REKLAMI GEÇ

Mesleki eğitim yaygınlaştırılacak

Mesleki eğitim yaygınlaştırılacak

Vali Hasan Canpolat, Denizli’deki öğrencilerin yüzde 36.7’sinin mesleki eğitim gördüğünü, bu oranı yüzde 75 seviyesine çıkarmak istediklerini söyledi. Canpolat, bu çerçevede, bazı genel liselerin meslek lisesine dönüştürüleceğini ve meslek liselerinin Denizli Merkez İlçe, Sarayköy ve Honaz’da kurulacak yerleşkelerde toplanacağını belirtti.

/ DENİZLİHABER / 21 Şubat 2008 Perşembe, 01:00

Denizli’de, nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanması ve bu alanda yürütülmesi planlanan çalışmaların görüşülmesi için bir toplantı yapıldı. Denizli Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Denizli Ticaret Odası’nın ortaklaşa düzenlediği toplantıya, meslek odalarının temsilcileri ve sanayiciler katıldı. DTO Başkanı Özer, yapılan toplantı ile Denizli’nin nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması için yapılacak çalışmalarda ilk adımı attıklarını söyledi.

Çalışma takvimi belli

Denizli’de mesleki eğitimin durumu hakkında bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, “İş alanının ihtiyacına göre vasıflı eleman yetiştirilmelidir. İhtiyaçları tespit ederek o ihtiyacı karşılayacak ara eleman yetiştirmek temel hedeflerimizden birisidir” dedi. Denizli’de, mesleki eğitim alanında, orta öğretimde 16 bin 427 öğrencinin eğitim gördüğünü ve orta öğretimde eğitim alan tüm öğrenciler arasında, bu öğrencilerin oranının yüzde 36,7 olduğunu belirten Oğuz, bu oranı yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Pamukkale Üniversitesi’ne bağlı 5 meslek yüksek okulunda 7 bin 600 öğrencinin öğrenim gördüğünü de hatırlatan Oğuz, nitelikli ara eleman yetiştirilmesi için yapacakları çalışmaları da sıraladı. Oğuz, “17 Mart’ta, İş Kurumu İl Müdürlüğü ile mesleklerle ilgili envanter çalışması yapacağız. 24 Mart 2008’de envanter çalışmalarının sonuçları değerlendirilecek. 7 Nisan 2008’de ihtiyaç olacak alanlarda hangi kursların açılacağı tespit edilecek. 14 Nisan 2008’de açılacak kurslar iş çevreleri ile tekrar paylaşılacak. 5 Mayıs 2008’de ihtiyaç duyulan meslekler için öğrenci velileriyle toplantılar ve basın yolu ile bilgilendirme çalışmaları yapılacak” dedi.

Ders programları yeniden düzenlenecek

Vali Hasan Canpolat, mesleki eğitim alanında Denizli’de yapılacak değişim ve dönüşümün Denizli ve Türkiye eğitimine doğrudan yansıyacağını, halen Denizli’de yüzde 36,7 olan mesleki eğitim alanında eğitim gören öğrencilerin oranının istenen düzeyde olmadığını ve bunun yüzde 75’ler seviyesine çıkartılması gerektiğini söyledi. Canpolat, meslek liselerinin ders programlarının ele alınıp, günün şartlarına ve ihtiyaçlarına göre tekrar düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Meslek liseleri 3 yerde toplanacak

Vali Canpolat, “Mevcut liselerimizi aşama aşama meslek liselerine dönüştüreceğiz ve yeni açacağımız okulları meslek liseleri olarak açacağız” dedi. Meslek liselerimizi belli yerleşkelerde toplayacağız. Bunun için Denizli Merkez İlçe, Honaz ve Sarayköy’de üç bölge tespit ettik. Meslek okullarımızın açılmasında üniversitemiz ve sanayicilerimizle ortak hareket edeceğiz. Meslek liselerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında ve yeni meslek liselerinin açılmasında sanayicilerimizin desteklerini bekliyoruz” dedi.

Üniversite ile üç çalışma yapılacak

Vali Canpolat, nitelikli ara eleman yetiştirilmesi konusunda Pamukkale Üniversitesi ile de çalışma yapacaklarını söyledi. Canpolat, “Türkiye’de ilk defa, bir ilin sanayi envanterini çıkartarak istihdam ve istihdamın özelliklerini ortaya koyan bir çalışma yapacağız. Denizli’nin ekonomik ve sosyal konumunu ortaya koyacak bir çalışma yapacağız. Bu da bir yıl sürecek. Mikro kredi alanında da bir çalışma başlattık. Çalışacak ve kendi işini kuracak olan insanlara kaynak sağlanması gerekiyor” diye konuştu.

Daha sonra toplantıya katılan meslek komiteleri başkanları da nitelikli ara eleman bulmakta yaşadıkları sorunları aktardılar. Söz alan meslek odaları temsilcileri; meslek eğitimi almış, elinde bonservisi ve diploması olan ara elemanlardan, iş tecrübesi olmamasından dolayı yaralanamadıklarını belirtti. İlköğretimin sekiz yıla çıkarılması dolayısıyla çıraklıktan yetişme eleman bulamadıklarını da dile getiren oda temsilcileri, meslek liselerinin cazibesini arttırmak için üniversitelere girişteki katsayı sorununun çözülmesi gerektiğinin de altını çizdiler. Meslek liselerinde, teorik bilgi yanında pratik çalışmalara daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini de vurgulayan meslek temsilcileri ve meslek liselerinin müfredatlarını günün şartlarına, sanayicinin isteklerine ve mesleklere göre yeniden düzenlemeleri gerektiğini belirttiler.

Katılımcıların isteklerini dinleyen Vali Hasan Canpolat, yaşanan sıkıntıların bildik sorunlar olduğunu ve bunun çözümüne çalışıldığını ifade ederek, “Meslek eğitimi konusunda bina sıkıntımız yok. Okullarımızın yanı sıra fabrikalarımız da birer eğitim merkezleridir. Nitelikli ara eleman kazandırılması konusunda kurumlarımızın açacakları kurslar, tek elden planlanıp yürütülecek. Kurslar konusunda odalarımızın ve sanayicilerimizin görüşleri alınacak ve hangi konuda kurslar açılacağı konusunda birlikte karar verilecek. Organize şekilde hareket ettiğimizde hem kaynaklarımızı israf etmeyiz hem de eğitim çabalarımız hedefine ulaşır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
18 Nisan 2024 Perşembe 15 27Çok Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 10 27Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 19Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
21 Nisan 2024 Pazar 8 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 10 27Çok Bulutlu