Meteroloji’den Denizli için lodos uyarısı

Meteoroloji’den Denizli için lodos uyarısı geldi. Yarın akşam saatlerine kadar etkili olması beklenen lodos nedeniyle soba ve doğal gaz kaynaklı zehirlenmelere karşı dikkatli olunması istendi.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Ocak 2016 Pazartesi, 17:11
Meteoroloji Analiz ve Tahminler Şube Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda, İç Ege’de güneybatıdan esecek lodosun, soba ve doğal gaz kaynaklı baca zehirlenmelerine yol açabileceği belirtildi. Yarın saat 18.00’e kadar devam etmesi beklenen lodosun saatteki hızının 39 ile 61 kilometre arasında değişmesi bekleniyor.
BUNLARI YAPIN
Bu arada, zehirlenme vakalarının önüne geçilmesi için vatandaşların yapması gerekenlerle ilgili de uyarılar yapıldı. İşte o uyarılar:
-Yanan sobalar, yatmadan önce tamamen söndürülmeli ve içindeki yanmış, yarı yanmış kömür, odun gibi yakacak malzemeler dışarıya çıkartılmalıdır.
-Lodos, fırtına gibi hava sirkülasyonunun olumsuz olduğu koşullarda sobalar yakılmamalıdır.
-Sobalarda kömür ve tutuşturma işlemi için uygun malzeme kullanılmalıdır. Kömür tam tutuşmadan soba uyutulmamalıdır.
-Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemesi, dolu kova ile değiştirilmesi gerekir.
-Sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalıdır.
-Bacalar düzenli aralıklarla temizlenmeli, açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak şekilde çevre yapılardan yükseltilmelidir. Gerekirse aspiratörler kullanılmalıdır.
-Soba borusu ve dirsekleri belli periyotlarda temizlenmeli
-Kazan ve sobalar TSE standartlarına uygun olmalıdır.
-Baca ve borularda zift ve katran oluşumunu engellemek için soba, bacaya en uygun mesafeye kurulmalı ve az sayıda dirsek kullanılmalıdır. Yatay borulara bacaya doğru yüzde 10 eğim verilmelidir
ZEHİRLENMEYE KARŞI YAPILMASI GEREKENLER
Zehirlenme vakasıyla karşı karşıya kalındığında ise yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
-Karbon monoksit gazından etkilenmiş kişi temiz havaya çıkarılmalı, eğer mümkünse oksijen gazı verilmelidir.
-Gazdan etkilenmiş kişi nefes almıyorsa, yardım gelene kadar suni teneffüs uygulanmalıdır.
-Karbon monoksit gazının bulunduğu mekanın pencere ve kapıları açılarak içeriye temiz hava girmesini sağlanmalıdır.
Yorum Yaz
Hava Durumu
Denizli | Sıcaklık (°C) | Durum | |
---|---|---|---|
En Düşük | En Yüksek | ||
19 Mayıs 2025 Pazartesi | 14 | 29 | Az Bulutlu |
20 Mayıs 2025 Salı | 15 | 29 | Az Bulutlu |
21 Mayıs 2025 Çarşamba | 16 | 32 | Az Bulutlu |
22 Mayıs 2025 Perşembe | 20 | 35 | Sıcak |
23 Mayıs 2025 Cuma | 20 | 35 | Sıcak |