REKLAMI GEÇ

JMO’dan uyarı

JMO’dan uyarı

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Tunçtürk, “Özellikle Babadağ fay hattındaki bir hareketlenmede, merkez üssü Denizli olan orta şiddetli bir deprem yaşanabilir. Bu deprem, diğer fay hatlarını da tetikleyebilir. Onun için bundan sonra bu fayın hareketliliği çok iyi incelenmeli” dedi.

/ DENİZLİHABER / 4 Aralık 2009 Cuma, 14:41

Babadağ fay hattında, bugün meydana gelen depremin ardından açıklama yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Özer Tunçtürk, Babadağ fay hattındaki hareketlenmenin, merkez üssü Denizli olan, orta şiddetli bir depreme neden olabileceğini, bu depremin de diğer fay hatlarını tetikleyebileceğini belirterek, “Onun için bundan sonra, Babadağ fay hattının hareketliliği çok iyi incelenmeli” dedi.

Uyarmıştı
Jeoloji Mühendisleri Denizli Şube Başkanı Özer Tunçtürk, 25 Kasım’da merkez üssü Buharkent olarak meydana gelen 4.5 şiddetindeki depremin ve bugün yine Buharkent’te meydana gelen 4.9 şiddetindeki depremin, Babadağ fay hattı üzerinde meydana geldiğini söyledi. Depremin artçı sarsıntılarının devam ettiğini ifade eden Şube Başkanı Özer Tunçtürk, “Bu fay hattının iyi izlenmesi gerektiğini geçen hafta açıklamıştım. 1 Aralık’ta da açıklamalarım yerel ve ulusal gazetelerle televizyonlarda kamuoyuna duyuruldu” dedi.

“Böyle bir depremi bekliyorduk”
Babadağ fay hattını uzun süreden beri takip ettiğini belirten Tunçtürk, “Böyle bir depremi bekliyorduk. Meydana gelen deprem, Babadağ fay hattının güneyinin kuzeyinde meydana geliyor. Meydana gelen deprem Kandilli’ye göre yerin 5 kilometre altında meydana geldi ve şiddeti 4.9, Uluslararası Deprem Ajansı’na göre ise depremin şiddeti 5.2’dir. Deprem Denizli’ye 30 kilometre, Aydın’a 90 kilometre, Muğla’ya 95 kilometre mesafededir. Bize yakınlığı nedeni ile depremin şiddeti, diğer illere göre bizde daha çok hissedildi. Depremden sonra merkez üssü Buharkent olan 3.1 ve 3.2 ve merkez üssü Sarayköy olan 3.3 şiddetinde artçı sarsıntılar meydana geldi. Tekrar söylüyorum bu fay hattı çok iyi takip edilmeli, izlenmeli. Babadağ fay hattının parçalı bir fay hattı olması ve depremin merkez üssünün Denizli olmaması bizi kurtardı” dedi

“Babadağ fay hattı, diğer
fay hatlarını da tetikleyebilir”
Birinci derece deprem bölgesi olan Denizli’de Buldan, Honaz, Pamukkale ve Babadağ fay hatlarının bulunduğunu belirten Tunçtürk, Honaz ve Pamukkale fay hattında bugüne kadar birçok kereler sarsıntılar olmasına rağmen, Babadağ fay hattında sarsıntıların yeni başladığını söyledi. Geçtiğimiz Mart ayında da Babadağ fay hattında bir hareketlenme yaşandığını büyük bir deprem beklentisi nedeni ile okulların da tatil edildiğini hatırlatan Tunçtürk, “Babadağ fay hattı Mart ayına kadar küçük sarsıntılara neden oluyordu, ancak 8 aydan bu yana hareketlilik yoktu. Küçük depremlerin yaşandığı hatlarda, 3-4 ayda bir orta şiddetli deprem görülebiliyor. Babadağ fay hattında, 8 aydan bu yana sarsıntı olmuyordu. Kasım ayında sarsıntılar başlamış, 15 günde 19 sarsıntı kaydedilmişti. 25 Kasım’da da 4.2 şiddetinde deprem meydana gelmişti. 8 gün sonra aynı fay hattında 4.9 şiddetinde bir deprem daha yaşadık. Özellikle Babadağ fay hattındaki bir hareketlenmede, merkez üssü Denizli olan orta şiddetli bir deprem yaşanabilir. Bu deprem diğer fay hatlarını da tetikleyebilir. Onun için bundan sonra bu fayın hareketliliği çok iyi incelenmeli” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
13 Mayıs 2025 Salı 14 27Parçalı Bulutlu
14 Mayıs 2025 Çarşamba 14 26Parçalı Bulutlu
15 Mayıs 2025 Perşembe 13 27Parçalı Bulutlu
16 Mayıs 2025 Cuma 15 32Parçalı Bulutlu
17 Mayıs 2025 Cumartesi 17 31Parçalı Bulutlu