REKLAMI GEÇ

İtfaiye Daire Başkanı Murat Başlı uyardı: “Sessiz katil”in kurbanı olmayın

İtfaiye Daire Başkanı Murat Başlı uyardı: “Sessiz katil”in kurbanı olmayın

Her yıl çok sayıda insanın ölümüne neden olan sessiz katil karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine dikkat çeken Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Murat Başlı, “Sobayı kurmadan önce bacanın temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Ocak 2023 Çarşamba, 10:56

Doğalgaza birbiri ardına gelen zamlar ısınma için odun ve kömür kullanımını artırdı. Geçmiş yıllardaki oranlara göre azalma gösterse de zehirlenme ve ölüm vakaları yeniden yaşanmaya başladı.

‘Sessiz katil’ karbonmonoksit gazına karşı ölüm ve zehirlenmenin en alt seviyede tutulması için alınması gereken önlemleri anlatan Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Murat Başlı, “İl merkezi ve ilçelerde ısınmak için soba kullanımı artış gösterdi. Sobayı kurmadan önce bacanın temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Büyükşehir belediyesi başkanlığı olarak bu konuda ilgili bir yönetmenlik yayınlandık. Bu yönetmenliğe göre de bizden eğitim ve yetki belgesi almış firmalara, bacaları temizleme yetkilerini dağıtmış olduk. Vatandaşlarımız bu firmalara ulaşarak bacalarını temizletebilirler” dedi.

“BACA YANGINI SİNSİ VE YAVAŞ İLERLER”
Karbonmonoksit gazının biriken kurumla geri geldiğini ve bu şekilde ölümlerin arttığını, temizliğin her zaman üst seviyede tutulması gerektiğini ifade eden Başlı, “Bacalarınız için ana temel kuralımız 2 dikine 2 yatayına bir dirsek kullanımı olmalıdır. Fazla boru kullandığımız zaman bacanın borusundaki biriken kurum miktarı artarak, yanmasına veya çekmemesi nedeniyle geri tepmesine sebebiyet veriyor. Geri tepeden karbonmonoksit gazı bizi uyku halinde yakalarsa maalesef can kayıplarına neden oluyor. Eğer yakım sırasında kovamıza fazla yakıcı madde yüklemez, borular temiz olursa, sağlıklı bir ısınma sağlanmış olur” dedi. DENİZLİ (İHA)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 18 32Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 18 31Parçalı Bulutlu