Özel İdare’de kırmızı tehlike

Denizli’de Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ve içinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü gibi birçok resmi kurum ile çok sayıda işyerinin bulunduğu 6 katlı Özel İdare İşhanı’nda bulunan iki asansöre Makine Mühendisleri Odası tarafından yapılan denetimde kırmızı etiket verilmesine rağmen açılması tepkilere neden oldu. Tepkiler üzerine asansör tekrar kapatılırken üzerine “Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından söz konusu asansörler güvenli hale getirildiğinde hizmet vermeye başlanacaktır” yazıları asıldı.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Ekim 2015 Pazar, 09:38
Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)
Valiliğin karşısında bulunan ve daha önce İl Özel İdaresi’ne ait olan 6 katlı Özel İdare İşhanı, Denizli’nin büyükşehir olmasından sonra geçen yıl Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Özel İdare Müdürlüğü’ne ait iken depreme dayanıksız olduğu raporla belirlenen, satışa çıkarılan ancak alıcı bulamayan 6 katlı iş hanındaki iki asansörün güvenli olmadığının ortaya çıkması sıkıntı yarattı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü başta olmak üzere Tapu Müdürlüğü birimleri, valilik ve kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma Vakıfları, İl Göç İdaresi gibi resmi kurumlar ile çok sayıda işyeri bulunan iş hanındaki iki asansöre geçen Ağustos ayında Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi tarafından denetlendi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokol kapsamında yapılan denetimde, işhanındaki iki asansöre eksikleri giderilinceye kadar kullanımı tehlikeli olduğu için kırmızı etiket yapıştırdı. İşhanı yönetimi tarafından asansörlerin tekrar denetiminin yapılması istendi. Ancak Makine Mühendisleri Odası tarafından yapılan ikinci denetimde de asansörler yine sınıfta kaldı ve kırmızı etiket aldı.
Aynı binada hizmet veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, bunun üzerine işhanı yönetimine yazı yazarak yönetmeliğe uygun olmadığı ve kullanılmasının tehlikeli olduğunu belirtip, asansörlerin kapatılmasını istedi. İki hafta önce her iki asansör de kapatıldı.Her gün binlerce insanın geldiği işhanında asansörlerin kapatılması tepkilere neden oldu. İşhanının üst katlarına güçlükle çıkan özellikle yaşlılar, asansörlerin tekrar açılmasını istedi.
KIRMIZI ETİKETE RAĞMEN AÇTILAR
Tepkiler üzerine asansörler kırmızı etikete rağmen tekrar kullanıma açıldı. İki asansörden birinin halatının yüzde 80, diğerinin yüzde 40 yıpranmış olduğunun belirlenmesine rağmen gün boyunca asansörler çalıştırıldı, yüzlerce kişi tehlikeyi hiçe sayarak asansörleri kullandı. Bazı duyarlı kişilerin asansörlerin kullanılmasına tepki göstermesi, iş hanı yönetimini ve Denizli Büyükşehir Belediyesi’ni arayarak tepkilerini dile getirmesi üzerine akşam saatlerinde asansörler yeniden kapatıldı. Bina yönetimi tarafından asansörlerin güvenlik gerekçesiyle kapatıldığı belirtilip, “Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından söz konusu asansörler güvenli hale getirildiğinde hizmet vermeye başlanacaktır” yazıları asıldı.
“ETİKETE RAĞMEN MÜHRÜ BOZUP KULLANILIYORSA BU SUÇ”
Makine Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Tefik Demirçalı, asansörleri iki kez kontrol ettiklerini ve ‘kullanılması tehlikeli’ uyarısı yazan kırmızı etiket yapıştırdıklarına dikkati çekip, “Bizim oda olarak görevimiz asansörü yapan ve yetkili bakım firmasıyla denetleyerek yönetmeliklere uygun olup olmadığını belirlemek. Kullanılması tehlikeli ise kırmızı etiket yapıştırıyoruz ve ilgili belediyeye raporla bildiriyoruz. Asansörleri kullanıma kapatmak belediyelerin yetkisinde. Eğer kırmızı etikete rağmen ve mührü bozarak asansör kullanılıyorsa bu bir risk ve suç” diye konuştu.
Yorum Yaz
Hava Durumu
Denizli | Sıcaklık (°C) | Durum | |
---|---|---|---|
En Düşük | En Yüksek | ||
16 Mayıs 2025 Cuma | 14 | 32 | Parçalı Bulutlu |
17 Mayıs 2025 Cumartesi | 16 | 29 | Çok Bulutlu |
18 Mayıs 2025 Pazar | 15 | 29 | Parçalı Bulutlu |
19 Mayıs 2025 Pazartesi | 15 | 30 | Az Bulutlu |
20 Mayıs 2025 Salı | 16 | 31 | Az Bulutlu |