REKLAMI GEÇ

Kirlilik ölçümlerinde partiküler maddeler yok!

Kirlilik ölçümlerinde partiküler maddeler yok!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın web sitesinde bir süredir Denizli’deki hava kirliliği ölçümlerinde partiküler maddelere (PM10) yer verilmiyor. Sitede sadece partiküler maddeye göre daha düşük çıkan kükürt dioksit miktarları yayınlanıyor. Ayrıca istasyon-1 ve istasyon-2 olarak yapılan ölçüm merkezleri de Bayramyeri ve Merkezefendi olarak değiştirildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Ocak 2016 Cumartesi, 11:26

Daha çok kömür, atık yağ ve benzeri maddelerin yakıldığı bölgelerde hava kirliliği bu kış yoğun şekilde yaşanırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın istasyonlarından yapılan ölçümlerde elde edilen verilerde, özellikle partiküler madde miktarı zaman zaman tehlike sınırlarına ulaşıyordu.

GÜNLERDİR PM DEĞERLERİ VERİLMİYOR
Ancak, 8 Ocak Cuma günü saat 09.00’dan bu yana istasyon-1, 10 Ocak Pazar günü saat 10.00’dan itibaren de istasyon-2 bölgesinden partiküler madde ölçüm sonuçları sitede yer almıyor. Ölçüm yapılan diğer illerde ise partiküler madde miktarının yayınlanmasıyla ilgili bir sıkıntı olmadığı gözlendi.

Denizli’de özellikle aralık ayında hava kirliliği yoğun bir şekilde yaşandı. “Tehlikeli” olarak sınıflandırılan ve “kahverengi” olarak kodalanan seviyeler, sobalar ile kalorifer kazanlarının yoğun şekilde yakıldığı akşam saatlerinde, insan sağlığı ve ekosistemin korunması için belirlenen “hava kalitesi sınır değerleri” defalarca aşıldı.

Bir metreküp havada 521 mikrogram ve üzerinde partiküler madde bulunması “tehlike” olarak kabul ediliyor. İstasyon-1 bölgesinde 15 Aralık’ta yapılan ölçümlerde bir metreküp havadaki partiküler madde miktarı 602 ve 778, 24 Aralık’ta 703 mikrogram olarak belirlenmişti.

İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Sanayi tesisleri, kullanılan yakıtlar, tarım ve ikincil kimyasal reaksiyonların yol açtığı partiküler maddelerin havada asılı bulunması kanser, kalp problemleri, solunum yolu hastalıkları, bebek ölüm oranlarında artış gibi sağlık sorunlarına yol açıyor.

İSTASYON İSİMLERİ DE DEĞİŞTİ
Bu arada, hava kirliliğinde partiküler madde miktarı verilmezken, ölçüm yapılan istasyonların isimleri de değiştirildi. İstasyon-1’in ismi “Bayramyeri”, istasyon-2’nin ismi “Merkezefendi” oldu. Özellikle hava kirliliğinin yoğun yaşandığı istasyon-1 bölgesindeki isim değişikliği zihinleri karıştırdı. Bu değişiklik “Ölçüm için kirliliğin yoğun yaşandığı bölgedeki istasyon ölçümleri Bayramyeri’nden yapılarak mı verilecek?” sorusunu gündeme getirdi.

Yorumlar

Erdem   -  Bağlantı 16 Ocak 2016, 15:54

Eee normal, bu kadar hava kirliliği olan bir şehirde ölçümleri yayımlayarak insanları zehirlemek istememişlerdir…..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 30Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 15 30Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 32Parçalı Bulutlu