REKLAMI GEÇ

MİMO: Denizli’nin geçmişi kayıp

MİMO: Denizli’nin geçmişi kayıp

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Denizli Cumhuriyet dönemi yapılarını masaya yatırdı. Önemli isimlerin konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Denizli’nin Cumhuriyet dönemi kent mimarisini örneklerinin günümüze ulaşmamasına dikkat çekildi.

/ DENİZLİHABER / 4 Şubat 2013 Pazartesi, 16:46

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Denizli Ticaret Odası Konferans Salonu’nda Denizli Cumhuriyet dönemi yapıları isimli konferans düzenledi. Konferansa Prof. Dr. Necati İnceoğlu, Pror. Dr. Ali Cengizkan, Doç. Dr. Emel Kayın konuşmacı olarak katıldı.

Panelde ilk sözü Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Necati İnceoğlu aldı. Türkiye’deki genel durumu değerlendiren İnceoğlu, daha sonra Denizli Cumhuriyet dönemi mimarisini anlattı. Sunumunda Denizli’nin geçmiş dönem yapılarının kaybolduğunu söyleyen İnceoğlu, “Denizli’de Cumhuriyet döneminde mimari olarak farklı tarzda yapılar göze çarpıyor. Denizli’nin kendine özgü ev yapısı, bahçeli ve asma ağaçlarından oluşan bir çardağın bulunduğu yapılar. Bu yapılar zamanla kendini sokağa açılan taş duvarlarla örülü evlere bıraktı. Bu yapılarında zamanla yok olmaya yüz tuttuğunu görüyoruz. Birkaç eser hem odalar hem de kurumlar tarafından restore edilip korunmaya çalışılıyor. Ancak bunlarında çok azı korunabilmiş. Bu noktada Denizli’nin geçmişini mimari olarak kaybetmeye başladığını söyleyebiliriz” dedi.

Prof Dr. Ali Cengizkan’da Cumhuriyet dönemi yapılarının dönemsel özelliklerini anlattı. Cengizkan, “Cumhuriyet döneminde mimari devirler, isimlerle anılır ne kadar ben bu isimleri sevmesem de literatür de durum bu. Cumhuriyet dönemi yapılarında ilk dönemde Osmanlı mimarisinin esintilerini görüyoruz. Bu yapıların ardından bir modernizmle birlikte sadelikte görüyoruz” dedi. Örnekler ile sunumunu süsleyen Cengizkan, şehirlerin anıtsal yapılarından örnekler ile sunumunu tamamladı. Sunumunun sonunda Denizli Valilik binasının korunması gerektiğini de söyleyen Cengizkan, “10 yıldır bu ilin valilik binası için çalışıyoruz. Hafif sola mı çeksek geriye mi itsek, yoksa komple yıksak mı? sorularını soruyoruz. Ne için böyle bir yapının kaldırılması ya da kaydırılması söz konusu olur? Bu çalışmanın sonucunda neler kazanılacak? Bunların cevabını bekliyorum, merak ediyorum. Bu binanın yıkılması ya da şimdiki tabirle modern bir görünüm kazandırılması neye yarar sağlayacak” dedi. Panel konuşmalar, sunum ve Denizli mimarisinin sorunlarının konuşulmasının ardından sona erdi.

Yorumlar

ahura mazda   -  Bağlantı 5 Şubat 2013, 21:54

Ah haydar aha Külliyede ne öğretiyorsunuz, arapça nurca, 3500 yıl önce sümer zirguatlarında bilim teknoloji astronomi öğretiliyordu, on bin yıl daha geridesiniz, bu günkü miladi takvimi o zaman icad edildi, külliyelerde ne icad edildi. Sabah namazında camiye gidiyormusun dedim cevap yok

haydar   -  Bağlantı 5 Şubat 2013, 15:09

Ah ahura mazda ah, Türkiye’nin külliyesi olan ilk üniversitesini kıskançlıktan böyle konuşuyorsun belli. Üniversitenin içine gir kütüphane mükemmel, teknoloji sorunsuz, sosyal tesis eksik yok, bilim de var filim de. ee ne kaldı geriye…. hah külliye değil mi? valla ODTÜ, Bilkent, Hacettepe, Boğaziçi çatır çatır çatlasınlar, daha da PAÜ’yü nah geçerler.

ahura mazda   -  Bağlantı 4 Şubat 2013, 16:52

Geçmişini aramayan millet geleceğini tayin edemez, Horozistan değil artık Bedevistan olma yolunda hızla ilerliyoruz,Okul ihtiyacı olmasına rağmen Pamukkale üniversitesine Cami Külliye yapılması gibi buna izin verenlerde soruyorum kaç kişi sabah namazında mahallesindeki camiye gidiyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
29 Nisan 2024 Pazartesi 15 30Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 15 31Çok Bulutlu
1 Mayıs 2024 Çarşamba 16 31Parçalı Bulutlu
2 Mayıs 2024 Perşembe 16 30Çok Bulutlu
3 Mayıs 2024 Cuma 16 29Parçalı Bulutlu