REKLAMI GEÇ

Güzelpınar’da, iş makinelerinin çalışmaya başladığı kum ocağına karşı mücadele

Güzelpınar’da, iş makinelerinin çalışmaya başladığı kum ocağına karşı mücadele

Dünyanın kekik üretim merkezine taş ocağı yapılıyor. ÇED gerekli değildir raporu verilen ocak için askı süresi bitmeden inşaata başlandı. Ocağın yapılacağından haberi bile olmayan köylüler isyan etti. Daha önce iki kez taş ocağı yapımını durduran köylüler yine mücadele başlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Mayıs 2021 Cumartesi, 19:57

Aydın – Denizli otobanının yapımında kullanılacak mıcır Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar köyünde kurulacak kalker ocağı ve kırma ve eleme tesisinden karşılanacak. Meşeli mevkiinde ormanlık alan içinde kurulacak tesis için Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 14 Nisan’da ‘ÇED Gerekli Değildir’ raporu verdi. 4 Haziran’a kadar askı süresi bulunmasına rağmen Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nün görevlendirdiği firma alanda çalışmalara başladı. Bölgede bir kepçe ile yaklaşık 200 metre uzunluğunda yol açıldı, onlarca çam ağacı kökünden söküldü. Tesisin kurulacağı alanı tasnif eden kepçe doğayı tahrip etti.

BAYRAM ZEHİR OLDU KÖYLÜLER TESİSİ BASTI
Daha önce bölgede iki kez taş ocağı kurulmasına karşı mücadele başlatan ve başarılı olan köylüler üçüncü teşebbüsün kendilerinden gizlendiğini belirterek taş ocağının yapılacağı alanda toplandı.

Dünya ihtiyacının yüzde 95’ini karşılayan Türkiye’de üretilen kekiğin yüzde 90’ı Güzelpınar’ın yanı sıra çevresindeki Gözler, Kurtluca, Uzunpınar ve Irlıganlı köylerinde üretiliyor. Köylüler açılacak taş ocağının en önemli geçim kaynakları kekiğin bitmesine neden olacağını belirtiyor. Güzelpınarlılar projenin kendilerinden gizlendiğini ileri sürdü.

ÜRETİCİ ZÜLKEFİL GÜRSOY: BİZİ GALEYANA GETİRİYORLAR
Güzelpınarlı kekik üreticisi Zülkefil Gürsoy yürütülen çalışmadan haberdar olmadıklarını belirterek; “Köylünün hiçbir hakkı, haberi olmadı. Bizi galeyana getiriyorlar. Zenginler bu Güzelpınar köyünü bir kaşık suda boğmaya çalışıyor. Bize haber verilmedi, anlayamıyoruz. Toplantı yapmadılar, bilgi vermediler. Nedir bu böyle? Adalet midir bu? Burada bir sürü mahsulümüz var. Hepsi mahvolur. Hükümet bunlara nasıl yetki verdi?” diye konuştu.

ÜRETİCİ ÖMER ÇETİN: KÖYLÜYÜ FEDA EDİYORLAR
Güzelpınarlı üretici Ömer Çetin ise zenginler daha fazla kazansın diye köylülerin feda edildiğini belirterek; “Projeden haberimiz yoktu. Malum köylü vatandaşın belli bir gelir potansiyeli var. Kekikten üç beş kuruş kazanıyoruz. Amacımız tarımsal alanlarımız zarar görmesini engellemek. 500 metre ileride tarım arazilerimiz var. Vatandaş bu arazilerden kazandığı üç beş kuruş ile geçimini sağlıyor çocuğunun geleceğini hazırlıyor. Burada bizim ormanlarımız talan oluyor. Birileri para kazanmak için köylü vatandaşı feda etmeye gerek yok. Köylüler de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı.

Siyasilerin devlet büyüklerinin bizleri göz ardı etmemeleri lazım. Köylü ekmeğini taştan çıkarır. Artı bir geliri yok. Tarımsal alanlarımız zarar görürse köylü ne yapacak? Yarına umutla nasıl bakacak? Tarımsal alanlarımız zarar gördüğü için bu taş ocağına karşıyız. Artık yeter. Tarihimize kültürümüze ormanlarımıza sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ HİMMET İŞLEK: BU ÜRÜNÜ YURT DIŞINA NASIL SATARIZ
Üretici Himmet İşlek de taş ocağı yapımına karşı çıkarak; “Kaç yıldır burada ceviz badem kekik işleri ile meşgulüz. Karayolları burada bizim ormanımızda vatandaşımızın haberi olmadan, muhtarın haberi olmadan çalışma başlatmış. Bunu neye dayanarak başlattı? Şu sıralar Güzelpınar halkının yolu açılıyor. Oradaki çalışmada yola engeli olan iki çam kesildi diye bizim ormancılarımız ortalığı ayağa kaldırdılar. Burada yüzlerce ağaç köklendi ses çıkarmıyorlar. Şuradaki katliama bak. Bir şahsa peşkeş çekildi diye orman katliamı yapılmış. Bu ne demek? Buradaki köylerin hepsi taş ocağından zarar görecek. Bunun kumu tozu bizim mahsullerimizin içine gidecek. Biz bu ürünü yurt dışına satıyoruz. Bu kekiği alır mı? Almaz. Çiftçinin hasarını kim karşılayacak? Sayın büyüklerim çiftçiye destek veriyoruz diyorsunuz ama göz ardı ediyorsunuz. Bunları durdurun engelleyin” diye konuştu.

KADINLAR DA KARŞI ÇIKTI: BİLSEYDİK ONLARI TAŞA TUTARDIK
Güzelpınarlı kadınlar da taş ocağına karşı çıktı. Üretici Halime Gürsoy ve kızı Gülser Eldem; “Taş ocağından gelen tozlar kekiklerimizi öldürüyor. Meyve bahçelerimize büyük zarar veriyor. Ağaçlarımız kurudu. Taş ocağı, çağla, ceviz, elma ağaçlarını bağlarımızı her şeyi etkiliyor. Ekinlerimiz de etkileniyor. Bizim köyümüz tehlike altında büyüklerimizden yardım istiyoruz. Şu ana kadar saklı tutulmuş. Hiç haberimiz olmadı. Öyle olsa biz onları taşa tutardık.  Bizim bu rızkımız. Biz nereye gideceğiz? Bizim köylülerimiz kekik ve meyvecilik ile uğraşan insanlar. Kekik olmasa bizim burada hayat olmaz” ifadelerini kullandı.

MUHTAR ERGUN GÜRSOY: DEVELETE GÜVENEMEYECEĞİZ DE KİME GÜVENECEĞİZ
Daha önce yapılmak istenen iki taş ocağı olayında da projeden haberdar olduklarını fakat bu sefer bilgi saklandığını söyleyen Güzelpınar Muhtarı Ergun Gürsoy, “Ormanı talan etmişler. Bu nasıl bir şeydir biz de inanamıyoruz artık. Devletimize büyüklerimize güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz. Maalesef birileri para kazansın diye bizleri kurban ediyorlar. Güzelpınar olarak kekikten başka bir şeyimiz kalmadı. Hayvancılık bitti. Kekikten üç beş kuruş vatandaş para kazanıyordu. Açılacak olan ocak kekik tarlalarına zeytin ağaçlarına 500 metre uzaklıkta. Bizler oraya ocak açılırsa üç beş sene içinde biteriz” ifadelerini kullandı.

20 DEKAR BİLİYORDUM 220 DEKAR ÇIKTI
Gürsoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyüklerimizden acilen bize yardımcı olmalarını ve destek çıkmalarını istiyorum. Projenin 20 dekar biliyordum. 220 dekor yeri kapsayan taş ocağı yapıyorlar. Askı kağıdı üç gün oldu elime geleli. Maalesef bizlerin köylünün haberi yok. Az önce gittik gördük ki orman talan olmuş kepçeler çalışıyor. Askı süresi sona ermeden çalışmalar başladı. Kepçeler çalışıyor.  Zaten zeytin ve kekik var orada. Bu ocak açılırsa bizim burada üç beş sene sonra kekik diye bir şey kalmaz. Millet perişan olur. Onlarca ağaç kesildi. Aşırı derecede ağaç talan edilmiş. Yazık değil mi ormanlarımıza? Bu ormanlar kesildikten sonra zaten yağmur yağmıyor. Yağmur duası yapacağız diye zaten köylülere yalvarıyoruz. Yarın buyursun gelsin büyüklerimiz yağmur duası yapacağız” diye konuştu.

Yorumlar

Haso   -  Bağlantı 16 Mayıs 2021, 22:28

Kekik de nedir yaa? Asfalt her derde deva. Kaynat kaynat iç, yazın üstüne 2 yumurta kır, pişir. Mıcır kavurma, zivt çorbası ne de güzel olur. Ne gerek var tarıma?, verimli araziye?

YAHŞİLLİ   -  Bağlantı 16 Mayıs 2021, 13:42

İZMİR AYDIN DENİZLİ ARASI YAPILACAK OLAN OTOBAN NEDENİ İLE BİNLERCE VERİMLİ ZEYTİN AĞAÇLARI TALAN EDİLECEK. SAHİPLERİ ODUN OLARAK YAKACAK YAZIKTIR YAAAAAAA

soru yorum   -  Bağlantı 16 Mayıs 2021, 12:38

dünyanın kekik üretim merkezine taş ocağı mı? akıl nerde akıl ?

BİLAL KIRKPINAR   -  Bağlantı 16 Mayıs 2021, 11:05

YEREL HALKI DÜŞÜNEN KİM.ÜÇ BEŞ KİŞİ ZENGİN OLSUN GERİSİ ÖNEMLİ DEĞİL.BU GİDİŞAT GİDİŞAT DEĞİL.YATIRIM TARIMA OLMASSA GELECEK NESLİN İŞİ ZOR.BİZLER TARIM İNSANIYIZ ÇOCUKLUĞUMUZ TARIMLA GEÇTİ.YAPILAN İŞLERDE PLAN YOK.YAP YAPILACAK BİZLERİ SORAN KİM.

basicman   -  Bağlantı 15 Mayıs 2021, 13:25

1800 lü yılların amerikası anlayış aynı…yerel halkı yok sayma..sonuçlarını telafi etmek için amerika çok mücadele verdi,bedel ödedi.biz amerika değiliz…sonuç daha vahim olabilir..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Belediye Başkanı

Osman ZOLAN

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı

_

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
28 Mart 2024 Perşembe 9 26Sağanak Yağışlı
29 Mart 2024 Cuma 12 25Çok Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 12 28Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 14 29Az Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 16 30Az Bulutlu

Genel Sekreter

Mustafa ÜNAL

Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter

_

Denizli Harita

denizli-side

http://adres.denizli.bel.tr/

Büyükşehir Rehber

Adres Denizli Büyükşehir Belediyesi, Altıntop Mah. Lise Cad. No:2 PK:20100
Tel: +90 (258) 280 20 20
Tel: +90 (258) 265 21 37
Sms: +90 (258) 265 21 37
Fax: +90 (258) 280 29 99
Mail: denizli@denizli.bel.tr

http://denizli.bel.tr/

/denizlibuyuksehirbld

_

Büyükşehir İlçe İrtibat

ACIPAYAM - 0541-612 33 38

SERİNHİSAR - 0541-672 70 64

KALE VE BEYAĞAÇ - 0541-612 33 44

TAVAS - 0549-541 23 30

SARAYKÖY VE BABADAĞ - 0533-667 39 41

BULDAN - 0541-672 70 16

ÇİVRİL VE BAKLAN - 0533-733 25 73 0549-744 58 82

ÇAL VE BEKİLLİ - 0549- 747 33 58

BOZKURT VE ÇARDAK - 0549-541 23 26

_