REKLAMI GEÇ

“Köylere, 5 yılda, 175 milyon TL yatırım yaptık”

“Köylere, 5 yılda, 175 milyon TL yatırım yaptık”

Denizli’de İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir, geride kalan 5 yıllık sürede, köylere, toplam 175 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 14 Kasım 2009 Cumartesi, 18:18

Denizli İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir, “Bütçemizin kaynaklarını en iyi şekilde kullanıyoruz. Türkiye’de ilkleri ilimizde gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 2010 yılı bütçemizi de 40-45 milyon lira arasında belirleyeceğiz. Bu bütçemiz de köylere hizmet götürmekte harcanacak” dedi.

Türkiye’de ilk kez toprak haritası, toplulaştırma, orman köylerine yangın tankerleri gönderilmesi gibi başarılı projeleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Pekdemir, KÖYDES Projesi kapsamında yeni projeler yapmaya devam edeceklerini söyledi. Geride kalan 5 yılda köylerin içme suyu, kanalizasyon, su deposu, kilit taşı döşenmesi, köylere soğuk zincir su tanklarının kurulması gibi projelerde sona geldiklerini hatırlatan Pekdemir, “İl Özel idaresi olarak, köylerimizin eksiklerini gidermek için çalışıyoruz. 2005 yılından bu yana köylere ulaşımı sağlayan yolların asfaltlama çalışmalarını bitirdik. Önceki yıllarda 150-160 kilometre köy yolu yapılırken, biz 5 yılda toplam 2 bin 500 kilometre köy yolunu asfaltladık. Köy meydanları ve sokakları başta olmak üzere kilit taşı döşemesinde 250 köye ulaştık. 368 köyümüzün tamamına kilit taşı döşenecek. 5 yılda 130 köye süt üreticilerinin daha çok para kazanması için soğuk zincir süt tankları yerleştirdik. Böylece üreticilerimiz, daha sağlıklı ve az bakterili sütleri, hak ettiği fiyattan satmaya başladı” dedi.

Eğitime büyük pay ayırdık
İl Özel İdare bütçesinin her yıl yüzde 20’lik bölümünü eğitim ve öğretime aktardıklarını, bu parayla da köy okullarının bakımını ve tamiratlarını yaptıklarını söyleyen Pekdemir, “5 yılda 175 milyon liralık yatırım yaptığımızı göz önüne alırsak 35 milyon liralık bir parayı eğitim ve öğretim alanında harcadık. Bu yılki bütçemizin de yüzde 20’si eğitime gidecek. Okullarımızın eksiklerinin giderilmesinde hiç zaman kaybetmiyoruz. Öğrencilerimizin mağdur olmaması için bütün imkânlarımızı seferber ediyoruz. 5 yılda 108 köy okulunun tamiratını yaptık” dedi.

Çiftçilik yaparak geçimlerini sağlayan köylüler için de toplulaştırma çalışmalarını başlattıklarını hatırlatan Pekdemir, “İl Özel İdaresi’nin bütçesinden, köylerdeki küçük tarım arazilerini birleştiriyoruz. Böylece, üreticilerimiz daha bol ve verimli arazilerde ürün yetiştirebiliyor. Bunun yanında Türkiye’de ilk kez toprak analizleri yaparak, toprak haritası çıkarttık. Bu bilgileri de kitapçık haline getirerek üreticilerimize dağıttık. Bu bilgiler ışığında üreticilerimiz hangi tarlada hangi ürün daha çok yetişebilecek bilecek” dedi.

Alt yapıya önem vereceğiz
2010 yılı bütçesinden köylerin eksiklerini gidermeye devam edeceklerini dile getiren Pekdemir, her köye bir oyun parkının yapılacağını söyledi. Köylerin alt yapı ve içme suyu ile ilgili tamirat ve bakım çalışmalarının yapılmaya devam edeceğini anlatan Pekdemir, “Şehirlerimizde ne varsa köylerimizde de o olacak. Bunun için İl Genel Meclisi olarak çalışmalarımız sürüyor. Yangın söndürme tanklarından 125 köyümüze göndermiştik. Türkiye’ye örnek olan bu çalışmamızda, 368 köyümüzün tamamına ulaşacağız. Toplulaştırmada Çivril, Baklan, Acıpayam ve Tavas Ovaları bitti. Geriye kalan 14 ilçemizde toplulaştırma çalışmamız aralıksız devam edecek” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu