REKLAMI GEÇ

Ertelenen otoyol ihalesi mi, Denizli’nin hayalleri mi?

Ertelenen otoyol ihalesi mi, Denizli’nin hayalleri mi?

Denizli, son iki yıldır, ertelenen otoyol ihalesi haberlerini duymaya alıştı… Yapılması düşünüldüğü günden bu yana sürekli gündeme gelen ancak bir türlü yapılamayan yol, adeta yılan hikayesine döndü… 1991’de gündeme gelip, kent halkını heyecanlandıran otoyol ihalesinin ertelenmesi, 30 yıllık hayallerin de ertelenmesi anlamına geliyor…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Nisan 2020 Perşembe, 16:58

Denizli-Aydın otoyolu, 2011’e kadar varlığını sürdüren Devlet Planlama Teşkilatı’nın programına ilk kez 1991 yılında girdi… O dönem, İzmir’den başlayıp, Antalya’ya kadar uzanacak bir otoyol planlaması yapıldı ve çalışmalar 1993 yılında ete kemiğe bürünerek projelendirildi.

‘YOLSUZ’ DENİZLİ ÇOK HEYECANLANDI
Henüz bölünmüş yolu bile bulunmayan Denizli’nin de dahil olduğu bu planlama, kentte büyük bir heyecan yarattı. Hal, böyle olunca da her seçim döneminde defalarca gündeme getirildi ve neredeyse 30 yıldır Denizli’yi bir hayale sürükleyip bırakıyor ama sonuca ulaşmıyor…

BÖLÜNMÜŞ YOL, OTOYOL ARZUSUNU HAFİFLETTİ
Süreç içinde Denizlililerin en çok şikayet ettiği Aydın – Denizli arasındaki, birçok yerde tek gidiş, tek gelişe düşen eski yol değiştirildi ve 2002 yılında bölünmüş yola dönüştü. Denizli, sağlıklı bir yola kavuştu ancak otoyol hayali hala canlı ve diri duruyordu.

İLK İHALE, KAÇINCI HEYECAN
Aradan geçen onyıllar boyunca defalarca gündeme gelmesine rağmen ilk somut adımlar 2011 yılından sonra atıldı, güzergah tam belirlendi, ÇED gereken yerlerde raporlar alındı, kamulaştırmaya başlandı ve 2017’ye gelindiğinde ilk kez ihale tarihi de belirlendi.

DENİZLİ’NİN DIŞINDAKİ GELİŞMELER…
İlk ihale tarihi 21 Şubat 2018 olarak belirlendiğinde, Denizlililerin küllenen hayalleri yeniden canlandı ancak o yolun temeli bir türlü atılamadı. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılması planlanan, bütçesi belirlenen, işletme yılı tayin edilen; deyim yerindeyse her şeyi tam olan ihale, başvuru olmadığı için ertelendi.

İHALELER… İHALELER… İHALELER…
Bu tarihten sonra ‘erteleme’ süreçleri de başlamış oldu. Bu tarihten sonra peş peşe açıklanan ihale tarihleri hükümetin ‘tasarruf tedbirleri’ kapsamında ertelendi. İlk iptalden sonra 2018 yılında, 28 Haziran, 24 Temmuz, 15 Ağustos, 16 Ekim ve 27 Kasım’da ihaleye çıkarılan otoyol inşası son olarak 26 Mart 2019’da ihaleye çıkıldı.

TAM, İNŞAAT BAŞLAYACAK, DERKEN…
Son ihaleyi; Çinlilerin de ortak olduğu Powerchina İnternational Group, Powerchine Bridge Group ve Özgün İnşaat’tan oluşan konsorsiyum kazandı. Denizli için yine bir umut ışığı yanmıştı, inşaat başlayacak beklentisi çoğalmıştı ki, konsorsiyum, süresi içinde sözleşmeyi imzalamadığından ihale iptal oldu.

BAKAN ALBAYRAK YENİDEN HEYECANI HARLADI
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Denizli ziyaretinde yıllardır hayali kurulan, neredeyse nesilden nesile aktarılacak bir hikaye halini alan otoyol projesini yeniden gündeme taşıdı. Denizlili sivil toplum örgütü temsilcileri ile toplantı yapan Albayrak, “İmzayı atıp geldim” dedi ama neyin imzasını attığı kısmını açıklamadan önce alkış koptu.

2023’E KADAR BİTECEK SÖZÜ…
Bakan Albayrak 9 Mart’taki toplantıda, “Denizli’ye gelmişken bunu da açıklayayım, Denizli Aydın otoyolu, değil mi? Daha buraya gelmeden Denizli-Aydın otoyolunun imzasını attım, bakanlığa gönderdim hayırlı uğurlu olsun” dedi ve devamında doğrudan otoyolu kastetmedi ama şehir hastanesi, hızlı tren ve otoyol altyapısını 2023’e kadar bitireceklerini sözlerine ekledi.

İHALE, YAPILMADAN ERTELENDİ
Bakan Albayrak’ın bu açıklamasının ardından Ulaştırma Bakanlığı ihale tarihi açıkladı. İhalenin, aynı şartlar dahilinde 12 Mayıs tarihinde yapılacağı duyuruldu. Ancak, salgın nedeniyle olağanüstü günlerin yaşandığı dünyada ihale daha yapılmadan 11 Haziran’a ertelendi.

29 YILLIK HAYALE DEVAM MI?
Otoyol Denizli’nin gündemine girdiğinden beri, tarım alanlarını yok edeceği endişesini taşıyanlar ve modernleşmenin bu yollar sayesinde olacağını düşünenlerin fikirleri çarpışıyor… Ancak şartlar da Denizli’nin 29 yıldan bu yana içine sokulduğu hayali daha da kuracağını gösteriyor…

DEFALARCA YAZDIĞIMIZ AYDIN –DENİZLİ OTOYOLU DETAYLARI
Yapımı planlanan Aydın-Denizli Otoyolu 140 kilometresi ana yol 14 kilometresi de bağlantı yollarından oluşan toplam 154 kilometreyi buluyor. Otoyol bünyesinde 19 köprülü kavşak, 33 köprü, 19 viyadük ve 5 hizmet tesisi bulunuyor. Yüklenici firma 17 yıl 9 aylık süreç sonunda otoyolu tüm borçlarından arınmış, bakımlı, çalışır ve kullanılabilir durumda bedelsiz olarak idareye devretmeyi taahhüt edecek.

Proje; Denizli-Burdur Otoyolu ve Burdur-Antalya Otoyolu’nun da tamamlanması ile birlikte toplam 580 kilometreyi kapsıyor. Normal şartlarda İzmir-Antalya arasında devlet yolu ile olan 7 saatlik seyahati 440 kilometreye ve 3,5 saate düşürmeyi hedefliyor.

Yorumlar

Ali Güven   -  Bağlantı 10 Nisan 2020, 11:59

Eğer otoyol yapmayacaklarsa Nazilli çevre yolu ve bir kaç gereksiz trafik ışığının olduğu yere köprülü kavşak yapsalar en azından.

ERSAN TUNCER   -  Bağlantı 10 Nisan 2020, 10:41

bu mantıksızlığa bir son verin ve can ve mal güvenliği için şu otoyolu bir an önce yapın. Zigana dağları delindi, Manisa dağları delindi İstanbul boğazı 3 ncü kez geçildi şu dümdüz ovada bir otoyol yapılamadı. Denizli’ nin başarıları cezasız kalmıyor

ERSAN TUNCER   -  Bağlantı 10 Nisan 2020, 10:38

Bu otoyol yapılmadığı için yılda yüzbinlerce özel araç, tonlarca yük taşıyan tırlarla burun buruna girmek zorunda kalıyor, 1,5 saat lik Aydın yolunu trafik ışıkları nedeniyle 2 saate almak zorunda kalıyor ve milyarlarca lira yakıt ve vakit kaybı…

Mehmet Şimşek   -  Bağlantı 10 Nisan 2020, 09:50

Bu hikaye bitmez kardeşim nerede bu milletvekilleri Denizli için niye beraber olamıyorlar yazıklar olsun

Ömer   -  Bağlantı 10 Nisan 2020, 08:45

Bence otoyol yerine Nazilliye çevre yolu yapılması yeterli.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu