REKLAMI GEÇ

Kaleiçi Çarşısı’na 6 kapıdan giriş

Kaleiçi Çarşısı’na 6 kapıdan giriş

Denizli’nin 850 yıllık çarşısı Kaleiçi’ne girişi sağlayacak ve tarihi dokusunu anlatacak altı kapı yapılacak. Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi’nce gerçekleştirilecek bu çalışma tamamlandığında, her kapının bir ismi olacak.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 10 Mayıs 2014 Cumartesi, 17:59

Bugün tarihi yapısından geriye pek bir şeyin kalmadığı Kaleiçi Çarşısı’nın tarihi kaynaklara göre, 1236-1246 yılları arasında, Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus döneminde yapıldığı veya baştan başa esaslı bir tamir görüp yenilenerek bilinen haline getirildiği ifade ediliyor.

Ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin de“Kalesi düz yerde, dörtgen şeklindedir. Hendeği yoktur, çevresi 470 adımdır, dört kapısı vardır. Kuzeyinde boyacılar, doğusunda semerciler, güneyinde Yeni Camii, batısında bağlar kapısı bulunur” diye tarif ettiği bu çarşı, korunamadığı için surlar ve birkaç yapı dışında geçmişin izlerini günümüze taşıyabilmiş değil.

“Kaleiçi” denildiğinde, 850 yıllık geçmişi olan bir çarşıdan söz ediliyor. Ancak tarihini anlatabilen ise üzerinde işyerlerinin yükseldiği birkaç yüz metrelik taş duvarı var sadece. Bir de Türkler ile Rumların bir arada yaşadığı dönemden kalan 10 dolayında bina… Bunlar da bakımsızlıktan yıkık dökük ve yeni yapılanların arasında kaybolup gitmiş durumda.

TREN RAYLARINDAN ÇATI

Un Pazarı ve Arasta isimlerinde iki tarihi camiyi barındıran çarşı da ayakta kalabilen ender yapılardan birisi de Kudret Özsoy’a ait bina. 200 yıllık olduğu ifade edilen binanın iç tavanında tren raylarının kullanıldığı göze çarpıyor. Bunun da ahşap yapının dayanıklılığını artırdığı belirtiliyor.

tren-raylarindan-çati

VALİLERE VERİLEN ANAHTAR

Çarşıda ayakta kalan bir başka yapı, Kaleiçi Güzelleştirme ve Kültür Derneği binası. Restore ettirilen 300 yıllık bu binanın penceresinden sandalyesine kadar her metrekaresi bir tarihi kalıntı oluşturuyor. Halen kullanılır durumda olan sandalyelerin ise 100 yıllık olduğu anlatılıyor. Yüzlerce yıl öncesinin kapıkilidi de dikkati çeken bir başka değerli parça. Bu kilitten Denizli’de görev yapan altı valiye hediye olarak verildiği kaydedildi.

kapi-kilidi-

“KORUNACAK BİR ŞEY KALMAMIŞ”

Kaleiçi’nde koruma anlamında yapılabilecek çok fazla bir şeyin kalmadığını savunan Kaleiçi Güzelleştirme ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı İsmail Akçetin, “Çarşının bir bölümünde çarşıya adını veren duvar bulunuyor. Bir de birkaç işyeri ve Yorgancılar Caddesi ile şu anda Bakırcılar Çarşısı’ndaki işyerlerinin arasında kalan, bu nedenle de görünmeyen taş duvar var. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin belediye başkanlığı döneminde Dört Çeşme bölgesinde bazı işyerlerini istimlak yoluyla yıkarak ortaya çıkardığı duvara ilave olarak burası da gün ışığına çıkarılabilir” dedi.sit-duvarlari

TARİHİ ANLATACAK 6 KAPI

Kaleiçi Çarşısı’na tarihini yansıtacak altı kapı yapılacağını da anlatan Akçetin, “Kaleiçi Çarşı’sına 4’ü ana, iki taneside sonradan yapılan ara kapı olmak üzere 6 tane giriş kapısı yapılacak. Bu kapılara çarşının tarihçesini yansıtan isimler verilecek. Çalışma Pamukkale Üniversitesi ve Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. Belediye Başkanımız Osman Zolan bize haber verdi, simgesel olacak bu kapılarla ilgili çalışmalar kısa sürede bitecek” diye konuştu.

Yorumlar

Yaşıyoruz ya   -  Bağlantı 7 Mayıs 2020, 12:07

Ne bıraktılar tarihten ki yıkın ne varsa doğal güzelliği ne yapacaksınız koca koca binalar dikmek varken hiç şeyin değeri kalmadı artık memlekette

ismail   -  Bağlantı 11 Mayıs 2014, 16:10

kaleiçi bitti artık, günümüz şartlarında avm lere dayanamaz. ayrıca önceden esnaf burnundan kıl aldrımazdı, şimdi acısını çekiyorlar.

Hüseyin Kalkınç   -  Bağlantı 11 Mayıs 2014, 10:20

Belediye tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkıyor, bu yönünü takdir ediyorum. Çok teşekkürler.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu