REKLAMI GEÇ

Önceki dönem Büyükşehir Başkanı Osman Zolan’dan “borç iddialarına” yanıt

Önceki dönem Büyükşehir Başkanı Osman Zolan’dan  “borç iddialarına” yanıt

Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne, mevcut borcun 11 milyar 130 milyon 969 bin TL olduğuna yönelik afiş asılması tartışma başlattı. Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, açıklama yaparak, rakamların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Zolan, kalem kalem izah etti, “Belediyemizin resmi mali kayıtları incelendiğinde de bu durum açık bir şekilde görülecektir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Nisan 2024 Çarşamba, 14:35

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nde 31 Mart seçimleri sonrası göreve gelen Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun ilk icraatlarından biri borç tablosu çıkarmak oldu. Çavuşoğlu’nun talimatıyla belediyenin önüne afişle ve dijital ekranlara “devraldığımız borç miktarı” yazılı duyurular asıldı.

Fakat görevi yeni devreden önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’dan rakamlara itiraz geldi. Zolan, afişlere 11 milyar 130 milyon 969 bin TL olarak yazılan borç miktarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Videolu bir açıklama yapan Zolan, kalem kalem alacakları ve borçları listeledi.

25 YIL ÖNCEKİ KREDİ HALEN ÖDENİYOR
Zolan, “Açıklama yapma gereği hasıl oldu” dediği açıklamasına kredi ve vergi borçlarını değerlendirerek başladı. Zolan, “Büyükşehir Belediyemizin gerçek mali tablosuna baktığımızda; şehrimizin geleceği açısından büyük önem taşıyan ve 30 yıl boyunca Belediyemizin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan Güneş Enerji Santrali Projemiz için alınan 2 Milyar TL kredi vardır. Bu kredinin 750 milyon TL’lik faizi, diğer işlerimizle ilgili İller Bankası’ndan aldığımız 734 milyon TL kredi, Ali Marım Başkanımız zamanında, yani bundan 25 yıl önce Alman Kalkınma Bankası’ndan alınan ve halen ödenmeye devam edilen 79 Milyon TL’lik kredi ile 58 milyon TL vergi borcumuzla birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcu 3 milyar 621 milyon TL’dir”  dedi.

BÜYÜKŞEHİR’İN KASASINDA 2 MİLYAR 380 MİLYON NAKİT PARA, 800 MİLYON TL DE ALACAĞI VAR
Zolan, borçla devralındığı duyurulan fakat kasadaki paradan bahsetmeyen yeni yönetimin aksine devrettiği kasanın bilgilerini de verdi. Zolan, şunları söyledi:

“Görevi devrettiğimiz gün belediyemizin banka hesabında 1 Milyar 15 Milyon TL nakit para bulunurken, güneş enerjisi santrali (GES) ile ilgili aldığımız 2 milyar TL kredinin 1 Milyar 365 milyon TL’si GES’te kullanılmak üzere bankada halihazırda bulunmaktadır. Bunların toplamına baktığımızda Büyükşehir Belediyesi’nin banka hesaplarında 2 milyar 380 milyon TL nakit para bulunmaktadır. Bunun yanında Belediyemizin kurum ve kişilerde tahakkuk etmiş 800 milyon TL alacağı vardır. Bunların hepsinin toplamı 3 Milyar 180 Milyon TL’dir.”


ALACAK VE BORÇ HESAPLANDIĞINDA BORÇ 441 MİLYON TL
Tüm bu verilerden hareketle; Büyükşehir Belediyemizin toplam borcu 3 milyar 621 Milyon TL, bankadaki mevcut parası ile kurum ve kişilerde tahakkuk etmiş alacakları toplamı 3 milyar 180 milyon TL’dir. Bu rakamların arasındaki fark (borç) 441 milyon TL’dir. Belediyemizin resmi mali kayıtları incelendiğinde de bu durum açık bir şekilde görülecektir.”

BORÇ, DESKİ’NİN BÜTÇESİNİN YÜZDE 10’U
Denizli’de kentin geleceğini büyük ölçüde kurtaran altyapı çalışmalarından bahsederek Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Dairesi’nin (DESKİ) borcuna değinen Zolan, “Sizlerin de yakından bildiği üzere, şehrimizdeki su kaçaklarını önleyip, temiz ve sağlıklı suyu vatandaşlarımıza ulaştırmak amacı ile altyapı çalışmalarına büyük önem verdik. Bu çalışmalar kapsamında; toplam 9 bin km altyapı hattını şehrimize kazandırdık. Bu çalışmalar için Dünya Bankası’ndan aldığımız kredi 159 milyon Euro’dur. Ancak bu borç bugün ödenecek bir borç olmayıp, 2046 yılına kadar her yıl 4 taksit şeklinde ödenecektir. Bu kredinin 2024 yılında ödenecek kısmı ise 350 milyon TL’dir. DESKİ’nin gider bütçesinin 3.5 milyar TL olduğunu düşünürsek, bu borç bütçenin sadece yüzde 10’una tekabül etmektedir.

“BORÇLARIN UZUN VADELİ: BÜTÇEYE BAKILDIĞINDA KOLAYLIKLA ÖDEMEK MÜMKÜN”
Uzun sözün kısası; Büyükşehir Belediyesi ile DESKİ’nin toplam borcu 5 milyar 935 milyon TL’dir. Bu borç, bugün ödenmesi gereken bir borç olmayıp, uzun vadeli bir ödeme planı dahilinde ödenecektir. Görevi devrettiğimiz tarihte bu borç dışında başta Denizli esnafı olmak üzere hiçbir kurum ve kuruluşa borcumuz bulunmamaktadır.

Büyükşehir Belediyemizin 2024 yılı bütçesi 7 milyar 600 milyon TL’dir. Yıllık bütçemize bakıldığında bu borç miktarı doğru bir yönetimle kolaylıkla ödenebilir durumdadır.”

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ DENİZLİ’NİN GELECEĞİNİ KURTARACAK
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 2 milyar liralık yatırımla kurduğu güneş enerjisi santralinin önemine değinen Zolan, “santral aylık 70 milyon TL değerinde elektrik üretecek” dedi. Zolan devamla, “Peki GES ne için önemli? Şehrimize su verirken elektrik kullanıyoruz. Suyu da yer altından pompalarla çekiyor, depolara basıyor ve enerji noktasında üst seviyede bir kullanım gerçekleştiriyoruz. Bu da suyun maliyetine direkt olarak yansıyor. İşte bu maliyete katlanmayıp, elektriğimizi kendimiz üretmek adına bu yatırıma imza attık ve inşallah 2 ay sonra Güneş Enerjisi Santralimiz elektrik üretimine başlayacak. Bu tesis, faaliyete geçtikten sonra aylık 70 Milyon TL elektrik üretimi gerçekleştirip, Belediyemize ve şehrimize önemli bir gelir kaynağı sağlayacak” diye konuştu.

BU AÇIKLAMAYI “DÜZELTME” İÇİN YAPTIM
Hatalı rakamları düzeltmek için açıklamayı yapmak zorunda kaldığını belirten Zolan, seçimin geçtiğinin de altını çizdi ve şunları söyledi:

Siz değerli hemşehrilerimin Belediyemizin mali durumu ile ilgili gerçek durumu bilmesi ve hatalı rakamları düzeltmek için bu açıklamayı yaptım.

Artık seçimler bitmiş, vatandaşımız tercihini yapmıştır. Vakit; tartışma vakti değil, iş yapma vaktidir. Denizlimiz için herkesin var gücüyle çalışması, yaptığımız güzel işlere yeni güzelliklerin eklenmesi gereklidir. Bizim için aslolan Denizli’dir, gelecek nesillerdir.”

Yorumlar

basicman   -  Bağlantı 18 Nisan 2024, 13:06

belediyelerdeki durumu herkes kanıksamış ve normal görüyor acı olan bu.toplum siyasetçiyi bürokratı kontrol edebilmeli yoksa her dönem biri gelir biri gider iflas eden tüccara kim sahip çıkar?tarih işgal edilen ülkenin kurtulduğuna şahit ama iflas??

basicman   -  Bağlantı 18 Nisan 2024, 13:00

olan oldu demenin manası yok evet hizmet oldu ancak bazı kişilerin yolsuzluğuna ses çıkarmamak nedir borcu açıklamak mazeret için ise şimdiden kaybettiğini bilmeli yeni başkan ötesi yeni nemalanma şahısları çıkacaksa külliyen kaybeder herkes

bilalbabuscuoglu@hotmail.com   -  Bağlantı 18 Nisan 2024, 08:53

Anlaşılan CHP li Çavuşoğlu hizmet yapmamak için kılıf arıyor. Her belediyenin kendine göre but esi ve borcu vardır. Orda burda bunu yalan dolan iftiralarla dillendirmenin CHP’ye yarardan çok zararı olur. Halk sizi seçmiş. Artık hizmet zamani

HALİL   -  Bağlantı 17 Nisan 2024, 19:47

Osman ZOLAN Denizliyiköy iken şehir yaptı.Çevreyolu alt geçit üst geçit buradayapılanları saymaya kalksak sayamayız.Bakalım yeni başkan ne yapacak suyu 100’de elli ucuzlatacak mı? EMEKLİLER VAADİNİ TUTACAKMI GÖRECEĞİZ.

Erdoğan   -  Bağlantı 17 Nisan 2024, 16:41

Son 5 yıda Merkezefendi belediyesi yedi içti yan gelip yattı.Büyükşehir yönetimide aynı şeyi yapacak Allah Osman ZOLAN ve ekinden razı olsun En ücra mahallalere kadar hizmet götürdü.Suya indirim bekleyenler beklemeye devam etsinler.

muhammed mert   -  Bağlantı 17 Nisan 2024, 10:25

Çavuşoğlu hiç bir şey yapamayacağı gerçeğine mazeret zemini üretmeye çalışıyor anlaşılan. Hiç çalışmazsan borç da yapmazsın. Koca beş yıl heba olur gider. Zaman, vaatlerini gerçekleştirme zamanıdır ey çavuşoğlu, belediye havuz işletmeye benzemez.

Osman Başkan   -  Bağlantı 17 Nisan 2024, 06:33

Osman Başkan mutevaziligi ve dürüstlüğü ile tanınır… Çavuşoğlu boşuna kürek cekiyor. Önce kendi Rüştünü ispatlamalı.

Vedat   -  Bağlantı 17 Nisan 2024, 06:08

Yalancı, iftiracı chp yönetimine hoş geldiniz.

Ahmet   -  Bağlantı 17 Nisan 2024, 05:09

Şimdiye kadar eleştiri yapılan alanlarda Ak Belediyeciliğin en üstüne çikma vaktidir yok CHP ve muhalifler hala daha yalan iftira dedikodu yapacam derse emanet verilen tüm oylar zamanla geri alınmasını bilinir.

Ahmet   -  Bağlantı 17 Nisan 2024, 05:06

Denizli gerçek manası ile çağ atladı ben şimdiye kadar gösterilen özverili çalışmalardan dolayı Ak Belediyecilik Hizmetine sonsuz teşekkür Ederim şimdi Ak Belediyecilik susma vakti şimdi CHP Belediyecilik görme vaktidir icra vakti dedikodu yalan deği

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
30 Nisan 2024 Salı 15 30Çok Bulutlu
1 Mayıs 2024 Çarşamba 17 31Çok Bulutlu
2 Mayıs 2024 Perşembe 15 29Çok Bulutlu
3 Mayıs 2024 Cuma 15 28Parçalı Bulutlu
4 Mayıs 2024 Cumartesi 13 27Gökgürültülü Sağanak Yağışlı