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün Bahçelievler’deki aday eğitim merkezini dolduran gençler, Türkiye’nin içinde bulunduğu işsizlik gerçeğinin en taze örnekleri gibi.

İtfaiye eri kadrosuyla çalışma hayatına atılan ve 1100 liralık maaş için adeta birbirleriyle yarışan 54 gençten yalnızca 19’u meslek yüksek okulu mezunu. 13 mimarlık ve mühendislik fakültesi mezununun yer aldığı itfaiyenin bu yeni ekibinin arasında, elinde edebiyat öğretmenliği diploması olan da var, sözde kaymakam olma hayalleri ile kamu yönetimi bölümünü bitirmiş, hatta yüksek lisans yapmış olan da…

6 haftalık temel bir eğitimden sonra artık göreve hazır hale gelecek olan aday memurlardan 13 mimar ve mühendislik fakültesi mezunu, Yangın Önleme ve Müdahale Şefliği’nde görevlendirildi. Diğer 41 memuru ise geceli gündüzlü bir çalışma temposu bekliyor.
İtfaiyenin bu yeni personelleri yine de iş bulabilmekten ötürü mutlu.

İşe yeni giren şanslı üniversite mezunlarından Süleyman Akbulut, “Kocatepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Fırat Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptım. Tek amacım iyi bir edebiyat öğretmeni olmaktı. Türkiye’nin koşullarında görevimi icra etmenin mümkün olmadığını anladım. İşte bulamayınca Denizli Belediyesi’nin açtığı sınava girip, itfaiye eri oldum. Yine de kendimi şanslı hissediyorum. Çünkü, 1116 TL maaş alacağım” dedi.
Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden bir yıl önce mezun olan Özkan Tosun ise, “Lisede öğrenciyken kamu yöneticisi olmak istiyordum. ÖSS’ye de bu hedef doğrultusunda hazırlandım. Kamu Yönetimi Bölümü’nü kazanınca çok sevindim. Başarıyla da 5 yılda mezun oldum. Asıl sorun mezun olduktan sonra başladı. Zira, iş bulamadım. Ben üniversite de öğrenim görürken kaymakam olmak istiyordum, itfaiye eri oldum. Sonuçta, iş bulduğumuza bile sevinir olduk. Türkiye’nin gerçeği böyle” diye konuştu.

Pamukkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Muhasebe Bölümü mezunu olan Murat Başlı’da, “Muhasebe bölümü mezunuyum, ayrıca halk oyunları eğitmeniyim. Diploma karın doyurmuyor. Üniversiteyi bitirdim, halk oyunları kursunu başarıyla tamamlayıp halk oyunları eğitmeni oldum, yine de iş bulamadım. Denizli Belediyesi’nin açtığı sınav fırsat oldu. Artık işim var, mutluyum. Elimden geldiği kadarıyla iyi bir itfaiye eri olmaya çalışacağım” dedi.
İtfaiye Müdürü İlyas Tuncer, “Mimar ve mühendisleri İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde yeni oluşturulan Yangın Önleme ve Müdahale Şefliği’nde istihdam ettik. Bu ekip, belediyeye onay için gelecek olan projeleri de inceleyecek onay verecek. Bize de her zaman lojistik destek vererek kurumumuzun daha bilimsel çalışmasına katkıda bulunacaklar. İşe yeni alınan diğer üniversite mezunları ise, çakı gibi itfaiye eri olacak. Onları iyi yetiştiriyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 31Az Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 16 32Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 30Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
1 Mayıs 2024 Çarşamba 17 30Parçalı Bulutlu