REKLAMI GEÇ

İlk kez Cumhuriyet resepsiyonu verdi

Pamukkale Üniversitesi tarihinde, ilk kez Cumhuriyet’in 84. yılında bir resepsiyon verildi. PAÜ Rektörü Prof. Ardıç, devletin kuruluş şekliyle varolan durumun uyuşmadığını belirtti.

/ DENİZLİHABER / 31 Ekim 2007 Çarşamba, 01:00

Cumhuriyetin 84. yılı coşku içinde kutlanıyor. Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç tarafından Cumhuriyet Resepsiyonu verildi. PAÜ mensupları ile Denizlililer’i buluşturan böylesi bir organizasyon, üniversite bünyesinde ilk kez gerçekleştirildi. Cumhuriyet’in, 29 Ekim 1923’te saat 20.30’da ‘Yaşasın Cumhuriyet’ sesleri arasında ilan edilmesinden 84 yıl sonra, 30 Ekim’de saat 20.30’da başlayan PAÜ’deki Cumhuriyet Resepsiyonu gecenin geç saatlerine dek sürdü.

PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi, dev Türk bayrakları ile donatıldı. Salon kırmızı beyaza boyandı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında düzenlenen Cumhuriyet Baloları’nda olduğu gibi, davetliler koyu renk kıyafetleriyle geceye katıldı. PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç ve eşi Prof. Dr. Füsun Ardıç, konukları kapıda karşıladı, davetlilerle tek tek ilgilendi. PAÜ mensuplarının davetli olduğu gecede, başta Vali Dr. Hasan Canpolat ve eşi Nuran Canpolat olmak üzere protokol üyeleri de yerini aldı.

PAÜ Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyelerinin dinletisiyle başlayan gecede, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ardıç bir konuşma yaptı. Ülkemizin içinde bulunduğu koşullara dair önemli mesajlar içeren konuşmasında Prof. Ardıç, Cumhuriyet’in önemini bir kez daha vurguladı.

Ardıç, “Devletimizin nasıl var olduğunu, o yılların nasıl geçtiğini hiç düşündünüz mü?

Yoksa,19 Mayıs 1919’da başlayan sürecin hep beraber maça giden insanların coşkusuyla ilerlediğini ve 29 Ekim 1923 yılında mutlu sona ulaştığına inanmayı yeterli mi buluyorsunuz? Burada bulunan hiç kimse o yılları yaşamadı, hepimiz kitaplardan öğrendik. Bizler içinCumhuriyet dönemininkahramanları birer resim,söyledikleri sözler tırnak içinde yazılan birer veciz cümleden ibaret. Cumhuriyet bayramlarını birkaç kahramanlık şiiri okuyarak, güzel sözler söyleyerek, televizyonda tarihi filmler göstererek, hafifçe de gözlerimiziyaşartarak geçiştiriyoruz. Sonra! Millet olarak güven bunalımı yaşıyoruz, batılı devletler önünde kendimizi ezik hissediyoruz, her zaman kendimizi beğendirmek için uğraşıyor, sorunlarımızın çözümünü başkalarının öğütlerinde arıyoruz” dedi.

‘Devletin kuruluş şekliyle varolan durum birbirine uyuşmuyor’

“Ardıç, “Eğer bu devletin milleti bizsek, bugün yaşadıklarımızın olmaması gerekir. Çünkü devletimizin kuruluş şekliyle, varolan durum birbiriyle uyuşmuyor. Kimseye baş eğmeyen, onurlu atalarımızın yoktan var ettiği bu devlette, işin ucu ne zaman kaçtı? Bu güvensizlik duygusu, birbirimize yabancılaşma, cumhuriyet değerlerinden uzaklaşma, körü körüne yabancı olana hayranlık veya düşmanlık ilkelliği nasıl ortaya çıktı” dedi.

Davetlilerin büyük dikkatle dinlediği PAÜ Rektörü Prof. Ardıç, “Bundan 84 yıl sonra bizim torunlarımız için bugünün bayram olmasını istiyorsak, yine, yeniden, parola vatan, işareti namustur. Artık resimleri asıp saklanmak yok!Mustafa Kemal’in duyguları bizim duygularımızdır; Artık sözleri tırnak içinde yazıp unutmak yok! onun sözleri bizim sözlerimizdir. Bu ülke nasıl kurulduysa o şekilde yaşamaya devam edecektir. Hep birlikte bir millet olarak ‘Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’ diyebilmeliyiz. Bugün,en büyük bayramımızdır, Hepimize kutlu olsun” dedi..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 18 32Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 18 31Parçalı Bulutlu