REKLAMI GEÇ

ELEKTRİK SANTRALİ TARTIŞMASI

Denizli’de doğal gaz dönüşümü ile elektrik üretimi gerçekleştirmek için 800 milyon dolarlık yatırım yapma hazırlığındaki Türk-Alman konsorsiyumu şirket, yatırımın yapılacağı Kaklık Beldesi’nin yerel yönetiminden STK, meslek odaları ve uzmanlar ile bölge halkının da fikirlerini almak için bir toplantı düzenlemelerini istedi. Toplantı, yatırımı savunanlar ile yatırımın çevre kirliliği ve tarım arazileri konusunda risk oluşturduğunu savunanlar arasında sert tartışmalara sahne oldu.

/ DENİZLİHABER / 17 Haziran 2008 Salı, 00:00

Türk-Alman Konsorsiyumu bir şirket, Denizli’nin Honaz İlçesi’ne bağlı Kaklık Beldesi sınırları içinde doğal gaz dönüşümü ile Ege Bölgesi’nin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede bir elektrik santrali kurmak için çalışma başlattı. 800 milyon dolara mal olması planlanan dev yatırımın yapılacağı bölgede, yoğun tarım arazilerinin ve Kaklık mağarası gibi önemli bir doğal turizm merkezinin olması nedeniyle ÇED raporu hazırlığı içindeki konsorsiyum şirketi, Kaklık Belediyesi’nden yerel uzmanların görüşlerini almak amacıyla bir toplantı gerçekleştirmesini istedi. Bunun üzerine Kaklık Belediyesi, kentte çok sayıda meslek odası, sivil toplum örgütü temsilcisi, bilim adamları, bazı kamu kuruluşu temsilcileri ve bölge halkına açık bir toplantı organize etti.

Firma mühendislerinin proje sunumu ile başlayan toplantının görüş ve öneriler kısmına gelindiğinde proje karşıtı ve yanlısı görüşleri ortaya koyan meslek odası, STK temsilcileri, yöre halkı ve çevreciler ile Kaklık Belediye Başkanı ve bazı daire müdürleri arasında tartışmalar başladı.

Tartışmaların orta noktasında çok yoğun miktarda kullanılan doğal gazın da hava kirliliğine yol açabileceği, santralde sulu soğutma sisteminin kullanılması nedeniyle atık suyun özellikle Kaklık Mağarası ile yakınındaki tarım arazilerine zarar verebileceği gibi çekinceler vardı.

Projeye karşı çıkan TEMA, Denizli Çevre Meclisi, Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası ve yöre çiftçileri ile projenin bölgeye hem istihdam hem de farklı imkanlar sağlayacağı görüşündeki Kaklık Belediye Başkanı Mehmet Gülbaş ve Denizli Çevre ve Orman Müdürü Yılmaz Kaplan arasında başlayan tartışmalar bir süre sonra ağız dalaşına dönüştü.

Karşılıklı suçlamaların yapıldığı toplantıda söz isteyen Pamukkale Üniversite’sinde görevli bir akademisyene söz verilmeyince, ipler iyice gerildi.

İl Çevre ve Orman Bölge Müdürü Yılmaz Kaplan ile Kaklık Belediye Başkanı Mehmet Gülbaş toplantıyı bitirdiklerini duyurup, çevreci tavır sergileyen yetkililere suçlamalarda bulunduktan sonra salonu terk etti.

Toplantıda yatırımcı şirket yetkililerinin farklı görüşleri değerlendireceklerine dair yorumları ve yapıcı tavırları ise dikkat çekti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 31Az Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 16 32Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 30Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
1 Mayıs 2024 Çarşamba 17 30Parçalı Bulutlu