REKLAMI GEÇ

Kadınlar günlerini kutluyor, seslerini yükseltiyor

Kadınlar günlerini kutluyor, seslerini yükseltiyor

Bugün 8 Mart. 1857’de ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle başladıkları grevin, polisin saldırısı, fabrikaya kilitlemesi ve ardından çıkan yangında işçilerin kaçamaması sonucunda 129 kadın can vererek, faciaya dönüşmesinin yıldönümü. Bu acı olayın ardından 8 Mart tarihi Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edildi. Türkiye’de ise 1921 yılından beri kutlanıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Mart 2020 Pazar, 10:21

Denizli protokolü de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili mesajlar yayınlayarak bu özel günü kutladı.

İşte Denizli protokolünün o mesajları;

HASAN KARAHAN (DENİZLİ VALİSİ)
“8 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından kadınlara ekonomik ve sosyal alanda eşit hakların tanınmasının 1977’de onaylanmasından bu yana, tüm dünyada, bir farkındalık oluşturmak için ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak kutlanmaktadır. Kadınlarımız üstlenmiş oldukları görevlerde başarılı sonuçlar elde ederek iş hayatından siyasete, sanattan spora kadar birçok alanda hem ülkemizde hem de uluslararası arenada kendilerinden söz ettirmekte ve geleceğimizin inşasında önemli rol oynamaktadır. Kadınlarımızın sahip olduğu her hak, özünde milletimizin tüm fertleri için büyük bir ümit kaynağıdır. Çünkü toplumsal huzur bir annenin, bir eşin kalbindeki huzurla yakın alakalıdır. Atatürk; ”Şuna kani olmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir” sözüyle kadının gerçek değerine dikkat çekmiştir. Gerekçesi ne olursa olsun hiçbir kadının şiddet veya başka bir kötü muameleye uğraması kabul edilemez. Zaman zaman karşılaştığımız kadına yönelik şiddet olaylarını da insani ve vicdani eksiklik olarak görüyoruz. Hiçbir vicdanın kabullenemeyeceği kadına yönelik şiddetin engellenmesi konusunda devletimizin yaptığı yasal düzenlemelerin yanı sıra tüm bireylerin de cinsiyet ayrımcılığına ve kadına şiddete karşı mücadele etmesi büyük öneme sahiptir. Bu duygu ve düşüncelerle; başta Şehit ve Gazi annelerimiz ile eşleri olmak üzere; kuşakların yetişmesinde en önemli rolü üstlenen kadınlarımıza, topluma verdikleri katkılar, bilgili ve kültürel değerlerine bağlı, ahlaklı bireyleri yetiştirmek için gösterdikleri özveri nedeniyle minnet ve şükranlarımızı sunar, tüm kadınlarımızın “8 Mart Dünya Kadınlar Gününü” kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.”

NİLGÜN ÖK (AK PARTİ DENİZLİ MİLLETVEKİLİ)
“Cumhuriyetimizin atılan sağlam temellerle büyümesine katkı sunan, cephede Kara Fatma, meydanda Halide Edip, gökyüzünde Sabiha Gökçen olup; bugün spordan siyasete, iş dünyasında sanata her alanda gururumuz olan ve milli mücadele şuuruyla 15 Temmuz’da bir kez daha vatan toprağını kanlarıyla müdafaa eden tüm kadınlarımızı saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum. Bugün de hayatın her alanında en ön saflarda mücadele eden kadınlarımız, geleceğimizin inşası için günümüzde de çok önemli bir rol almaktadırlar. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınlarımızın fırsat eşitliğinden tam ve etkin şekilde yararlanması partimizin temel hedef ve öncelikleri arasında yer almaktadır. Ülkemize hizmetleriyle değer katan, tüm kadınlarımıza örnek olacak başarılarıyla adından söz ettiren, genç nesillere ışık tutan, geleceğimize yönelik tehditler karşısında dimdik duran, cesur ve özgüveni yüksek kadınlarımız geleceğe yürüyüşümüzde en önemli güvencemizdir. Kadınlarımızı güçlendirmek, ülkemizi güçlendirmektir. Kadın güçlü ise toplum güçlüdür. Bu duygu ve düşüncelerle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’müzü kutluyor, toplumun yüzde 50’sini oluşturan biz kadınların, hem iş hayatında, hem siyaset arenasında, hem sosyal alanda, kısacası hayatın her alanında hak ettiği yere, birlik ve beraberlik içerisinde ulaşacağımıza inanıyorum.”

OSMAN ZOLAN (DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI)
“Kadınlar her zaman sevginin, merhametin, şefkatin, özveri ve fedakarlığın simgesi olmuştur. Kadınların bulundukları her alanda hak ettikleri saygıyı görmesi gerekmektedir. Sevgi dolu yürekleri ile ailenin ve toplumun temeli olan, hayat boyu bulunduğu her alanda güzelliklere vesile olan fedakârlığın simgesi kadınlar, başımızın tacıdır. Cenneti annelerin ayakları altına seren bir inancın, kadını aile idaresinden, devlet yönetimine uzanan her alanda başrol gören bir medeniyetin mensuplarıyız. Bir milletin geleceğini tayin edecek nesillerin yetişmesinde kadınlar önemli bir role sahiptir. Denizli Büyükşehir Belediyesi kadınlara yönelik çalışmalarına aralıksız bir şekilde devam ettirmektedir. Bugüne kadar kadınlarımızın girişimci ruhlarını somut hale getirmesine vesile olan Mikrokredi Ofisimiz, onlar için düzenlediğimiz spor, kültür, meslek edindirme ve sanat kurslarımız, Kadın Meclisimiz ve daha pek çok faaliyetimizle Denizlili kadınların yanında yer aldık. Kadınlar mutlu olursa, toplum da mutlu olur anlayışı ile hanım kardeşlerimize pozitif ayrımcılık yapmaya devam ediyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar günü vesilesiyle, başta şehit anneleri ve eşleri olmak üzere doğumdan ölüme bizleri varlıklarıyla onurlandıran, yüreklerindeki sevgiyi karşılıksız veren tüm fedakar kadınlarımızın ve attığım her adımda bana güç veren, ilgisini ve desteğini eksik etmeyen eşim ve kızlarımın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

PROF. DR. HÜSEYİN BAĞ (PAÜ REKTÖRÜ)
“Tarih boyunca kurduğumuz devletlerin temelini oluşturan kadınlarımız, Kurtuluş Mücadelemizin görünmez kahramanları olmuş, Cumhuriyet’in ilanından sonra Ülkemizin gelişmesi ve çağdaşlaşmasında büyük emekler vermişlerdir. Toplumumuzda merhametin, şefkatin, sevgi ve fedakârlığın timsali olan kadın, kimi zaman bir anne, kimi zaman gelecek nesillerimizi yetiştiren bir öğretmendir. Fakat görevi her ne olursa olsun iş hayatında verdiği emek ve katkı ile gelecek nesillerimizin yetiştirilmesinde en önemli rolü üstlendiği aşikardır. Unutulmaması gerekir ki toplumun yapı taşı olan ailede kadın mutlu olduğunda aile de mutlu olur, mutlu aileler de mutlu toplumları oluşturur. Gerek ülkemizde gerekse Dünya genelinde yaşanan kadına yönelik sözlü, psikolojik ya da fiziksel şiddet olayları tüm duyarlı bireyleri derinden üzmektedir. Kadınlarımıza yönelik ayrımcı, dışlayıcı ve şiddet içeren durumların sona erdirilmesinde toplumun her kesimine büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Kadınların içlerinde barındırdıkları üretken ve yaratıcı ruhlarının gücüyle imza atacağı başarılarla gururlanacağımız nice kadınlar gününü görebilmek dileğiyle. İhtiyacımız olduğu her an bizden desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren tüm kadınlarımızın ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en içten duygularımla kutluyorum.”

MÜJDAT İLHAN (DENİZLİ BAROSU BAŞKANI)
“8 Mart 1957 yılında Amerika’da kadın işçilerin düşük ücretleri, uzun çalışma saatleri ve insanlık dışı çalışma koşulları nedeniyle başlattıkları grevde 129 kadın işçinin yakılarak öldürülmesiyle başlayan süreç kadınların; eşitlik, özgürlük mücadelesinin simgesidir. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü; tüm dünyadaki emekçi kadınların; kendilerini ailede, toplumda, siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda eşit bir birey olarak görmeyen zihniyetlere karşı dayanışma ruhuyla hareket ederek; toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadının insan haklarının ihlal edilmesinin ortadan kaldırılması için gerekli eğitim, kültür, ekonomik ve yasal alanda çalışmalar yapılması taleplerini dile getirdikleri mücadele ve dayanışma günüdür. Maalesef dünyada eşitsizlik, yoksulluk, şiddet ve savaşlar giderek artmaktadır. Bizler savaşı, yoksulluğu, eşitsizliği, şiddeti arttıran sistemi sorgulamadan ve değiştirmeden kadının insan haklarının ihlalinin ortadan kaldırılamayacağının bilinciyle, insanları yoksulluğa iten, eşitsizliğe, şiddete ve savaşa yol açan bu sömürü düzeninin değişmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Ülkemizde toplumumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız ne yazık ki eşit bir şekilde eğitim ve istihdam olanaklarına ulaşamamakta, kültürel ve siyasal alanda yeterince temsil edilememektedirler. Kadınlarımızın büyük çoğunluğu mülksüz, yoksul ve emekçidir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yaygın olması toplumsal ilerlemenin önündeki en önemli engeldir. Aile içinden başlayarak kamusal alana yayılan cinsiyet ayrımcılığı ve cinsiyet eşitsizliğine neden olan politikalar, kadının insan haklarının ihlalinde başrol oynamaktadır. Kadının özgür bir birey olması kültürel, tarihsel ve dinsel gerekçelerle engellenemez. Bu gerekçelere dayanılarak kadınlarımız eğitim hakkından, iş hayatından, toplumsal yaşamdan uzaklaştırılamaz. Kadına karşı gerek politikada, gerek medyada gerekse dini alanda kullanılan dilin erilleşmesi önlenmelidir. Laiklik ilkesinden uzaklaşılmasının en olumsuz etkileri kadınların üzerinde hissedilmektedir. Bu nedenle Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden uzaklaşılmamalı, demokratik, laik bir sosyal devlette kadının eşit ve özgür bir birey olduğu devletin tüm kurum ve kuruluşları tarafından içselleştirilmeli ve kadın haklarına aykırı hiçbir söylem ve eyleme izin verilmemelidir. Bizler, Cumhuriyet Devrimleri sonucunda ve mücadelelerimizle elde edilen kadın hak ve kazanımlarından geriye götürmeye yönelik her türlü zihniyetin, söylemin, girişimin karşısında olacağımızı, kadına karşı ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının eşit ve özgür bir birey olarak var olduğu, kadının insan haklarının ihlal edilmediği, barışın ve özgürlüğün var olduğu bir Türkiye ve Dünya için; kadın haklarının teminatı olan Atatürk Devrimlerine ve Laik Cumhuriyeti’mize bağlılıkla, mücadelemizi ve dayanışmamızı sürdüreceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz.”

ŞENİZ DOĞAN (MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI)
“Amerika’da kadınların 16 saat çalıştırılması ve eşit ücret alamaması doğrultusuyla başlatılan mücadele maalesef ölümle ve kanla bitmiştir. O tarihten bu yana 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmaktadır. 8 Mart, kadının toplumdaki demokratikleşmesinin, özgürleşmesinin, sosyalleşmesinin, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, çalışma koşullarının, nasıl yaşayacağının mücadelesinin verildiği, mücadelesinin anlatıldığı önemli bir gündür. Ülkemizde kadınların üzerinde her konuda, her alanda baskı kuruluyor. Bu baskıya da ne yazık ki göz yumuluyor. Bu göz yumma ve imtiyazlar erkeklerin kadınlar üzerindeki baskısını artırmış, kadınlar üzerinde söz sahibi olma, baskı kurma hakkını doğurmuştur. Kadın cinayetleri bu çağda her gecen gün giderek artmaktadır. Bizler bu baskıların her zaman karşısında duracağız. Ülkemizde erkekler kadınlara karşı, şiddeti sadece fiziki olarak değil, duygusal ve manevi olarak da uyguluyor. Fiziksel şiddeti asla kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Mücadelemizi sadece söz de değil eylemlerle, her zaman devam ettirmek zorundayız. Kadınların desteğiyle, zarafetiyle, inceliğiyle, kıvrak zekasıyla birlikte, daha güçlü bir Merkezefendi Belediyesi yaratacağız. Merkezefendi Belediyesi olarak, kadın bir başkan olarak kadınlarımız için istihdam yaratıyoruz, merkezler kuruyoruz, çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kadın, aydınlandığı zaman bir ülke aydınlanır. Bu duygu ve düşünceler ile tüm kadınlarımızın daha aydın, daha demokratik ve güzellikler içinde yaşayabilmesi umuduyla, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor, sağlık ve mutluluk diliyorum.”

AVNİ ÖRKİ (PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI)
“Bir toplumda kadına gösterilen saygı o toplumun gelişmişlik düzeyini göstermektedir. Kadınlarımızın, yaşadıkları toplum içinde daha da saygın yer edinerek kendi ayakları üzerinde durabilmeleri eğitim seviyelerinin yükseltilmesine bağlıdır. Bu bilinçle de, Pamukkale Belediyesi olarak, kadınlarımızın eğitimlerine destek veren projelerimizi hayata geçiriyoruz. Kadınlarımızın kendi ayakları üzerinde durabilmelerine, aile ekonomilerine katkı sunabilecek projeler hazırlıyoruz. Kadınlarımıza uygulanan her türlü şiddetin karşısında olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz. Türk Kadını her zaman saygın, üretken bir vatandaş ve en önemlisi de evlatlarımızı yetiştiren kahraman anadır. Bu vesileyle, kadınlarımızın yılda bir gün değil her gün hak ettiği değeri gördüğü, gözlerinden bir damla gözyaşının akmadığı günlere ulaşmak temennisiyle, tüm kadınlarımızın Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

MUSTAFA ŞEVİK (BULDAN BELEDİYE BAŞKANI)
Kadınların eşitlik, özgürlük ve daha iyi yaşam şartları elde etme yolunda verdikleri mücadelenin bir simgesi olan 8 Mart, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak kutlanmaktadır. Kutsal annelik görevinin yanı sıra üstlendikleri roller ile günümüz çağdaş medeniyetinin oluşmasında büyük katkı sağlayan kadınlar, tarihimizin her döneminde devletin kuruluşundan yönetimine kadar her kademede yerini almış ve gereken saygıyı görmüştür. Kurtuluş Savaşı’nda bağımsızlığımız için erkeğinin yanında cepheden cepheye koşan Türk kadını, Cumhuriyet ile birlikte toplumsal yaşamdaki yerini güçlendirmiştir. Fedakârlığı, sevecenliği, çalışkanlığı ve üretkenliğiyle her zaman ailesine ve topluma önemli katkılar sunan kadınları, hayatın her alanında etkin bir şekilde görmek bizleri sevindirmektedir. Bu duygularla özverinin, sevginin ve asaletin kaynağı olmuş başta şehit ve gazi anneleri ile şehit ve gazi eşleri olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım.”

NECİP FİLİZ (AK PARTİ İL BAŞKANI)
AK Parti olarak kadını hayatın her alanında hak ettiği konuma çıkartacak imkânları sağladık. Bundan sonra da, 2023 hedeflerimize kararlılıkla yürürken, başımızın tacı olan kadınlarımızı her alanda daha ileriye taşımaya kararlıyız. İktidara geldiğimiz günden bu yana aile hayatında, iş dünyasında, eğitimde, sağlıkta ve diğer tüm alanlarda kadınların statüsünü hak ve adalet eksenli bir anlayışla yükseltmek için çok önemli çalışmalar yaptık. Bugüne kadar kadınlara yönelik her türlü şiddetin, ayrımcılığın ve istismarın karşısında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. ‘Kadınlara karşı ayrımcılık, ırkçılıktan beterdir’ anlayışıyla kadınların sorunlarının çözümüne yönelik Anayasa değişiklikleri yaptık, pek çok yasal düzenleme gerçekleştirdik. Kadınlara hayatın her alanında pozitif ayrımcılık uygulayarak, geçmişteki kayıpları telafi etme çabası içinde olduk. Kızlarımızın, başörtüsü nedeniyle üniversite kapılarından geri çevrildiği dönemleri geride bırakıp, ülkemizin 81 ilindeki üniversitelerde ve orta öğretim kurumlarında diledikleri eğitimi görebildikleri günlere ulaştık. Başlattığımız kampanyalarla, kız çocuklarımızın eğitimleri konusunda toplumsal hassasiyet oluşturduk. Bu duygu ve düşüncelerle doğumdan ölüme kadar hayatımızın her anında emekleri, sevgi dolu yürekleri ve fedakarlıklarıyla dünyamızı güzelleştiren, daha yaşanabilir hale getiren, insanlığın umudunu yeşerten tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik eder; sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim.”

UĞUR ERDOĞAN (DTO BAŞKANI)
“Türk Kadını, harpte cephede, barışta ise evladının ve eşinin yanında ve işindedir; her an hayatın içindedir. Cesareti, çalışkanlığı ve üretkenliğiyle, dünyadaki tüm kadınlara örnektir! Dünya Kadınlar Günü’nde kutlanmayı hak eden ilk merci de, o nedenle Türk Kadınıdır. Anneliğiyle vatanına ve milletine faydalı bireyler yetiştirirken aynı zamanda farklı iş kollarında da üretimin yükünü çeken ve ekonomiye katkı sağlayan kadınlarımız, ülkemizin temel direğidir. Sağlıklı ve sağlam toplumları inşa edenler kadınlardır. Türk Kadını, bu anlamda da bir timsaldir. Başta aziz şehitlerimiz ile gazilerimizin eli öpülesi anneleri ile eşleri olmak üzere, tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, evlatları ve eşleriyle sağlıklı, mutlu, huzurlu ve güzel günler diliyorum.”

MÜJDAT KEÇECİ (DENİZLİ SANAYİ ODASI BAŞKANI)
“Kadınlarımız, hiçbir fedakarlıktan çekinmeden gayret ve çabalarını sürdürmektedir. Modern ve çağdaş Türkiye’nin oluşmasına en büyük katkıyı sağlayan kadınlarımızın, toplumun her kesiminde yer alan sanattan spora, çalışma hayatından siyasete, bilimden edebiyata, her sahada başarı göstermeleri takdire şayandır. Bu dünyayı kadınların daha güzel yapacağına inanıyorum. Kadına yapılan yatırımın, geleceğe yapılan yatırım olduğuna inanıyorum. Toplumsal hayat içerisinde kadına verilen önem, gelişmiş toplumların özelliklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu vesileyle üzerimizde çok emeği olan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 30Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 15 30Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 32Parçalı Bulutlu